Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:09 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Directorul Albu vroia sa prinda fonduri de la directia pe care o conduce

ro

17 Jun, 2005 00:00 1561 Marime text

Portite pentru subventii se gasesc

Judetului Constanta i-au fost acordate subventii de aproximativ 10,7 miliarde de lei pentru achizitionarea de utilaje agricole * Hotararea privind distribuirea fondurilor a apartinut unei comisii specializate din cadrul Directiei Agricole * Unul dintre dosare a fost cel al firmei "Argonaut" SRL, al carei actionar este actualul director al DADR, Gheorghe Albu * Solicitarea a fost eliminata din start, putandu-se rezolva numai de catre minister

Subventiile acordate producatorilor agricoli din Constanta pentru achizitionarea de utilaje agricole s-au apropiat de final. Dupa ce Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a hotarat alocarea unei sume totale de 250 miliarde de lei, la nivel national, judetului Constanta i-au fost acordate subventii de aproximativ 10,7 miliarde de lei. Sprijinul agricol acordat a venit in ajutorul producatorilor agricoli la cumpararea de utilaje agricole, tractoare si combine. Potrivit declaratiilor purtatorului de cuvant al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Constanta (DADR), Stere Economu, in functie de cererile pentru utilajele depuse, sumele au fost impartite in patru categorii: pentru achizitionarea de tractoare agricole noi cu putere de pana la 77 CP, s-au alocat 5,7 miliarde de lei, pentru tractoarele agricole noi cu putere de peste 77 CP, s-au alocat 1,03 miliarde de lei, pentru achizitionarea de masini agricole noi care lucreaza in agregat cu tractoare, s-a alocat o suma de 1,34 miliarde de lei, iar pentru achizitionarea de combine noi de recoltat cereale, s-au acordat 2,62 miliarde de lei.Hotararea privind distribuirea acestor fonduri a apartinut unei comisii specializate din cadrul Directiei Agricole Constanta, formata din Paraschiva Bobe, director executiv adjunct, Gheorghe Dobritoiu, director Birou Implementare strategii, politici, programe in productia vegetala si zootehnica, Virginia Dumitrescu, economist in cadrul Compartimentului Financiar - Contabilitate si Anca Ciama si Omer Ghiulamber, din cadrul Serviciului de Dezvoltare Rurala.

Conflict de interese

Conform Procesului verbal incheiat pe 18 aprilie 2005, comisia a decis aprobarea a 18 cereri de subventionare, dupa ce toate dosarele depuse de catre producatorii agricoli au fost studiate de catre membrii acesteia. Dosarele celor care nu au avut toate actele necesare sau care au mai primit astfel de finantari in ultimii doi ani, au fost eliminate din start. Pana la sfarsitul lunii mai, comisia a acordat aproximativ 8,9 miliarde de lei. Avand in vedere ca sumele cerute depaseau plafonul existent, comisia nu a acordat exact banii solicitati in cadrul dosarelor.Conflictul de interese a reprezentat unul dintre motivele pentru care o parte din dosare au fost respinse. Intr-o astfel de situatie s-a aflat si societatea comerciala "Argonaut" SRL, al carei actionar este actualul director al DADR, Gheorghe Albu. Conform dosarului, acesta solicitase doua combine, o semanatoare si un cultivator. Anularea examinarii dosarului a venit ca urmare a Legii 161/aprilie 2003, privind asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. Pentru a nu fi acuzat de existenta unui conflict de interese, dosarul a fost anulat, urmand ca directorul DADR sa se adreseze direct ministerului pentru a obtine o astfel de subventie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii