Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:42 21 09 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Codul Muncii modificat Părintele singur nu mai poate fi obligat să lucreze tură de noapte

ro

01 Jun, 2023 09:43 1341 Marime text
Codul muncii (Legea nr. 53/2003) se va modifica, potrivit proiectului legislativ trecut recent de Senat, astfel încât lista celor ce nu pot fi obligați să lucreze noaptea să se extindă.

Concret, proiectul stabilește că reprezentantul familiei monoparentale, adică părintele singur, nu va putea fi obligat să presteze muncă de noapte.

În prezent, Codul muncii prevede aceeași interdicție în cazul femeilor gravide, lăuzelor și celor care alăptează. Codul muncii stabilește, de asemenea, și că „tinerii care nu au împlinit vârsta de 18 ani nu pot presta muncă de noapte".

Motivele pentru care un părinte singur nu ar trebui să muncească noaptea sunt multiple, potrivit inițiatorilor, printre ele putând fi amintite:
  1. siguranța copilului pe timp de noapte, care rămâne fie în grija unei persoane, fie singur în casă;
  2. posibilitatea ca părintele să nu poată acorda copiilor suficientă atenție și îngrijire în timpul zilei, din cauza oboselii generate de lucrul în ture de noapte;
  3. dificultatea de a îmbina programul de lucru cu obligațiile familiale, cum ar fi îngrijirea copiilor sau participarea la activități școlare și sociale;
  4. impactul asupra relației părinte-copil, care poate fi afectată de faptul că părintele nu este disponibil sau nu poate participa la activitățile copilului în mod regulat.
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Prin ce a trecut o mamă cu doi copii, într-un cinema din București. Vânzătoarea a refuzat să le dea bilete
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii