Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:37 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Finantare de 200 milioane de euro pentru compania de apa

ro

01 Dec, 2010 12:38 1047 Marime text
15 ani de colaborare BERD - SC RAJA SA

Ieri s-a semnat, la Constanta, contractul de imprumut pentru cofinantarea unui program gigant de dezvoltare a retelelor de apa si canalizare

La finalizarea proiectului, 98% din locuitorii judetelor Constanta si Ialomita vor beneficia a servicii de apa si canalizare

Un eveniment de exceptie s-a consumat, ieri, la sediul SC RAJA SA, unde a fost semnat un acord de imprumut intre companie si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Colaborarea inceputa in urma cu 15 ani intre cele doua institutii continua acum prin demararea implementarii unui proiect extrem de ambitios prin Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu), „Reabilitarea si modernizarea sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare in regiunea Constanta - Ialomita", proiect a carui valoare totala se ridica la 192 milioane de euro fara taxe. Din aceasta suma, RAJA va asigura cofinantarea, prin imprumutul de 22,2 milioane de euro, angajat la BERD in conditii extrem de avantajoase.

Gazda evenimentului de ieri, Felix Stroe, directorul general al SC RAJA, a punctat in discursul sau avantajele pe care acest proiect le va aduce fiecarui locuitor al judetelor Constanta si Ialomita: reteaua de canalizare va fi extinsa cu 301 km, alti 24 de km vor fi reabilitati, 20 de aglomerari cu sistem de colectare si epurare a apei vor fi dotate corespunzator, conductele de descarcare vor fi extinse cu 54 km, se vor construi 6 statii de epurare, 40 de statii de pompare apa uzata si se vor reabilita cele 7 existente, se vor reabilita 34 de km conducte de aductiune apa potabila si se vor extinde cu 34 km cele existente, retelele de distributie a apei potabile vor fi extinse cu 91 de km si alti 106 km de conducte vor fi reabilitate, se vor construi 4 rezervoare de stocare a apei, se va reabilita statia de tratare Palas Constanta, se va construi o noua statie de clorinare. Practic, peste 5 ani, atunci cand este prevazuta receptia intregului proiect, 98% din populatia celor doua judete va avea acces la servicii de apa potabila la standarde europene.

Potrivit lui Jean- Patrick Marquet, directorul BERD pentru Infrastructura Municipala si de Mediu, prin acest imprumut RAJA SA incepe un nou capitol in existenta sa, intrucat acum este vorba despre o investitie regionala. Negocierea acestui imprumut s-a facut extrem de rapid, in numai trei luni, iar oficialii bancii spun ca esentiala a fost colaborarea de 15 ani cu compania de apa constanteana. „Programul de cofinantare prin Fondul Regional de Coeziune UE se bazeaza pe experienta bancii in sprijinirea reformelor din sectorul de apa din Romania, precum si pe un parteneriat de succes si de lunga durata cu SC RAJA SA Constanta. Acest proiect va sustine regionalizarea serviciilor de apa si apa reziduala in judetele Constanta si Ialomita", a mentionat Marquet.

Keith Kirkham, atasatul comercial al Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, a subliniat, de asemenea, meritul echipei manageriale a SC RAJA SA in parafarea acestui imprumut, precum si faptul ca judetul Constanta a accesat, in ultimii ani, cu succes, fonduri atat de la Uniunea Europeana, cat si de la BERD.

Primarul Radu Mazare i-a felicitat pe reprezentantii companiei de apa pentru faptul ca au reusit sa atraga o investitie de o asemenea valoare: „Reusiti sa aduceti in Romania, pe foamea asta, aproape un sfert de miliard de euro. Asta era solutia catre care trebuia sa se indrepte Guvernul", a precizat edilul. La randul sau, Nicusor Daniel Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a subliniat faptul ca investitia pe care o demareaza SC RAJA SA este cea mai mare de gen din tara si este meritul exclusiv al echipei manageriale a companiei, al consilierilor judeteni si a primarilor care au acceptat sa fie parte a acestui program.

La evenimentul de ieri au fost prezenti parlamentari constanteni, primari ai localitatilor unde compania activeaza deja sau unde urmeaza sa se extinda, sefi ai institutiilor publice, consilieri locali si judeteni.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii