Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:47 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bunatatile Craciunului nu sunt pentru buzunarele tuturor

ro

06 Dec, 2007 00:00 887 Marime text
1196888224.jpg

Pentru cele trei zile de sarbatoare se cheltuiesc in jur de 360 de lei, constand intr-o cina modesta, fara excese

Nasterea Domnului, sau Craciunul cum se spune in popor, bate la usa. Spiritul sarbatorilor de iarna se simte doar prin partile centrale ale orasului, unde strazile au fost deja amenajate cu instalatii luminoase, iar cei mici nu se pot bucura de un brad de 76 de metri ca cel din capitala. Zarva Craciunului le-a cuprins doar pe gospodine care, spre uimirea noastra, au iesit prin centrele comerciale, desi au ramas mai bine de doua saptamani pana la sarbatoarea Nasterii Domnului. Probabil, explozia preturilor de dinaintea Craciunului din anii trecuti le-a determinat sa-si faca proviziile mai din timp. Ne-am interesat si noi cam cat ar trebui sa scoata din buzunare o familie formata din patru persoane si le-am insotit pe gospodine in itinerariul lor prin pietele constantene. Astfel, pentru prepararea mancarurilor traditionale se consuma in medie 9-10 kilograme de carne pentru cele trei zile festive, asta in situatia in care un kilogram de pulpa de porc fara os ajunge la 14,5 de lei, unul de ceafa de porc variaza intre 16,5-18 de lei, iar doar pentru un kilogram de caltabosi constantenii trebuie sa plateasca 13 lei. Pretul unui kilogram de toba este de 11 lei, iar pentru picioarele de porc sunt necesari aproximativ 3,5-4,5 lei. In concluzie, cetateanul de rand trebuie sa stranga cureaua cateva luni in avans pentru a-si putea permite sa cheltuiasca circa 180 de lei, doar pentru felurile de mancare pe baza de carne care nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Craciun. Fericiti sunt cei care au rude la tara si isi pot permite sa asiste in ziua de Ignat, pe unde se mai pastreaza inca traditia, la taierea porcului si isi pot procura produsele la un pret cu mult mai mic fata de cel intalnit prin centrele comerciale. In plus, costurile sortimentelor de cascaval sunt cu mult peste puterile financiare ale unui pensionar. Iar gospodinele care, din lipsa de spatiu sau de timp, nu au apucat sa puna la murat gogosari sau varza, le pot achizitiona din orice piata, dar vor constata ca preturile nu sunt pentru buzunarele tuturor. Asadar, numai pentru un kilogram de gogosari in otet trebuie sa fie achitati in jur de 8 de lei. Si lista nu se opreste aici. Legumele si verdeturile nu sunt nici ele prea usor de cumparat, nu pentru ca nu s-ar gasi pe piata, dar pentru ca au preturi cam piperate, iar unele mai sunt si importate. In prezent, un kilogram de rosii ajunge la 4,5 lei si unul de castraveti 5 lei. Mai adaugam si vreo 50 de lei pentru cei care prefera vinurile romanesti, dar nu se prea dau in vant dupa consumul de alcool. Si cum majoritatea gospodinelor a renuntat la universul strict casnic, cozonacii nu mai sunt plamaditi in casa. Prin urmare, alti bani, alta distractie. Iar cand te gandesti ca doar un cozonac cu rahat, cacao si stafide costa 10 lei, parca iti vine sa renunti la comoditate. Prajiturelele facute in casa sunt preferatele tuturor dar, de cele mai multe ori, si acestea sunt cumparate pe ultima suta de metri de prin vreun magazin. Pentru o familie de patru persoane ar fi necesar un tort de cel putin doua kilograme, pentru care trebuie sa scoti din buzunar in medie 50-70 de lei. In concluzie, pentru cele trei zile de sarbatoare se cheltuiesc in jur de 360 de lei pentru o cina modesta, fara sa se faca excese.

Craciun la poalele muntelui

Insa persoanele care se gandesc sa-si petreaca Craciunul la munte trebuie sa dispuna de fonduri "substantiale". La un hotel de patru stele din Predeal, o familie de patru persoane plateste 400 de lei doar pentru cina festiva. In Vatra Dornei, preturile sunt cu mult mai piperate. Din datele furnizate de un agent de turism, aceasta este zona unde s-au inregistrat cele mai multe solicitari, desi masa de Craciun costa la o pensiune 150 de lei de persoana. Cu toate acestea, sunt familii care prefera sa petreaca aceasta sarbatoare crestineasca la poalele muntilor pentru ca in aceste zone inca se mai pastreaza traditia. "Cozonacul se plamadeste sub ochii tai, mesterul lemnar iti impodobeste cu strasnica maiestrie linguri de lemn de cires, fuiorul toarce povestile iernii. Pe Mos Craciun il asteptam in miros de cetini, la pomana porcului, cand ceaunele clocotesc preparate gustoase, vinul fiert curge in canite de lut!" se precizeaza intr-un anunt publicitar.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii