Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:19 22 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce trebuie să faci de pe 2 ianuarie până de Bobotează ca să îți meargă bine tot anul

ro

02 Jan, 2018 12:42 2747 Marime text
O serie de superstiții care încep pe 2 ianuarie şi se termină de Bobotează te vor ajuta să ai noroc tot anul.  Începând cu 2 ianuarie până pe 5 ianuarie este perioada umblatului cu crucea. Părintele, însoțit de cantorul care poartă o găletușă cu apă sfințită și busuioc, umblă pe la locuințe cu Iordanul.
 
O superstiție veche spune că după ce pleacă preotul, copiii vor înconjura gospodăria cu o lumânare aprinsă, pentru ca familia să fie ocrotită de necazuri în acest an. Lumânarea trebuie să fie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă în caz de pericole mari.
 
De asemenea, în Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se spune că se deschid cerurile. În unele zone, copiii pleacă la colindat, purtând clopoței și tălăngi, alături de vâsc, brad și busuioc la căciuli.
 
O altă tradiție spune să nu arunci gunoiul de Bobotează, ca să nu îți arunci norocul. Se mai crede că cei ce vor vedea un cal alb de Bobotează vor fi plini de noroc tot anul. Dacă o fată nemăritată vede un cal alb de Bobotează, sigur se va căsători în acel an.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii