Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Demisia Stelutei Andrei, invaluita in mister

ro

10 Sep, 2007 00:00 4448 Marime text
1189362055.jpg

Decizia sefului adjunct al inspectoratului scolar a survenit in urma sesizarilor legate de bacalaureat, soptite ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei

Demisia inspectorului scolar general adjunct, Steluta Andrei, este un subiect tabu pentru angajatii institutiei de educatie constanteana. Nimeni nu stie sau, mai precis, nu vrea sa vorbeasca despre motivele care au determinat reactia inspectorului Andrei privind renuntarea la postul de conducere din Inspectoratul Scolar Judetean. Singurul lucru confirmat de fostul coleg al acesteia, Mircea Vrana, este faptul ca secundul din ISJ, un liberal convins de altfel, si-a inaintat demisia la sfarsitul lunii august. Vrana a mai spus ca, in prezent, Steluta Andrei se afla in concediu de odihna, iar atunci cand va reveni se va intoarce la catedra, cel mai probabil la Colegiul National Mircea cel Batran. Misterul renuntarii la o functie importanta in ISJ nu a fost dezlegat nici de fostul inspector adjunct. Contactata telefonic, cu cateva zile in urma, aceasta a evitat un raspuns clar. "Nu pot sa va spun nimic in legatura cu acest subiect. Acum sunt in concediul la care are dreptul orice inspector. O sa vorbesc atunci cand ma intorc, adica pe 15 septembrie". Nici reprezentantii Ministerului Educatiei Cercetarii si Tineretului nu au oferit lamuriri vizavi de motivele care au stat la baza cererii de retragere din functie. Purtatorul de cuvant al ministrului Cristian Adomnitei, Anisoara Stefanescu, a declarat: "Demisia este un act unilateral de vointa si nu stim ce anume a determinat-o pe profesoara sa paraseasca inspectoratul". Aceasta a precizat ca solicitarea Stelutei Andrei a fost deja aprobata de ministrul Adomnitei, iar, odata cu inceperea anului scolar, vor inceta, in mod oficial, raporturile de activitate cu institutia unde a fost pana nu demult angajata.

Demisie de bunavoie sau impusa?

Desi nimeni nu vrea sa recunoasca, se pare ca, in realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Surse din inspectoratul scolar au declarat, in mod neoficial, ca, in urma reclamatiilor grave primite impotriva secundului liberal, ministrul Educatiei a somat-o pe aceasta sa isi depuna demisia. Potrivit acestora, se pare ca au existat chiar si probe concrete care au incriminat-o pe presedinta Comisiei Judetene de Bacalaureat, Steluta Andrei. De frica unui scandal si dorind sa salveze imaginea partidului pe care Adomnitei si fostul inspector il reprezentau la acea data, ministrul Educatiei nu a avut de ales. Asa ca, a decis indepartarea din inspectoratul constantean a consilierului PNL de Navodari, Steluta Andrei. Tinand cont de evenimentele petrecute la examenul de bacalaureat din acest an, dar si de comentariile presei este foarte probabil ca varianta impunerii demisiei sa fie una reala. Diferentele extreme in privinta rezultatelor obtinute de elevii din tara la bacalaureat au ridicat semne de intrebare pentru responsabilii Ministerului Educatiei, care au decis reevaluarea lucrarilor candidatilor, prin sondaj. "Am cerut sa se compare, prin sondaj, rezultatele slabe ale unor elevi si cataloagele scolare pentru a vedea notele din timpul anului la materiile de bacalaureat", declara, in luna iulie, Svetlana Preoteasa, secretar de stat pentru invatamant preuniversitar din MECT.

Conducerea ISJ a ales tacerea

La unison, unii inspectori generali s-au autosesizat si au demarat anchete interne. In teritoriu, desi suspiciunea de frauda plana asupra examenului de bacalaureat, responsabilii Educatiei constantene au ales tacerea. Desi lucrurile pareau oarecum suspecte, avand in vedere procentul de promovabilitate de 96,91% inregistrat dupa contestatii la Bacalaureat si lucrarile identice descoperite, sefii ISJ nu au facut nimic pentru clarificarea situatiei. Responsabilii locali cu educatia au asteptat ca furtuna declansata de minister sa treaca. In ciuda unor anchete demarate de inspectorii generali din alte judete, conducerea locala nu a intreprins nimic. "Stiu ca exista sesizari ale unor profesori vizavi de lucrari cu continut identic, insa nu stiu daca astfel de anchete nu incalca norme ale democratiei", sustinea Sarbu, la sfarsitul examenului de bacalaureat. Pe de alta parte, inspectorul general al Constantei declara ca nu ar trebui sa bata la ochi rezultatele Constantei, pentru ca diferentele intre procentele din alte judete nu sunt foarte mari. "Ce imi este 80% fata de 90%", a explicat Marian Sarbu, convins ca e greu de precizat unde sunt situatiile dubioase. Iata insa ca, dupa aproape o luna de la derularea examenului de maturitate, presedintele Comisiei Judetene de Bacalaureat isi depune demisia. Conform declaratiilor unui fost inspector scolar general, este cel mai probabil "ca Andrei sa fi fost autorul unei gafe de proportii, pentru ca altfel nimeni nu te da la o parte de la conducere". Potrivit legilor nescrise ale jocurilor politicii, este cunoscut ca atunci cand partidul isi retrage sustinerea unui membru, acesta este nevoit sa paraseasca functia publica pe care o ocupa. Se pare ca asa s-a intamplat si in cazul Stelutei Andrei, care potrivit gurilor rele, a parasit PNL. Devenita peste noapte victima, fostul inspector scolar adjunct a devenit, intre timp, o traseista politica, alegand sa devina membru PLD, alaturi de viceprimarul localitatii Navodari, Stefan Galbau.

Scris de: {autor}Gratiela TULCEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii