Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:45 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociatie de locatari amendata pentru folosirea muncii la negru

ro

11 Mar, 2003 00:00 1562 Marime text

Femeia de serviciu a blocului trebuie angajata cu carte de munca

De la inceputul anului au fost controlate zece asociatii de locatari si peste tot au fost depistate nereguli * Intr-o prima faza nu s-a trecut insa la sanctiuni dure * Reclamatiile au continuat sa curga la ITM si, din aceasta cauza, s-a trecut la organizarea unei adevarate campanii de verificare a asociatiilor * Chiar daca exista situatii in care o singura femeie se ocupa de menajul a doua sau mai multor asociatii, fiecare dintre acestea trebuie sa ii incheie contract de munca, pe un anumit numar de ore, cate se considera ca presteaza

Pentru foarte multi oameni faptul ca o asociatie de locatari foloseste munca fara forme legale poate reprezenta un lucru destul de ciudat, intrucat se poate pune intrebarea la ce categorie de angajat se refera acest lucru. Trebuie spus insa ca aceasta situatie se refera nici mai mult nici mai putin decat la femeile de serviciu care se ocupa de menajul scarii unui bloc. In general, este cunoscut de toata lumea faptul ca femeia care face curatenia intr-un bloc este platita din ceea ce se strange de la toate apartamentele, adica din ceea ce pun mana de la mana proprietarii. Aceasta reprezinta insa o incalcare a legii.Putine persoane cunosc faptul ca acest lucru reprezinta, conform prevederilor legii, un caz limpede de incadrare in munca fara forme legale. Majoritatea oamenilor insa nici nu isi imagineaza acest lucru. Din acest motiv, primele controale efectuate de reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca nu au dus la aplicarea de amenzi, ci doar de avertismente. De la inceputul anului au fost controlate pe aceasta linie un numar de zece asociatii de locatari si peste tot au fost depistate nereguli. Printre neregulile depistate cu ocazia controlului se numara angajarea fara forme legale a femeii de serviciu, precum si faptul ca remuneratia presedintelui si cea a administratorului nu erau clar stabilite. Intr-o prima faza nu s-a trecut insa la sanctiuni dure. "Am vrut sa fim mai clementi o perioada in ceea ce priveste asociatiile de locatari, de aceea ne-am multumit cu avertismente, i-am indrumat si le-am spus ce anume trebuie sa faca", ne-a declarat Tiberiu Plesu, inspector sef in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Constanta.

Plangeri si reclamatii

In ciuda avertismentelor aplicate, reclamatiile au continuat sa curga la ITM si, din aceasta cauza, s-a trecut la organizarea unei adevarate campanii de verificare a asociatiilor. Au fost gasite si cazuri in care problemele depistate anterior au fost remediate. In cele mai multe cazuri, insa, situatia era la fel sau mai rau decat la primele verificari. Nu numai ca s-a depistat ca nici una din dispozitiile impuse anterior nu fusese adusa la indeplinire, ci s-a gasit chiar un nou caz de munca la negru la Asociatia de Locatari 185, fapt pentru care aceasta a fost amendata contraventional cu 50 de milioane de lei. "Femeii care se ocupa de menaj in cadrul unei asociatii de locatari trebuie sa i se incheie contract de munca, ne-a declarat Tiberiu Plesu. Chiar daca exista situatii in care o singura femeie se ocupa de menajul a doua sau mai multor asociatii, fiecare dintre acestea trebuie sa ii incheie contract de munca, pe un anumit numar de ore, cate se considera ca presteaza. "Situatia este destul de dificila in cazul acestor asociatii si, din acest motiv, avem si o solicitare din partea presedintelui Uniunii Asociatiilor de Proprietari din Constanta, Marcel Dragu, in vederea convocarii in cadrul unei intalniri a tuturor presedintilor asociatiilor de locatari din municipiu. In paralel, verificarile pe aceasta linie vor continua cu o intensitate mare, iar asociatiile depistate cu probleme pot fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 30 si 100 de milioane de lei. Se pune problema de unde isi vor putea achita aceste asociatii amenzile, de vreme ce nici macar datoriile la plata intretinerii nu pot fi acoperite de locatari.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii