Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Replica Contracte castigate cu o firma infiintata de cateva luni - De la eoliene, la afaceri cu statul - peste 7 miliarde pentru Emanuel Muntmark

ro

29 Nov, 2010 12:01 1353 Marime text

Omul de afaceri Emanuel Muntmark, cunoscut drept unul din cei mai importanţi dezvoltatori de proiecte eoliene din ţară, a încasat în numai două zile peste 7 miliarde de lei vechi, prin două contracte primite de la două primării din Constanţa. După cum se vede, succesul raportat pe câmpul de luptă al investiţiilor private i-a aşternut afaceristului drumul şi către banii publici, miliardele încasate de la primăriile Bărăganu şi Ostrov fiind obţinute prin intermediul unei firme înfiinţate de câteva luni, alături de o altă figură cunoscută businessului constănţean, respectiv Alina Gabriela Ionescu, soţia lui Valentin Gheorghe Ionescu. Ambele contracte au fost atribuite de către administraţiile locale amintite în urma unor cereri de oferte, firma cuplului Muntmark- Ionescu având câştig de cauză deşi, printre cerinţele stipulate în caietele de sarcini, se cerea şi dovada finalizării unor lucrări similare în ultimii ani, condiţie imposibil de îndeplinit, din moment ce SC Magea Structures SRL din Constanţa a fost înfiinţată în august 2009.

Primul contract şi cel mai bănos a fost cel atribuit de primăria comunei Bărăganu. Este vorba despre „înlocuirea sistemului de încălzire cu sisteme ce utilizează energia produsă din surse regenerabile în cadrul căminului cultural din Lanurile". Concret, este vorba despre instalarea a două pompe de căldură de 40 kw fiecare, alimentate la 380V, instalaţii care trebuie să încălzească prin revoluţionara metodă a băgatului ştecherului în priză cei 348 metri pătraţi ai căminului cultural din satul Lanurile. Investiţia, susţinută şi din fonduri guvernamentale, se ridică la 469.371, 63 lei, fără TVA, bani care vor merge în conturile SC Magea Structures SRL. Procedura de atribuire nu a fost lipsită de câteva incidente mai degrabă hilare, după cum reiese dintr-o scurtă lectură a contestaţiilor depuse la dosar. Astfel, SC Scat Sistem SRL din Bucureşti, una din cele 4 firme înscrise în cursă, a cerut şi a obţinut prelungirea termenului de depunere a ofertelor dintr-un motiv de-a dreptul stupid, dar asumat cu seriozitate de primăria Bărăganu. Bucureştenii s-au plâns că nu au primit clarificările solicitate prin e-mail, în condiţiile în care cele două numere de telefonie fixă alocate primăriei- 0241.859.250 şi 0241.859.252- nu funcţionează. Iar administraţia din Bărăganu, condusă de primarul PSD Constantin Benţea, îi dă dreptate solicitantului şi a prelungit termenul de depunere a ofertelor, scuzându-se prin aceea că e-mailul firmei din Bucureşti a intrat direct în „Spam" şi nu în „Inbox", motiv pentru care nu s-a găsit nimeni să descopere solicitarea.

Condiţiile din caietul de sarcini, nerespectate?

În fine, proiectul de circa 4,7 miliarde a revenit firmei Magea Structures pe data de 28.09.2009, chiar dacă prin caietul de sarcini am găsit şi fleacuri de genul „cifră de afaceri minim 950.000 lei" ori dovada finalizării în ultimii 5 ani a una sau mai multe proiecte similare de 350.000 lei. Coincidenţa face ca al doilea contract, cel cu primăria Ostrov, condusă de un alt edil PSD, Nicolae Dragomir, să fie acordat a doua zi după cel primit de Muntmark de la Bărăganu, adică pe 29.09.2010. Şi nu e singura coincidenţă: ambele proiecte, atât cel din Bărăganu, cât şi cel din Ostrov, au fost realizate de aceeaşi firmă bucureşteană, SC Matrix Engineering SRL. Revenind la Ostrov, trebuie spus că, de data aceasta, este vorba despre „înlocuirea sistemelor de preparare a apei menajere cu sisteme ce utilizează energia produsă din surse regenerabile în cadrul Grupului Şcolar Ostrov" şi constă în achiziţia a 4 panouri solare. Trei dintre acestea urmează a fi montate pe clădirea internatului, cel de-al patrulea fiind destinat clădirii cantinei de la Grupul Şcolar Ostrov. După cum spunea, câştigătoare a fost SC Magea Structures SRL Constanţa, firma lui Muntmark şi a lui Ionescu fiind preferată altor cinci societăţi. Pentru cele patru panouri solare, „eolianul" Muntmark încasează 132.951, 7 lei, fără TVA. Cât despre Magea Structures, are ca domeniu principal de activitate comerţul cu ridicata al echipamentelor pentru instalaţii sanitare şi de încălzire şi este deţinută în proporţii egale de SC Alma Monsson SRL, controlată de Emanuel Muntmark şi SC Global Electric Alternative SRL, deţinută de Alina Gabriela Ionescu. Administratorii societăţii sunt Emanuel Muntmark şi Dan Edmond Dicanu Dutchevici.

www.replicaonline.ro


Tags: Emanuel Muntmark


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii