Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:53 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Datorii de peste 1400 miliarde lei inregistrate de agentii economici

ro

17 Jan, 2004 00:00 895 Marime text

AVAB recupereaza, dar nu spune nimic

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare va trece de marti la blocarea conturilor bancare pentru un numar de peste 500 de debitori cu datorii mai mari de un miliard de lei * In acest sens, la sediul datornicilor vor fi afisate somatii colective pentru achitarea in termen de 10 zile lucratoare a obligatiilor de plata consolidate, in USD, la data preluarii evidentei

Din luna octombrie a lui 2003 Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare preia in flux continuu de la casele judetene ale asigurarilor de sanatate bazele de date cu datornicii catre Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate. Pentru a putea controla mai bine intregul sistem, s-a recurs la etapizarea procesului de preluare a creantelor in functie de doua categorii: datorii peste un miliard si sub un miliard de lei. Obligatia AVAB-ului era ca, imediat dupa preluarea bazelor de date, sa transmita agentilor economici titlurile executorii, in vederea rambursarii sumelor. In final, au fost predate si preluate in regim de urgenta, in cadrul primei etape, care s-a desfasurat in perioada 11-17 noiembrie, de la casele de asigurari de sanatate judetene, dosarele aferente unui numar de 2.067 de debitori, cu o valoare totala a creantelor de peste 21000 de miliarde lei. Exista in acea perioada o diferenta de 278 de agenti economici cu obligatii de plata, dintre 2.345 raportati cu sume de peste un miliard lei initial si 2.067 preluati efectiv, care si-au stins obligatiile de plata pana la data predarii. Pentru recuperarea datoriilor preluate, AVAB a comunicat titlul executoriu debitorilor preluati. Prima suma incasata de AVAB in urma transmiterii celei dintai transe de titluri era in jurul a 6 miliarde lei, pentru ca, pana la sfarsitul anului, institutia sa raporteze incasari de circa 20 miliarde lei. La numai cateva zile de la inceperea anului 2004, un comunicat de presa al AVAB anunta ca institutia va continua predarea si primirea dosarelor de la casele de asigurari de sanatate teritoriale, pentru a ajunge in faza preluarii dosarelor apartinand debitorilor cu creante bugetare restante sub un miliard. Concomitent cu aceste actiuni, se deruleaza procedurile de rectificare a unor datorii transmise initial, rezultand in timp niste neconcordante intre evidentele contabile ale caselor de asigurari si agentii economici. Per total, ca urmare a activitatii de colectare a creantelor catre FNUASS s-au strans la buget circa 210 miliarde lei. O alta masura pe care institutia colectoare o va lua este blocarea conturilor bancare pentru un numar de peste 500 de debitori cu datorii mai mari de 1 miliard de lei, inca din data de 20 ianuarie. Mai nou, la casele de asigurari sociale de sanatate din teritoriu, AVAB va afisa somatii colective pentru achitarea in termen de 10 zile lucratoare a obligatiilor de plata consolidate, in USD, la data preluarii evidentei.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta

In cursul zilei de luni, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta va trimite 102 dosare continand societatile comerciale care au datorii catre fondul national unic de asigurari sociale de sanatate catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare pentru rectificarea unor creante. Acestea au fost transmise in mod eronat din cauza neconcordantelor existente intre evidentele contabile ale Casei Judetene de Asigurari de Sanatate si cele ale agentilor economici. "Voi duce personal aceste dosare la AVAB, deoarece trebuie semnat un proces de predare-primire", a declarat directorul general al Casei de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila. Acesta a mai precizat faptul ca, pana pe data de 31 ianuarie a acestui an, institutia pe care o conduce va trebui sa trimita, tot catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare, un numar de peste 8.000 de dosare reprezentand societatile comerciale constantene care au inregistrat datorii cuprinse intre 700 de mii de lei si un miliard. Cat despre suma recuperata pana in prezent de catre AVAB la nivelul judetului Constanta, directorul general Victorian Pastila a precizat ca nu a fost informat. "Nu cred ca s-a reusit recuperarea unei anumite sume din datoriile efectuate de societatile comerciale, insa AVAB este recuperatorul direct, fapt pentru care noi nu suntem informati", a explicat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta. Pana la aceasta data, suma totala a restantelor inregistrate la nivel de judet catre fondul national depaseste cifra de 1400 miliarde lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii