Începe Postul Crăciunului. Ce alimente pot fi consumate. În ce zile se poate mânca pește
Începe Postul Crăciunului. Ce alimente pot fi consumate. În ce zile se poate mânca pește
14 Nov, 2025 08:23
ZIUA de Constanta
168
Marime text
168
Marime text
Postul Crăciunului începe în ziua de vineri 14 noiembrie, și se încheie miercuri, 24 decembrie.Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală a Pr. Ene Branişte, conform basilica.ro
Primele menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi Sfântul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări referitoare la acest post.
Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi. Atunci a fost uniformizată durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe. Sinodul a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie, scrie basilica.ro.
Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, iar dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Anul acesta 14 noiembrie este vineri astfel că ss-a lăsat sec pe 13 noiembrie iar de astăzi se intră în post până în seara zilei de 24 decembrie inclusiv.
Sărbători din Postul Crăciunului 2021
Cele mai importante sărbători din postul Naşterii Domnului sunt:
Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie);
Sf. Ap. Andrei cel înâi chemat, Ocrotitorul României (30 noiembrie);
Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei (06 decembrie);
Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş (07 decembrie).Sfinţi vindecători
Potrivit menţiunilor părintelui Ene Braniște, acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli. În mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în Ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15:00 – 16:00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta și duminica se îngăduie și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru).
Dacă lunea, marțea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la pește, iar miercurea și vinerea, la vin și untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin, informează basilica.ro
La praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului se dă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea.
Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile.
Citește și.
Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului! Tradiții pentru spor și sănătate
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii
Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi


