Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:15 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Creştinii ortodocşi o sărbătoresc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva Ce nu trebuie să faci şi ce se întâmplă dacă încalci tradiţia

ro

14 Oct, 2014 00:00 3189 Marime text


An de an, pe data de 14 octombrie, credincioşii o cinstesc pe Sfânta Cuvioasa Parascheva. Despre cea pe care o sărbătorim astăzi se ştie că s-a născut în Epivatos, lângă cetatea Calicatria, unde s-a călugărit de tânără. A dus o viaţă ascetică în pustie, rugându-se neîncetat. Într-o noapte, i s-a arătat un înger, care i-a spus să se întoarcă acasă, căci acolo trebuie să moară. L-a ascultat, murind acasă, la 27 de ani. A fost îngropată ca o străină, departe de sat, căci nimeni nu o recunoscuse.

În popor, Sfânta Parascheva este văzută mare la trup și urâta la chip, dar cu suflet bun, pentru că-i fereşte pe oameni de boli, grindină şi trăsnet, iar pe copii îi apără de deochi. De aici i se mai spune şi Sfânta Vineri, personaj des întâlnit în basmele românilor.

Potrivit Bisericii Ortodoxe Române, în timpul vieţii sale, Cuvioasa Parascheva a săvârşit numeroase vindecări miraculoase şi alte minuni.

Ziua de astăzi marchează începutul pregătirii turmelor pentru iernat şi deschiderea unor târguri unde se valorifică produsele pastorale. Conform volumului „Tradiții și Obiceiuri Românești“, coordonat de Editura Flacăra, în ziua de cinstire a Sfintei Parscheva, se postește și nu se lucrează, altfel există pericolul apariției unor boli.

Moaştele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iaşi de către domnitorul Vasile Lupu şi aşezate în ctitoria sa, Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“. La sfârşitul secolului al XIX-lea, moaştele sfintei au fost mutate în Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Sfintele rămăşiţe sunt înzestrate cu darul neputrezirii, al nearderii, al vindecării de boli şi al izbăvirii de nevoi şi de primejdii.

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Parascheva

Tradiţiile şi obiceiurile acestei zile s-au păstrat de-a lungul timpului. De Sfânta Parascheva, nu se lucrează, nici la serviciu şi nici acasă. Astăzi nu ai voie să calci, să faci mâncare sau alte treburi în gospodărie dacă vrei să eviţi durerile de cap şi cele de ochi.

Fetele tinere trebuie să ţină ziua de astăzi pentru a fi cinstite, aşa cum a fost şi ea. Oamenii din sate fac focuri în curte pentru a ţine departe spiritele rele.

În dimineaţa zilei de astăzi, ciobanii trebuie să verifice felul în care au dormit oile. Dacă stau grămadă, e semn că va fi o iarnă grea, iar dacă sunt împrăştiate, iarna va fi blândă. Totodată, se crede că iarna va veni curând dacă azi nu plouă.

În acelaşi timp, dacă ziua de 14 octombrie este frumoasă sau mohorâtă, tot aşa vor fi şi celelalte sărbători de peste an. Iar dacă zilele de toamnă de până acum nu au fost ploioase, este semn că iarna se va lăsa curând.

Potrivit unei superstiţii străvechi, printre bucatele mâncate sau date de pomană nu trebuie să se numere şi poamele cu cruce, nucile, castraveţii sau pepenele roşu. Se împarte must, vin nou, pâine sau lipie.

Sfânta Parascheva se roagă lui Dumnezeu şi pentru femeile însărcinate. Dacă urmează să devii mămică se spune, în popor, că este bine să împarţi din bucatele tale unor copii sărmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la naştere, iar naşterea ta va fi uşoară, fără dureri.

Blestem înscris pe veşmintele Sfintei Parascheva

Potrivit preoţilor, moaştele sunt îmbrăcate după ritualuri bisericeşti, la care iau parte doar preoţi ai Mitropoliei Moldovei şi ai Bucovinei. Veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva se fac după un ritual special, în atelierele Arhiepiscopiei, iar croitorii ţin post şi fac rugăciune înainte de a începe să le lucreze.

Veşmintele Sfintei Cuvioase Parascheva sunt schimbate de cinci ori pe an şi sunt dăruite de Înaltpreasfinţia Sa Mitropolitul Moldovei Teofan unor biserici care au hramul celei cinstite astăzi. Ritualul după care sunt schimbate veşmintele este unul sacru, la care participa doar câţiva preoţi ai Mitropoliei.

Ceea ce nu ştiu foarte mulţi credincioşi este faptul că hainele Sfintei Parascheva poartă şi un blestem, care datează din 1641. Astfel, pe sub aceste veşminte cu care este schimbată în fiecare an, Sfânta mai poartă o ţinută care nu se dă jos niciodată. Aceasta are un sigiliu ce are înscris pe el blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam, care sună astfel: „Blestemat să fie cel care va împrăştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva“.

Sfânta Parascheva este sărbătorită şi în alte state cu o puternică comunitate ortodoxă, precum Grecia şi Bulgaria.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii