Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 13 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O să avem epidemie de gripă? Constanţa este pe locul II la nivel naţional ca număr de cazuri confirmate

ro

19 Jan, 2019 00:00 1943 Marime text
Epidemia de gripă este la un pas de a fi confirmată oficial, după cum reiese din datele furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, dar şi din recentele declaraţii făcute de Sorina Pintea, Ministrul Sănătăţii. Astfel, în cele mai recente date oferite de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, săptămâna 7-13 ianuarie a fost declarată săptămână epidemică.
 
Morbiditatea prin infecţii a fost mai crescută în săptămâna menţionată, rata pozitivităţii pentru virus gripal la cazurile testate fiind peste 50%. S-a înregistrat debutul sezonului gripal, în prima săptămână din an, iar cea de-a doua săptămână a avut o creştere de cel puţin 20 de procente a numărului de îmbolnăviri faţă de nivelul aşteptat. Dacă şi săptămâna următoare este depăşită această valoare, va fi decretată epidemie de gripă.
 
La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute, inclusiv gripă, a fost de 90.963, cu 21% mai mare comparativ cu cel din săptămâna precedentă şi cu 71% mai mare faţă de cel din anul trecut. Anul trecut, în această perioadă erau înregistrate 80 de cazuri de gripă, iar în săptămâna 7-13 ianuarie 2019, sunt confirmate 1.155 de gripă clinică. Până la data de 13 ianuarie au fost înregistrate 10 decese din pricina virusul gripal, din care 7 tip A, subtip H1 şi 3 tip A, subtip H3, faţă de 2 în sezonul precedent. La ora actuală, sunt 14 cazuri de decese, ultimii 4 nefiind incluşi în săptămâna analizată de către CNSBCT.
 
Constanţa se află pe locul 2 la numărul de cazuri de gripă, cu un total de 37 de cazuri confirmate, fiind întrecută doar de Ilfov, care are 142 de cazuri confirmate. În Constanţa, sunt 3 cazuri de gripă tip A, subtip H1, 6 cazuri de gripă tip A, subtip H3, 27 cazuri gripă A nesubtipate sau în curs de subtipare, 1 caz de gripă tip B, ultimul fiind şi singurul caz de gripă tip B identificat la nivel naţional. 1.244.299 de persoane au fost vaccinate până la data de 13 ianuarie 2019.
 
„În primul rând aş vrea să vă mai dau o veste proastă, gripa a mai ucis un pacient, deci, în acest moment, avem 14 oameni decedaţi din cauza virusului gripal: bărbat de 71 de ani, condiţii medicale preexistente din Bucureşti. Da, suntem la un pas de epidemie pentru că săptămâna precedentă numărul de cazuri a depăşit numărul de cazuri estimat, prin urmare am avut o săptămână epidemică. Dacă două săptămâni la rând numărul de cazuri se menţine la acelaşi nivel, deci foarte ridicat, atunci putem vorbi despre o epidemie, dar în acest moment avem suficiente motive de îngrijorare”, a afirmat ministrul Sănătăţii în cursul zilei de vineri.
 
Citeşte şi:
 
Gripa a mai făcut o victimă. Numărul celor decedaţi în urma acestei boli a ajuns la 14

Oficial de la Ministerul Sănătății. Specialiştii au anunţat debutul sezonului gripal. ​Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 10

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea Stocurile de vaccin antigripal ar putea fi suplimentate dacă sunt cereri din partea medicilor de familie 

Ce măsuri sunt luate în unităţile spitaliceşti din Constanţa în caz de confirmare a unui pacient cu gripă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii