Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Litoralul, adormit complet in prag de1Mai

ro

21 Apr, 2011 12:45 845 Marime text

Hoteluri cu lacatul pe usa, plaje ca dupa razboi, gunoaie si nici o terasa deschisa

In parte dezamagiti de prognozele meteo care anunta ploaie in urmatoarele zile, dar si poate pentru ca in Saptamana Mare nu este bine sa muncesti, agentii economici din statiunile de pe litoral nu s-au omorat cu pregatirile pentru deschiderea sezonului estival. Cu exceptia catorva echipe de muncitori care lucrau pe domeniul public, in aceasta saptamana, in statiunile constantene nu era nici o miscare. Din acest punct de vedere se pare ca noile prevederi ale legii turismului referitoare la obligativitatea deschiderii facilitatilor de cazare incepand cu 1 Mai nu-i sperie pe hotelieri. Desi Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral a anuntat ca amenajarea plajelor este aproape terminata si a solicitat turistilor sa pastreze curatenia pe nisip de Paste, cel putin in cazul statiunii Eforie Sud problema gunoaielor este rezolvata de la sine. Ieri, utilajele inca lucrau de zor pe nisip iar daca mormanele de nisip nu vor fi imprastiate si intreaga plaja nivelata, cei care vor dori sa petreaca Pastele la malul marii vor fi nevoiti sa admire marea de pe promenada inalta, fara posibilitatea de a cobori pe nisip. Asta binenteles daca nu cumva ceea ce nu s-a facut intr-o luna de zile se va termina in 48 de ore.

 

Aceeasi imagine dezolanta am intalnit-o in sudul litoralului. Desi placutele cu inscriptia „statiune turistica de interes national" continua sa intampine turistii alaturi de panourile indicatore amplasate la intrarea in statiunile Neptun si Olimp, realitatea este cu totul alta. Constructii neterminate, terase abandonate, nici un muncitor. Nici macar gramezile de frunze si lemne uscate nu au fost adunate din fata hotelurilor, doar cativa proprietari de terase au inceput igienizarea iar, in afara de cele cateva hoteluri all inclusive, toate unitatile de cazare erau ieri pustii.

Nu deschizi, primesti amenda

Una dintre cele mai contestate prevederi din noua lege a turismului este obligativitatea ca unitatile de cazare sa fie deschise incepand cu 1 Mai. Masura a fost valabila si anul trecut, insa abia din acest an a capatat litera de lege. Reprezentantii turoperatorilor de pe litoral solicitasera anularea acestei prevederii legislative si au propus deschiderea esalonata a hotelurilor pe statiuni, insa prevederea a ramas in picioare. In fine, patronii de hoteluri au pareri impartite. In timp ce investitorii din Constinesti, o statiune pentru tineri, sustin ca aceasta nu ar trebui deschisa la 1 mai, pentru ca elevii si studentii intra in vacanta abia in iunie, majoritatea hotelierilor din Mamaia sunt de acord cu deschiderea statiunii la 1 mai. Potrivit specialistilor din turism, o unitate hoteliera trebuie sa aiba un grad de ocupare de cel putin 30% pentru un minim de rentabilitate, iar in aceasta situatie obligativitatea de a deschide la un termen fix fara ca hotelul respectiv sa aiba turisti generaza doar pierderi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii