Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de Opinie Unu Mai câinesc ca altul

ro

24 Mar, 2011 12:03 781 Marime text
De la „Simpozionul 2011-Turismul pe litoralul românesc în contextul pieţei turistice europene" au lipsit, ieri, tocmai autorităţile care se impunea să fie prezente: Prefectura şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, administratorul plajelor, fapt ce a atras critica dură a celor prezenţi care aşteaptă ca odată pentru totdeauna problemele din turism să fie auzite şi rezolvate.În cadrul evenimentului patronatele de turism au adus zeci de acuze - şi doar un reprezentant de la Ministerul Turismului a avut urechi să audă, mai precis Paul Mărăşoiu, fost hotelier, actualmente director în cadrul Direcţiei Generale pentru Turism. Reprezentanţii Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie, şi Agricultură Constanţa (CCINA), ai Asociaţiei Litoral Delta Dunării, ai Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor din Turism şi Asociaţiei Patronale Mamaia au semnalat că se apropie un nou sezon estival în care încă nu avem puse la punct infrastructurile feroviară şi rutieră, plajele nu sunt la hotelieri, nu există facilităţi fiscale. „S-au început lucrările de reparare a podului de la Cernavodă fără a se oferi o rută ocolitoare, iar termenul de finalizare este de un an, în condiţiile în care construirea podului a durat, probabil, mai puţin", au declarat reprezentanţii CCINA. Decizia Ministerului Transporturilor de a demara lucrările de reparare a podului din Agigea cu doar câteva săptămâni înaintea începerii sezonului estival a fost un alt aspect dur criticat. „În acelaşi timp, reparaţiile tronsonului de cale ferată par să se fi împotmolit pe ultima sută de metri. Infrastructura loveşte în turismul de pe litoral, sabotându-l", au mai afirmat reprezentanţii CCINA. De la Asociaţia Litoral Delta Dunării s-au ridicat alte probleme: numărul turiştilor scade cu 15% de la un an la altul, iar din 2003 până-n prezent avem cu 40% mai puţini turişti străini. Anul aceasta există toate premisele ca numărul de turişti să scadă în continuare, au avertizat reprezentanţii ALDD. Motivul? Nu există la ora actuală programate evenimente pentru deschiderea sezonului estival la data de 1 Mai. Cel mai probabil, cu eforturi băneşti din partea agenţiilor de turism, hotelierilor, autorităţilor locale turiştii vor avea parte ca şi anul trecut de o... caravană.

Atacuri reciproce între hotelieri şi agenţii de turism

Reprezentanţii agenţiilor de turism i-au acuzat pe hotelieri de neimplicare: nu participă cu broşuri la târgurile ANAT, deşi ar putea-o face gratuit, nu vor să plătească o taxă modică pentru a se crea un buget pentru promovarea litoralului, nu investesc în modernizare. Hotelierii au ripostat şi au declarat că agenţiilor de turism le este uşor să critice, întrucât nu au cheltuielile lor, inerente pentru întreţinerea unei clădiri, în plus încasează, spre deosebire de ei, cu uşurinţă, de pe urma pachetelor turistice, comisioane de până la 30%.

1 Mai deschis pentru... patrupede

Obligativitatea deschiderii sezonului la 1 Mai impuse prin Legea Turismului este o măsură aberantă, susţin hotelierii care cer ca inaugurarea să aibă loc în mod etapizat. Spre exemplu, în sudul litoralului deschiderea la 1 Mai se face pentru... patrupede. „Deţin o structură hotelieră şi-n sudul litoralului. Primii mei turişti sunt o sută de câini", a afirmat Nicoale Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.

P.S.: Singura autoritate locală interesată de soarta turismului de la mal de mare este Primăria Constanţa. În cadrul simpozionului, vice-primarul, Decebal Făgădău, a semnat contractul de finanţare al proiectului „Mamaia, primul pas în lunga ta călătorie", proiect iniţiat de Primăria Constanţa. Mai rămâne să-şi pună semnătura pe contract şefa MDTR, Elena Udrea. Proiectul a fost declarat eligibil şi se ridică la valoarea de 1,036 milioane lei. Cu banii primiţi se vor realiza pliante, broşuri, DVD-uri pentru promovarea staţiunii Mamaia.

 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii