Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:00 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Alesii locali PSD, vor reforma admininistrativa

ro

16 Oct, 2010 20:18 877 Marime text
In cadrul lucrarilor sedintei au punctat cele patru teme printre acestea si descentralizarea financiara

Social Democratii fac strategii pentru dezvoltare regionala si absorbtia fondurilor europene

Liga Alesilor Locali ai PSD s-a intrunit, vineri, la Bucuresti, la eveniment participand aproximativ 600 de primari si presedinti de Consilii Judetene. Pe ordinea de zi, social democratii au avut patru teme de dezbatere. Prima dintre acestea a facut referire la administratia locala si centrala, pe care liderii PSD o considera intre reforma si blocaj.

De la Constanta a participat o delegatie formata din presedintele Consiliului Judetean, Nicusor Daniel Constantinescu, vicepresedintii Cristinel Dragomir si Cristian Darie, primarii oraselor Navodari (Nicolae Matei), Eforie (Ion Ovidiu Brailoiu), Mangalia (Claudiu Tusac), viceprimarul Constantei, Gabriel Stan, precum si primari ai comunelor constantene.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Constanta, Cristinel Dragomir considera ca in conditiile actuale cand Guvernul impune reduceri de personal, administratiile locale intampina probleme tot mai multe. "Pe langa diminuarea cu 25% a salariilor din administratia locala Guvernul a decis si taierea sporurilor, fapt ce a dus ca in prezent functionarii publici sa aiba salarii foarte mici. Noi am inteles ca administratia locala trebuie sa fie liantul intre cetateni si administratia centrala, ca trebuie sa sprijinim cetatenii in rezolvarea problemelor pe care le au. In conditiile de fata administratia locala nu poate functiona la parametrii normali in conditiile in care salariile sunt foarte mici, in conditiile in care Guvernul vine si blocheaza activitatea primariilor si a Consiliilor Judetene prin ingridirea unor drepturi prin centralizarea fondurilor si chiar prin obligarea primariilor sa isi reduca fondul de cheltuieli cu 20%. PSD incearca sa ofere o alternativa prin cateva propuneri concrete care sa reglementeze odata pentru totdeauna activitatea autoritatilor locale", a declarat Cristinel Dragomir.

La randul sau, primarul municipiului Mangalia a precizat ca legislatia din domeniul administratiei publice locale are nevoie de modificari, plus ca un alt aspect pe care edilul constantean doreste sa-l propuna spre dezbatere priveste responsabilizarea accesarii fondurilor europene. "Legea 215/2001 are nevoie de modificari majore. Este un act normativ de la care se poate pleca intr-o noua era a administratiei locale. Spre exemplu, prefectul este reprezentantul Guvernului in teritoriu care este numit politic si care, conform actualei legislatii poate bloca foarte usor activitatea unei autoritati locale care nu raspunde la comenzile sale politice. Trebuie sa eliminam din legislatia romaneasca toate aceste probleme si doar atunci vom putea vorbi de o administratie locale ce poate sa se dezvolte", a declarat Tusac.

Mesajele au fost trasmise conducerii partidului, toate fiind constituite in propuneri pentru dezvoltarea regionala, a Legii 315/2004.

La finalul intalnirii, liderii locali au adus propunerile de modificare a statutului PSD, propuneri ce vor fi discutate, sambata, in Congresul Extraordinar al formatiunii.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii