Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie RAJA “aspiră” 238 milioane euro!

ro

07 Apr, 2011 12:06 1015 Marime text

În timp ce România nu este în stare să acceseze mai mult de 4% din fondurile europene aferente perioadei 2007-2013, societatea RAJA SA Constanţa a semnat, ieri, contractele de execuţie a două proiecte europene: „Conducta de descărcare în Marea Neagră aferentă Staţiei de Epurare Mangalia" şi „Reabilitarea Staţiei de Epurare Eforie Sud". Cele două contracte fac parte din cel mai mare proiect desfăşurat în România cu fonduri europene, în valoare de peste 238 milioane euro, din care RAJA asigură 68 milioane. Cel vizând staţia de epurare de la Mangalia, Contractul de lucrări „Conducta de descărcare in Marea Neagra a Staţiei de Epurare Mangalia", este parte componentă a Proiectului „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa- Ialomiţa". Valoarea investiţiilor pentru oraşul Mangalia se ridică la 9,6 milioane euro, din care RAJA asigură prin cofinanţare 2,75 milioane euro, iar Consiliul Local Mangalia suma de 137.000 euro. Contractul de realizare a lucrărilor la conducta de descărcare în mare s-a semnat cu consorţiul „Al Stom Company" SRL - „Petroconst" SA - „Petrostar" SA şi are ca termen de finalizare luna octombrie a anului viitor. Contractul pentru „Reabilitarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud" s-a semnat cu firma „Beton & Rohrbau CF Thymian GmbH & Co KG" şi are ca termen de finalizare februarie 2013. În urma realizării acestei investiţii, staţia de epurare Eforie Sud va deveni una dintre cele mai moderne staţii din România, prin introducerea treptei terţiare de tratare a apelor uzate.

Modernizarea infrastructurii

Ambele contracte fac parte din Programul Operaţional Sectorial de Mediu - Axa 1 „Extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată" şi are ca obiective generale asigurarea conformării cu legislaţia europeană şi cea naţională, agreată între România şi UE referitoare la sectorul de mediu, acesta fiind unul dintre cele mai mari programe derulate la nivel naţional pe fonduri de coeziune. Din valoarea întregului proiect Uniunea Europeană asigură 145 milioane euro. „Investiţiile cuprinse în acest ambiţios proiect vor dezvolta şi moderniza infrastructura de utilităţi publice la nivelul celor două judeţe, în 23 de localităţi, urmărind extinderea cu 301 km şi reabilitarea a 24 km a reţelei de canalizare; dotarea a 20 de aglomerări cu sistem de colectare şi epurare a apei uzate; extinderea conductelor de descărcare cu 54 de km şi reabilitarea a 7 km din reţeaua aliată în folosinţă. Proiectul mai prevede construirea a şase noi staţii de epurare şi prevederea treptei terţiare pentru alte trei staţii aflate în exploatare; construirea a 40 de staţii de pompare apă uzată precum şi reabilitarea a şapte staţii de pompare din cele existente; construirea a opt zone de captare şi reabilitarea a altor 25; reabilitarea a 34 km conducte de aducţiune apă potabilă şi extinderea cu 34 km a celor existente; extinderea reţelelor de distribuţie a apei potabile cu 91 km şi reabilitarea a altor 106 km; construirea a patru rezervoare de stocare a apei; construirea unei noi staţii de pompare a apei potabile şi reabilitarea a încă şase. Reabilitarea Staţiei de tratare Palas Constanţa se înscrie şi ea în obiectivele proiectului, ca şi construirea unei staţii de clorinare; racordarea la reţeaua de apă potabilă şi, nu în ultimul rând, contorizarea a încă 6.000 de gospodării", a declarat purtătorul de cuvânt Irina Oprea.

Supărare mare

„Guvernul are şi el partea lui de cofinanţare - 22 milioane de euro, numai că el nu este în pierdere, de vreme ce încasează, doar în urma implementării acestui proiect, TVA de 46 milioane euro!", arăta directorul RAJA, Felix Stroe. Preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, remarca faptul că România este singura ţară din Europa care percepe TVA pe banii accesaţi de la Uniunea Europeană, ceea ce diminuează capacitatea de absorbţie. „Este cel mai mare proiect european din România, care iniţial a fost de 348 milioane euro şi redus de reprezentanţii guvernamentali de la Bucureşti. Proiectul înseamnă reabilitarea şi extinderea reţelei în 142 de localităţi din cinci judeţe. Sunt persoane în Guvern foarte supărate că ia judeţul nostru un sfert de miliard de euro", a declarat şeful administraţiei judeţene, precizând că cele două proiecte vor crea mii de locuri de muncă în Constanţa. Şeful administraţiei judeţene vorbea şi despre modul în care autorităţile locale sunt nevoite să depăşească barierele birocratice impuse de statul român, „inclusiv colorate politic, şi când reuşim s-o facem, se supără Guvernul pe noi că de ce o facem!? Dar ei nu sunt în stare s-o facă, iar banii nu sunt distribuiţi la alte proiecte. Fondurile europene nu sunt nici ale lui Nicuşor Constantinescu, nici ale lui Radu Mazăre, ci ale românilor. Pentru asta nu trebuie să avem nici culoare politică, nici divergenţe, ci interes de a atrage banii", a conchis preşedintele CJC. Tot ieri, directorul RAJA Constanţa a inaugurat, împreună cu preşedintele CJC, clădirea Direcţiei de Dezvoltare şi Finanţe Externe, după care a fost inaugurat Pavilionul Direcţiei Tehnice şi Dispeceratul Central.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii