Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:49 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Mitingul exasperării

ro

23 Sep, 2010 11:59 912 Marime text

Peste 10.000 de oameni şi-au strigat, în Piaţa Enescu din Capitală, sărăcia şi au cerut demiterea guvernanţilor! Acţiunile de protest au fost urmate de un marş pe Bulevardul Magheru şi de un al doilea miting în Piaţa Victoriei. Acţiunile de protest au debutat, la ora 12.00, cu mitingul sindicaliştilor din Federaţia „Sanitas", iar la ora 13.00 a început mitingul CNSLR „Frăţia". În jurul orei 14.00, coloana de demonstranţi a pornit în marş prin faţa Ministerului Muncii, unde sindicaliştii au aruncat cu ouă şi covrigi şi au strigat lozinci împotriva celor trei miniştri, de la Muncă, Sănătate, Administraţie şi Interne. La ora 13.00 a început cel de-al doilea miting al CNSRL „Frăţia", în Piaţa Victoriei, care a durat până seara, în jurul orei 19.00. Sindicaliştii cer stoparea măsurilor de austeritate, aducerea salariilor bugetarilor, în ianuarie 2011, la valoarea celor din decembrie 2009, majorarea salariului minim pe economie la 750 de lei, atât pentru bugetari, cât şi pentru angajaţii societăţilor comerciale, stoparea disponibilizărilor, menţinerea formei actuale a Codului Muncii, blocarea iniţiativei de desfiinţare a Contractelor Individuale de Muncă, a Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură şi a celui unic la nivel naţional, menţinerea actualei Legi a pensiilor, a vârstei de pensionare, a modului de calcul şi mărirea valorii punctului de pensii la 45 la sută din salariul mediu pe economie, precum şi depolitizarea instituţiilor de stat şi a companiilor.

SANITAS, în topul protestatarilor

Membrii Federaţiei SANITAS şi „Solidaritatea Sanitară" au participat în număr covârşitor - aproximativ 4.000 de sindicalişti. Potrivit declaraţiilor liderului SANITAS Constanţa, Nicolae Manea, peste 200 de reprezentanţi ai tuturor categoriilor profesionale din sistemul sanitar local au participat la protestul din Capitală. „Protestăm împotriva situaţiei în care ne aflăm la acest moment şi mă refer aici nu numai la disponibilizările din sistem şi reducerea salariilor cu 25%, ci şi la criza spitalelor: lipsa medicamentelor, dotările precare", a afirmat Nicolae Manea. Sindicaliştii au cerut stoparea disponibilizărilor din sistemul sanitar, revenirea la nivelul salariilor din 2009, salarizarea angajaţilor din sănătate în funcţie de nivelul pregătirii şi importanţa muncii şi păstrarea Codului Muncii în forma existentă.

Desfăşurări de forţe

Protestatarii se declară disperaţi şi critică politicile economice şi sociale ale Executivului. Majoritatea manifestanţilor au venit din ţară cu 107 autocare şi 47 de microbuze. Printre ei s-au aflat şi pensionari, care au reclamat scăderea pensiilor şi a nivelului de trai. Forţele de ordine mobilizate pentru acţiunile sindicale de ieri au fost formate din 1.000 de jandarmi şi 800 de poliţişti, dintre care 350 de la Poliţia Rutieră. De asemenea, mai mulţi poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi şi în judeţele ţării, pentru a asigura fluidizarea traficului, astfel încât autocarele cu protestatari să ajungă în timp util în Bucureşti.

Fluierături şi huiduieli

Protestatarii au fluturat steaguri albe cu însemnele „Sanitas" şi FSLI „Petrom", au purtat şepci şi tricouri cu aceste embleme. Şi-au făcut pancarte cu diverse „sfaturi" la adresa guvernanţilor, cărora le-au cerut demisia. „Du-te, Băsescu, după Ceauşescu", „Dreptul la viaţă", „Demisia", „Solidari, dar nu cu voi" sunt doar câteva dintre lozincile înscrise pe pancarte şi strigate de protestatari. Au huiduit, au fluierat şi au ţipat „Jos Băsescu". Liderul CNSLR „Frăţia" şi, în acelaşi timp, liderul „Sanitas", Marius Petcu, i-a chemat pe bucureşteni să li se alăture la acest protest şi să nu-i mai privească de la televizor sau de la balcon.

