Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bolnavii de cancer nu au medicamente

ro

22 Apr, 2003 00:00 941 Marime text

Fondurile programului de oncologie sunt insuficiente in judetul Constanta

Stocul de medicamente pentru bolnavii de cancer din judetul Constanta este la limita supravietuirii * In fiecare zi sunt depistate cazuri noi care nu sunt trecute pe lista initiala, fapt pentru care bolnavii primesc medicamentatia cu intarziere * Preturile medicamentelor cresc mereu, ducand la cheltuirea rapida a fondurilor

La nivelul judetului Constanta, in evidentele medicilor oncologi figureaza peste 1.800 de persoane care sufera de cancer. Pentru acestea, programul national de oncologie a alocat suma de 2,1 miliarde lei lunar, insuficienta daca tinem cont de faptul ca tratamentul unui singur bolnav poate costa peste 300 de milioane de lei pe luna. "Mabtera este un medicament des folosit in cazul afectiunilor oncologice. Acesta costa in jur de 320 de milioane lei", a mai precizat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila. Medicii specialisti au observat, in ultima vreme, o crestere extrem de mare a numarului de pacienti bolnavi de cancer. Statisticile arata ca, in tarile europene, cazurile de cancer au crescut cu aproximativ 0,5-1% pe an, in timp ce, in Romania, acest spor este cu mult mai mare, respectiv 3,6%. Pe teritoriul tarii noastre mor anual in jur de 11.000 de bolnavi de cancer. In judetul Constanta, in urma cu 12 ani, se inregistrau 176 de pacienti suferind de cancer, in anul 1997 numarul acestora a crescut pana la 392, iar in prezent, numarul bolnavilor de cancer depaseste cifra de 1.800. Societatea Romana de Cancer, filiala Cluj, a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, prin care se plange de faptul ca bolnavii de cancer nu mai au medicamente. Situatia de la Constanta nu difera cu mult fata de cea intalnita la Cluj.

Situatie critica

Stocul de medicamente pentru bolnavii de cancer din judetul Constanta este la limita supravietuirii. "Nu pot spune ca sunt lipsuri foarte mari, dar nu ii putem multumi pe toti, din doua motive: unul dintre ele ar fi acela ca in judetul nostru evidenta bolnavilor de cancer nu este actualizata trimestrial. In fiecare zi sunt depistate cazuri noi care nu sunt trecute pe lista initiala, fapt pentru care bolnavii primesc medicamentatia cu intarziere. Sunt cazuri in care acestia sunt considerati urgente, fapt pentru care suntem nevoiti sa-i trecem pe altii pe liste de asteptare. Al doilea motiv consta in faptul ca preturile medicamentelor cresc mereu, ducand la cheltuirea rapida a fondurilor", a explicat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Constanta, doctor Victorian Pastila.

Conflicte la nivel national

Societatea Romana de Cancer, filiala Cluj, a trimis o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, prin care se plange de faptul ca bolnavii de cancer nu mai au medicamente. In opinia membrilor Societatii Nationale de Cancer, acest lucru se datoreaza crizei financiare prin care trece sistemul sanitar romanesc. Acestia mai sustin faptul ca banii din programul national de oncologie ajung doar in primele zile ale lunii. Situatia in judetul Constanta nu este cu mult diferita fata de cea de la Cluj, bolnavii de cancer confruntandu-se si ei cu multe probleme. "Nu am primit nici o astfel de sesizare din partea Societatii Nationale de Cancer, insa situatia de la Constanta nu difera cu mult fata de cea de la Cluj", a precizat directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, doctor Victorian Pastila.

Sume insuficiente pentru programul oncologic

Pentru afectiunile oncologice, cele mai scumpe medicamente depasesc suma de 300 de milioane de lei. "Mabtera este un medicament des folosit in cazul afectiunilor oncologice. Acesta costa in jur de 320 de milioane de lei", a mai precizat directorul Victorian Pastila. Prin programul de oncologie, la nivelul judetului Constanta sunt acordate in jur de 2,1 miliarde lei pe luna, suma insuficienta tinand cont de faptul ca tratamentul unui singur bolnav poate depasi 300 de milioane de lei pe luna, iar in judet exista peste 1.800 de bolnavi de cancer.

Casa verifica calitatea si cantitatea medicamentelor

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta verifica, in permanenta, stocurile de medicamente care provin din programele nationale de sanatate initiate de catre Ministerul Sanatatii si Familiei. "Cate un reprezentant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate asista la preluarea medicamentelor pentru toate programele de sanatate, urmarind corectitudinea cantitativa si a termenului de valabilitate a acestora", a afirmat directorul institutiei mentionate mai sus, doctor Victorian Pastila. In cazul in care un medicament expira in trei luni de zile de la data primirii, acesta este returnat.

Simptomele aparitiei cancerului

Indiferent de localizare, cancerul este declansat de unele alterari (mutatii) ale ADN-ului din genele anumitor celule. Este imposibil de demonstrat care este "vina" ereditara si care este contributia modului de viata in favorizarea aparitiei cancerului. Primele manifestari ale acestei boli constau in schimbari ale activitatilor obisnuite ale intestinului sau ale vezicii urinare, aparitia unei rani care nu se mai vindeca, pierderi de secretii sau sangerari anormale, aparitia unor noduli la sani sau in alte zone ale corpului, dificultati in deglutitie sau indigestii. De asemenea, pot aparea schimbari in aspectul negilor sau in cel al alunitelor, tuse si raguseala permanente.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii