Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:27 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Constantenii Eco

ro

28 Sep, 2010 14:07 1170 Marime text

In aceasta vara, 250 de constanteni si-au depus cereri pentru obtinerea de finantari nerambursabile pentru montarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila

Pentru acest program a fost alocata judetului Constanta suma de peste 3 milioane si jumatate de lei

Sase cereri de finantare nerambursabila referitoare la Programul Casa Verde au fost inregistrate, in ultima saptamana, la Agentia de Protectie a Mediului Constanta. Potrivit reprezentantilor APM, de la inceputul perioadei de depunere, 1 iulie, si pana in prezent au fost inregistrate 250 cereri de finantare nerambursabila pentru instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire. Pentru acest program a fost alocata judetului Constanta suma de peste 3 milioane si jumatate de lei.

Conditii pentru programul "Casa Verde"

Reamintim ca de la data de 1 iulie 2010, Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, denumit popular Programul „Casa Verde" este operational. Persoanele fizice isi pot depune dosarele de finantare nerambursabila la agentiile judetene de mediu din localitatile unde domiciliaza. alocat programului pentru anul 2010 este de 110 milioane lei, fiind distribuit la nivelul fiecarui judet, in functie de numarul de locuitori al acestuia. Scopul acestui Program este imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera. Prin finantarea nerambursabila din fondul pentru mediu a proiectelor privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, se incurajeaza utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante. Programul, care se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, consta in acordarea unor sume fixe, in functie de tipul instalatiei. Astfel pana la 6.000 lei se acorda pentru instalarea panourilor solare, pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura si pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Cei care vor sa obtina finantare pentru astfel instalatii trebuie sa fie persoane fizice cu domiciliul pe teritoriul Romaniei, sa fie proprietar sau coproprietar al imobilului in care se implementeaza proiectul. De asemenea, imobilul trebuie sa nu faca obiectul unui litigiu in curs de solutionare la instantele judecatoresti, vreunei revendicari potrivit unei legi speciale sau dreptului comun, unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publica. Totodata, persoana respectiva nu trebuie sa aiba obligatii restante la bugetul de stat, bugete locale, conform legislatiei nationale in vigoare si sa nu fi incalcat dispozitiile legale privind protectia mediului, dar nici sa nu sponsorizeze activitati cu efect negativ asupra mediului. Persoanele fizice, interesate sa aplice in cadrul Programului, pot consulta ghidul de finantare, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 409/18.06.2010 si disponibil pe pagina web a Administratiei Fondului pentru Mediu (http://www.afm.ro/program_casa_verde.php).

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii