Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:31 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversare 20 de ani de la punerea pietrei de temelie a Bisericii „Sfântul Mina“

ro

31 Jul, 2014 00:00 3162 Marime text
În această seară, de la ora 18.00, constănţenii sunt invitaţi la aniversarea a 20 de ani de la slujba punerii pietrei de temelie a Bisericii „Sfântul Mina“ din Parcul Tăbăcărie.

De 20 de ani, Sfântul Mina e prezent cu lucrarea sa minunată, pe malul Lacului Tăbăcărie, atât cu partea văzută, biserica maramureșeană de lemn și Centrul „Arca“ pentru tineri cu dizabilități, cât și cu partea nevăzută, cea din sufletele credincioșilor. Alături de părintele Nicolae Picu, cel care a ctitorit cu ajutorul credincioşilor valorosul ansamblu arhitectonic al bisericii, constănţenii vor sărbători cei 20 de ani de existenţă a bisericii. Aniversarea va avea loc în aer liber, pe pajiștea cuprinsă între lăcaşul de cult și Centrul „Arca“.
La ora 18.00, se va oficia o slujbă de mulțumire pentru ajutorul dat de Dumnezeu, prin Sfântul Mina, în tot acest timp. Vor fi evocați cei care au contribuit la începerea lucrărilor și vor fi pomeniți ctitorii care au plecat la Domnul. Credincioșii sunt invitați apoi să depene amintiri din toată această perioadă care face deja parte din istoria spiritualițății constănțene. Seara se va încheia cu o proiecție de fotografii și filme privind construcția bisericii și a centrului, cu accent pe lucrarea duhovnicească săvârșită în tot acest timp.

Piatra de temelie a bisericii a fost pusă la 31 iulie 1994, de vrednicul de pomenire arhiepiscop Lucian Tomitanul. Biserica a fost terminată în doar trei ani, în chip minunat, în ciuda faptului că, pe timpul lucrărilor, din cauza efortului supraomenesc pe care l-a făcut, părintele Nicolae Picu a suferit un accident vascular cerebral, fiind operat. În perioada lucrărilor de ridicare a bisericii, sfintele slujbe s-au oficiat într-un cort militar până în anul 1997, când, pe 11 noiembrie, în ziua de cinstire a Sfântului Mina, s-a ţinut prima liturghie în noua biserică. „Vrem să fie o seară în care să ne amintim de dragostea și jertfelnicia celor care au contribuit la această lucrare. Au fost mulți cei care ne-au ajutat, dar tot ce s-a ridicat s-a zidit mai ales pe bănuțul văduvei, cel care are cea mai mare valoare în fața lui Dumnezeu“, a declarat părintele Nicolae Picu.

Una dintre cele mai mari biserici de lemn din ţară

Construită în stil autentic maramureşean, cu o suprafaţă totală de 263 de metri pătraţi şi o turlă de 41 de metri, lăcaşul de cult din Parcul Tăbăcărie reprezintă una dintre cele mai mari biserici de lemn din ţară. A fost ridicată după proiectul iniţial al arhitecţilor Nicolae Goga şi Virgil Antonescu, iar din 1995, supravegherea lucrărilor a fost realizată de către Niels Auner (actualmente membru al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional). Au lucrat şi prelucrat lemnul la faţa locului meseriaşi din comuna maramureşeană Ieud, echipă condusă de artistul popular Gavrilă Hotico. Pictura a fost realizată de iconarul George Sorin Nicolae, din Bucuresti, iar pietrăria a fost lucrată de către meşteri din Slava Cercheză, conduşi de Mihei Gurei. Scheletul metalic ce susţine turla bisericii a fost executat de Şantierul Naval Constanţa. Mobilierul interior, proiectat de arhitectul Daniel Sabău din Alba-Iulia, se integrează ansamblului prin simplitate şi rafinament. Biserica păstrează planul dreptunghiular, în formă de navă, cu toate compartimentele specifice, într-o îmbinare măiestrită de elemente tradiţionale maramureşene. Acoperişul este numai din lemn, iar şindrila este lucrată în coadă de rândunică, fără elemente metalice. Stilul general de decorare este gotic, identificat în special în realizarea catapetesmei, în acord cu stilul brâncovenesc al părţii sale inferioare (uşile împărăteşti şi cele diaconeşti). Ca anexe ale construcţiei centrale, în partea sudică se află poarta maramureşeană, cu patru turnuleţe, iar în coltul sud-estic al bisericii se află Altarul de vară; troiţa din faţa bisericii este darul lăsat de meşterii lemnari, fiind încadrată într-un element decorativ. Pe latura nordică a bisericii se află clopotniţa, lucrată în acelaşi stil, care adăposteşte clopotele mari, celelalte două, de dimensiuni mai reduse, aflându-se în turlă. Prin strădania preotului Nicolae Picu, această biserică rămâne unul dintre cele mai pitoreşti lăcaşuri de cult dobrogene. Este primul şi cel mai de seamă rod al întemeierii Asociaţiei „Sfântul Mina“ („Arca“) şi, de atunci, luminătoare şi stăruitoare mărturie de jertfă misionară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii