Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:42 19 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Autonomia universitatilor, pusa in pericol de noua Lege a Educatiei?!

ro

10 Feb, 2011 11:54 961 Marime text
Noua lege a educatiei nationale pare sa starneasca, in continuare, diverse nemultumiri, de data aceasta rectorii universitatilor fiind cei care ridica voce. Daca conducerile mai multor universitati de renume din Romania se arata nemultumite de noile prevederi ale legii intrate in vigoare ieri, rectorii constanteni nu se arata foarte ingrijorati. „In opinia mea, aceasta lege a fost abordata mai mult din punct de vedere politic, insa punctul de vedre al ministrului Educatiei a fost clar - legea trebuie sa produca efectele scontate", a declarat rectorul Universitatii Maritime Constanta (UMC), prof.univ.dr.ing. Cornel Panait.

Cea mai mare nemultumire a mediului universitar este legata de pensionarea profesorilor universitari la implinirea varstei de 65 de ani, cu pierderea calitatii de titulari, pe de o parte, si blocarea scoaterii la concurs a posturilor vacante, pe de alta parte. „Universitatea noastra nu este afectata pe termen scurt. Avem un singur coleg care a implinit varsta de 65 de ani, dar acesta are o functie de conducere si am trimis ministerului o adresa prin care solicitam instructiuni sa vedem ce facem in aceasta situatie", a explicat rectorul UMC.

O alta problema pe care o ridica noua lege este, in opinia catorva rectori din tara, recentralizarea deciziilor astfel incat autonomia universitara este pusa in pericol. „As dori ca aceasta lege sa contribuie efectiv la intarirea autonomiei universitare, astfel incat hotararile universitatilor sa poata fi aplicate", a precizat rectorul Universitatii „Ovidius" Constanta, prof.univ.dr. Victor Ciupina.

In plus, preparatorii universitari au la dispozitie 4 ani pentru a lua diploma de doctor pentru a deveni asistenti universitari. De aceasta masura sunt vizati si doctoranzii asistenti universitari, lectori universitari, sefii de lucrari si cercetatorii. In caz contrar, contractele de munca le vor fi desfacute. Senatele universitare sunt obligate ca, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare legii, sa definitiveze noua carta universitara, regulamentele si metodologiile de organizare si functionare a universitatilor.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii