Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:52 15 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Antreprenoriatul - soluţie durabilă pentru ocupare 120 de persoane care vor înfiinţa o afacere non-agricolă în mediul urban, instruite de CCINA Constanţa

ro

16 Mar, 2018 00:00 1153 Marime text
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vrancea (lider de proiect), Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi (partener) şi Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa (partener) au lansat proiectul „Antreprenoriat - Soluţie durabilă pentru ocupare“.
 
La conferinţa de prezentare a proiectului, care s-a desfăşurat ieri, la CCINA Constanţa, au participat Dănuţ Jugănaru, directorul general al instituţiei, Victoria Aciobăniţei, de la CCINA Vrancea, şi Ludovic Fraico, coordonator activităţi CCINA.
 
Proiectul, a cărui valoare este de 13.132.649,21 de lei, este cofinanţat de Uniunea Europeană, din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 (valoarea cofinanţării UE este de 11.162.751,83 de lei), fiind implementat de un consorţiu cameral format din Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Vrancea, Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi şi Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa, în perioada 16.01.2018 - 15.01.2021.
 
Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea antreprenoriatului prin îmbunătăţirea competenţelor şi abilităţilor antreprenoriale şi sprijinirea înfiinţării şi dezvoltării de noi firme, ca oportunitate pentru dezvoltare regională şi creşterea gradului de ocupare în Regiunea Sud-Est. Printre obiectivele specifice se numără şi îmbunătăţirea competenţelor şi abilităţilor antreprenoriale pentru 360 de persoane. La acestea se adaugă sprijinul acordat pentru înfiinţarea a 60 de firme şi angajarea a 120 de persoane. Grupul-ţintă al proiectului îl reprezintă, pentru judeţele Tulcea şi Constanţa, 120 de persoane fizice care intenţionează să înfiinţeze o afacere non-agricolă în mediul urban şi care au reşedinţa sau domiciliul în mediul rural sau urban din Regiunea Sud-Est.
 

Curs de antreprenoriat pentru 120 de persoane

 
În cadrul acestui proiect, vor fi organizate patru seminare de antreprenoriat, durabilitate, egalitate de şanse, inovare socială (două în judeţul Constanţa - Constanţa, Mangalia şi două în judeţul Tulcea - Tulcea, Sulina), pentru 140 de persoane; şase seminare de inovare socială, câte unul în fiecare judeţ aparţinând Regiunii Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea). Partenerii proiectului au identificat 135 de persoane ca potenţiali membri ai grupului-ţintă. Dintre acestea, au fost selectate 120 pentru grupul-ţintă.
 
Potrivit informaţiilor prezentate în cadrul unui eveniment care a fost găzduit de CCINA Constanţa, 120 de persoane urmează şi vor finaliza un curs de formare antreprenorială, cu certificate de absolvire (opt cursuri organizate în judeţele Constanţa şi Tulcea, câte patru în fiecare judeţ). Alte 100 de persoane participă la concursul de planuri de afacere.
 

Planuri de afaceri, finanţate

 
Mai mult, vor fi selectate 20 de planuri de afacere din judeţele Constanţa şi Tulcea, din care cel puţin 10% din cele ce vor fi finanţate propun măsuri de inovare socială, cel puţin 25% propun măsuri ce vor promova utilizare TIC, cel puţin 10% propun măsuri ce vor promova consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice sau inovării, cel puţin 10% propun măsuri ce promovează sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de CO2 şi utilizarea eficientă a resurselor.
 
La acestea se adaugă: 20 de subvenţii în valoare de 30.000 de euro fiecare (pentru cele 20 de planuri de afacere selectate); două ateliere de lucru privind implementarea planurilor de afacere pentru cele 20 de persoane ale căror planuri au fost selectate + cinci persoane ale căror planuri de afacere se află pe lista de rezervă; 20 de persoane + cinci persoane care se află pe lista de rezervă care vor participa la stagii de formare/mentorat în firme selectate.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii