Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:37 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elev de la Scoala 39, confirmat cu A/H1N1

ro

10 Dec, 2009 00:47 1589 Marime text
gripa_porcina_masca.jpgIeri, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa (DSPJ) au anunţat confirmarea a încă patru cazuri de gripă nouă, la un copil şi trei adulţi, printre care o femeie însărcinată.

Copilul este elev la Şcoala nr. 39 Nicolae Tonitza din municipiu, este sub supraveghere medicală şi tratament, însă, potrivit coordonatorul-şef al Serviciului Supraveghere - Control Boli Transmisibile, dr. Mihaela Dinisov, starea de sănătate a acestuia este bună. Deja o echipă a DSPJ a efectuat triajul epidemiologic al cadrelor didactice şi al elevilor, precum şi dezinfecţia, iar la clasa în care s-a înregistrat cazul au fost suspendate cursurile, pentru şapte zile.

Adulţii depistaţi, o femeie însărcinată şi alte două persoane care suferă şi de obezitate, sunt, la rândul lor, cu stare de sănătate bună.

„Cei trei adulţi sunt o gravidă şi două persoane cu factor de risc asociat - obezitate. Toţi sunt cu stare de sănătate bună, sub tratament, fără implicaţii epidemiologice în colectivităţi de copii preşcolari, şcolari sau studenţi de pe teritoriul judeţului Constanţa.", a precizat dr. Dinisov.

În ultimele 24 de ore, în toată ţara, au fost confirmate alte 115 cazuri noi de gripă cu virus A/H1N1 pandemic. Totalul a ajuns, până în acest moment, la 4.113.

Potrivit reprezentanţilor DSPJ Constanţa, în perioada, 1 mai - 08 decembrie 2009, în judeţ s-au înregistrat 192 suspiciuni de gripă nouă, însă s-au confirmat doar două virusuri gripale tip B, un virus gripal A/H3N2 şi 39 virusuri A/H1N1 pandemic.

Din cele 39 de cazuri confirmate cu virus gripal A/H1N1, 15 au fost de import, din Spania, Italia, Anglia, China şi Peru, cinci cazuri au fost înregistrate la contactări din familie ale persoanelor deja bolnave şi 19 cazuri, cu transmitere comunitară locală. Acestea din urmă au fost depistate în localităţile Constanţa, Ovidiu, Năvodari şi Mihail Kogălniceanu.

gripa_porcina.jpgCampania de vaccinare se extinde

DSPJ Constanţa a anunţat, ieri, că Ministerul Sănătăţii extinde campania de vaccinare la întreaga populaţie din categoriile de risc.

Comitetul Naţional pentru Gripă a decis că următorul pas pentru limitarea imediată a răspândirii virusului pandemic A/H1N1 este vaccinarea persoanelor cu afecţiuni cronice, dar şi a persoanelor active din companiile care lucrează în contact direct cu publicul larg.

Astfel, de săptămâna viitoare, în cabinetele medicilor de familie începe vaccinarea persoanelor cu vârsta de peste 16 ani care suferă de boli cronice. Sunt vizaţi cei cu afecţiuni pulmonare, diabet, boli cardiovasculare, ciroze, boli cronice de ficat, HIV, dar şi persoanele cu obezitate.

Vaccinarea bolnavilor cronici se va putea efectua, în funcţie de posibilităţi, şi în unităţile sanitare de tratament specifice. De aceea, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanţa a solicitat medicilor de familie din judeţ să se prezinte la farmacia instituţiei, din str. Nicolae Iorga 89, pentru a ridica vaccinul, în scopul demarării acţiunii de vaccinare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii