Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:07 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Astăzi începe Postul Crăciunului! Când avem dezlegare la ulei, vin şi peşte. Ce trebuie să respectăm cu stricteţe

ro

15 Nov, 2016 00:00 2576 Marime text
Postul Naşterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, aşa cum mai este cunoscut, este ţinut cu stricteţe de credincioşii din întreaga lume. Tradiţia spune că Postul Crăciunului, care, în acest an, este cuprins în perioada 15 noiembrie - 24 decembrie, ar fi fost poruncit de Maica Domnului bătrânului Crăciun drept penitenţă pentru că tăiase mâna nevestei sale, care o moşise în staulul în care l-a născut pe pruncul Iisus.
 
Acesta închipuie ajunarea timp de 40 de zile a prorocului Moise, dar şi postul patriarhilor din Vechiul Testament. Aşa cum cei de atunci aşteptau venirea Mântuitorului pe Pământ cu post şi rugăciune, aşa se cuvine ca toţi credincioşii să aştepte şi să întâmpine prin ajunare Mielul lui Dumnezeu născut din Fecioara Maria. Potrivit calendarulortodox.ro, acest post ţine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie şi sfârşind la 25 decembrie, lăsându-se sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie.
 
Postul de 40 de zile, care precede marele praznic al Naşterii Domnului, Crăciunul, reprezintă timp de rugăciune, căinţă şi mărturisire a păcatelor de înfrânare, răbdare şi mai ales de iertare. Potrivit obiceiurilor religioase, în acest post credincioşii nu consumă carne, brânză şi ouă, iar lunea, miercurea şi vinerea se prepară mâncare fără ulei şi fără vin. Marţea şi joia se face dezlegare la untdelemn şi vin. Începând cu prima zi a postului, nu se mai fac nunţi şi nici petreceri până după Anul Nou. Dacă în zilele de luni, miercuri şi vineri Biserica Ortodoxă prăznuieşte vreun sfânt mare însemnat în calendar cu cruce neagră, creştinii pot consuma untdelemn şi vin, iar dacă este hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roşie, atunci se face dezlegare şi la peşte. Din punctul de vedere al alimentaţiei, este un post mai uşor faţă de cel al Paştelui, consumul de peşte fiind permis în mai multe zile.
 
După Lăsatul Secului din 14 noiembrie, marţi, 15 noiembrie, este dezlegare la peşte, ulei şi vin. În continuare, se poate mânca peşte 14 zile, la următoarele date:
luni, 21 noiembrie: Biserica Ortodoxă prăznuieşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului;
sâmbătă, 26 noiembrie: Sf. Cuv. Alipie Stâlpnicul, Nicon şi Relian Paflagonul;
duminică, 27 noiembrie: Sf. M. Mc. Iacob Persul, Sf. Cuv, Natail şi Pinufrie;
miercuri, 30 noiembrie: Sf. Andrei;
sâmbătă, 3 decembrie: Sf. Cuv. Gheorghe de la Cernica şi Căldăruşani;
duminică, 4 decembrie: Sf. M. Mc. Varvara, Sf. Cuv. Ioan Damaschin;
luni, 5 decembrie: Sf. Cuv. Sava;
marţi, 6 decembrie: Sf. Nicolae;
sâmbătă, 10 decembrie: Sf. Mc. Mina, Emoghen şi Evgraf;
duminică, 11 decembrie: Sf. Daniil Stâlpnicul şi Luca cel Nou;
luni, 12 decembrie: Sf. Ierarh Spiridon;
marţi, 13 decembrie: Sf. Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei;
sâmbătă, 17 decembrie: Sf. Proroc Daniel;
duminică, 18 decembrie: Sf. Daniil Sihastrul.
 
Vineri, 23 decembrie, se mănâncă abia seara şi doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină şi fructe.
 
Ultima zi a Postului Naşterii Domnului, 24 decembrie, numită Ajunul Crăciunului, este, de obicei, zi de post mai aspru decât celelalte zile: nu se mănâncă nimic până după-amiaza, iar în alte zone, se mănâncă doar la răsăritul luceafărului de seară, care aduce aminte de steaua ce a vestit magilor Naşterea Domnului. În calendarul ortodox din acest an este însă dezlegare la ulei şi vin.
 
De Crăciun, indiferent de ziua în care cade, se mănâncă de dulce. Anul acesta, Crăciunul se sărbătoreşte duminică, 25 decembrie - prima zi şi luni, 26 decembrie - a doua zi (Soborul Maicii Domnului).
 
Postul Crăciunului durează şase săptămâni şi îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii lui Iisus Hristos. Semnificaţia postului are rădăcini în Vechiul Testament. Personajele biblice apar postind în diverse ipostaze - patriarhii şi drepţii dinainte de Hristos, printre care Noe, Moise şi David petrec timp îndelungat în post şi rugăciune. Ei aşteptau venirea lui Mesia, se rugau pentru iertarea păcatelor şi ajutor divin în misiunea lor de conducere a poporului ales.

Ti-a placut articolul?

Comentarii