Ouă şi covrigi în uşa Ministerului Muncii

Sindicaliştii CNSLR „Frăţia" au aruncat cu ouă, covrigi şi sticle goale în Ministerul Muncii. Au strigat „Demisia, demisia" în faţa ministerului, apoi au intrat la negocieri cu ministrul Ioan Botiş, dar nu au ajuns la vreun rezultat concret. Reprezentanţii „Sanitas" au declarat că i-au prezentat ministrului problemele cu care se confruntă, însă nu au primit niciun răspuns din partea acestuia. „Nu a fost nimic oficial, doar ne-a invitat la o discuţie pentru a arăta deschidere. Mandatul trebuie să-l primească de la premier şi preşedinte", au declarat reprezentanţii sindicaliştilor. În opinia lor, astfel de discuţii trebuiau să aibă loc înainte de a se lua măsurile de austeritate de către Guvern. SANITAS şi CNSLR „Frăţia" au cerut cei 25% înapoi şi stabilirea salariului minim pe economie la 750 lei, dacă nu, „nu mai aveţi ce să ne daţi decât demisia dumneavoastră şi dacă aveţi puţină decenţă cereţi-o şi pe cea a primului-ministru".

„Războiul" cu jandarmii

Disperaţi că vocile lor nu s-au făcut auzite, că durerea lor a trecut vag pe la urechile nepăsătoare ale celor care ne conduc destinele, oamenii au forţat cordoanele de jandarmi şi gardurile de protecţie, încercând să intre în sediul Guvernului pentru a-i trezi din starea de nepăsare pe aleşi. Au cerut să iasă însuşi Băsescu şi să le explice tinerilor de ce sunt şomeri, de ce sunt săraci lipiţi, de ce nu mai au niciun viitor în această ţară. „Se teme să iasă şi să ne vorbească ca un adevărat preşedinte, aici, acum, în faţa naţiunii. Când ne-a cerşit voturile nu s-a temut de noi", au strigat oamenii. Jandarmii au pulverizat spray-uri paralizante în ochii celor care au încercat să îi dărâme. „Azi ne udă cu apă, mâine poate ne udă cu sânge! Dar nu ne este frică de Guvernul ăsta nenorocit". Cu lacrimi amare în ochi, pensionarii s-au „înarmat" cu fluturaşii de pensie pe care erau trecuţi câţiva bănuţi pe care îi mai câştigă după zeci de ani de muncă. Nu i-au urat preşedintelui decât... să facă schimb de locuri. „L-aş trimite pe Băsescu să lucreze, ca mine, 35 de ani şi să îşi distrugă ficatul. Să ajungă la bătrâneţe cu o pensie de 400 lei şi bolnav grav. Să aibă, ca mine, nepoţi cu două facultăţi care stau acasă. Sunt şomeri că nu-şi găsesc de muncă în ţara lui Băsescu", a declarat o protestatară. Din fericire, incidentul s-a încheiat fără victime, prin intervenţia liderilor de sindicat. Văzând că violenţa nu ajută, oamenii au dansat Hora Unirii în faţa Guvernului.

Nu se opresc aici!

Acţiunile sindicale nu se opresc aici. Vor continua şi în cursul zilelor de astăzi, mâine şi luni. Vor fi organizate proteste de câte minimum două ore, în Piaţa Victoriei, în faţa sediului Guvernului. Decizia a fost luată din cauza măsurilor de austeritate fără precedent anunţate de Guvernul Boc. Sunt aşteptaţi să participe, începând cu ora 11.00, toţi salariaţii, pensionarii sau şomerii.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii