Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:45 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Protestul "etnobotanicelor" - întâmpinat cu... festivism de Prefectură - Stop comercializării morţii!

ro

17 Feb, 2011 12:03 918 Marime text

Elevii Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu" au protest, ieri, la Constanţa, în semn de profundă nemulţumire cu privire la existenţa magazinelor de vise, devenite, pe zi ce trece, un coşmar în viaţa elevilor. 60 de tineri s-au afiliat, astfel, proiectului iniţiat de Radio ZU - „Panică la Etnobotanică. Iubim viaţa" - şi au pornit într-un marş împotriva consumului de etnobotanice. Elevii s-au adunat în faţa Colegiului, la ora 12.30, de unde au mers înarmaţi cu pancarte spre Prefectura Constanţa. Tinerii protestatari au staţionat preţ de o oră la sediul Prefecturii, unde avea să-i întâmpine (mai bine nu o mai făcea!) prefectul Constanţei, Caludiu Palaz. Înainte de a intra în sediul instituţiei, elevii au scandat în cor, în faţa Prefecturii, mesajul de avertisment „Panică la etnobotanică" pentru a sensibiliza cu privire la efectele nocive aduse de consumul plantelor etnobotanice. Elevii şi-au continuat protestul, mărşăluind alături de colegii de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" şi Colegiul Tehnic „Tomis". Tinerii au purtat banderole albe pe braţul drept. Pe brasarde scria, în semn de protest, detestatul cuvântul „spice", ce era tăiat cu o cruce roşie. „Spune NU etnobotanicelor şi comercializării lor", „NU avem nevoie de weed-shopuri, de spice-shopuri", „Drogurile legale îţi distrug creierul în mod sistematic", sunt doar o parte dintre mesajele inscripţionate pe pancarte.

Elevii cer închiderea spice-shopurilor

Tinerii au precizat că au colegi şi prieteni care consumă astfel de produse şi, din păcate, numărul dependenţilor este din ce în ce mai mare şi la fel şi cel al magazinelor. „Vrem ca etnobotanicele să nu se mai comercializeze şi, mai ales, drogurile legale. Vrem să le deschidem ochii consumatorilor cu tot ce se întâmplă cu drogurile legale şi etnobotanicele, că nu sunt sănătoase şi cu toţii ar trebui să ştim că nu o să mai avem viitor dacă le folosim. Avem consumatori şi, din cauza aceasta, am ales să facem protestul", a precizat eleva Luminiţa Mardare, unul dintre organizatorii evenimentului. Elevii au precizat că oraşul este împânzit de magazine de vise, mai mult, au acuzat că s-au pricopsit cu unul chiar în spatele colegiului. „Etnobotanicele sunt dăunătoare sănătăţii. Sunt foarte mulţi tineri care au început să consume aceste plante şi, din cauza preţului foarte mic, sunt foarte ieftine şi mulţi sunt tentaţi din această cauză", a precizat Andrei Tudoran, unul dintre cei mulţi elevi protestatari. Elevii care consumă etnobotanice devin cu totul alte persoane, povestesc elevii ce speră în salvarea colegilor lor. „Sunt foarte nervoşi, supăraţi, reacţionează negativ la tot ceea ce se spune", a explicat Ana Sabina Sârbu. „Schimbările sunt şi fizice, devin mult mai slabi, mai lipsiţi de viaţă, nu mănâncă, dorm întruna, sunt violenţi", a subliniat Luminiţa Mardare.

Palaz - tartorul etnobotanicelor?

Din păcate, acţiunea de protest a elevilor s-a transformat, la sediul Prefecturii Constanţa, într-o campanie de imagine pentru prefect. Guvernul nu a făcut nimic plauzibil pentru a interzice etnobotanicele! Iar parlamentarii PDL nu au votat, la începutul anului trecut, iniţiativa legislativă a pesediştilor de interzicere a acestor substanţe în România! Cu toate acestea, prefectul i-a întâmpinat triumfător pe elevi. Cu ce s-a lăudat prefectul în faţa elevilor? Claudiu Palaz a luat cuvântul pentru a susţine că mobilizarea anti-etnobotanice a fost declanşată de Prefectura Constanţa! Mai precis, a vrut să insinueze că judeţul Constanţa a dat tonul protestelor, desigur, prin Prefectura Constanţa! Nu s-a gândit, însă, că astfel de proteste ar fi putut fi cu uşurinţă evitate dacă parlamentarii PDL sau guvernanţii portocalii luau atitudine şi dădeau legea prin care să interzică comercializarea acestor substanţe. Chiar primarul Radu Mazăre a precizat, în repetate rânduri, că autoritatea locală nu are temei legal pentru a interzice etnobotanicele şi că „interzicerea vânzării acestor tipuri de droguri se poate face dintr-un condei la Bucureşti".

Droguri şi diplome...

În loc să ia atitudine şi să emită odată actul normativ de interzicere a lor, pedeliştii se folosesc până şi de droguri pentru a-şi face imagine. Ca atare, ieri, prefectul Constanţei, de parcă protestul ar fi un moment festiv (!), a ţinut să ofere diplome elevilor şi studenţilor care s-au implicat pe plan local în campania anti-etnobotanicelor. Nu a lăsat la o parte, nici cu acest prilej, vendeta politică, oferind primarului Radu Mazăre o diplomă - atenţie! - pentru implicarea tardivă în campania începută împotriva acestor substanţe, aceasta în condiţiile în care singurii care ar putea pune capăt acestei poveşti de coşmar sunt, de fapt, parlamentarii şi guvernanţii! La întrebarea reporterului cotidianului „Liderul de Opinie" dacă are o diplomă şi pentru Guvern, prefectul mai întâi a evitat să răspundă, după o pauză lungă a mormăit câteva cuvinte, cum că el este reprezentantul Guvernului în teritoriu. Ce să înţelegem din reacţia prefectului? Că Guvernul nu merită o diplomă sau că merită una de ocară?

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii