Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:58 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Militarii (pensionari) - în cătarea... sărăciei - Vechimea sau viaţa!

ro

08 Dec, 2010 08:24 1292 Marime text

A venit şi rândul pensionarilor militari să facă cunoştinţă cu pierdutul orelor în şir la cozile pregătite cu premeditare de Guvernul Boc. Culmea este că stau la rând pentru a afla că le vor fi reduse veniturile. Urmarea? Pensionarii sunt invitaţi, luna aceasta, să se zbată pentru a-şi obţine integral vechimea, în caz contrar le va fi înjumătăţită pensia.

"Este ora 11.00, nu am primit nimic"

Ieri, zeci de pensionari militari se înghesuiau în faţa Centrului Militar Zonal pentru a le fi eliberate adeverinţele cu salariile şi sporurile câştigate de-a lungul timpului. Sătui de prea mult aşteptat, oamenii discutau aprins între ei, criticând organizarea CMZ. „Am venit de la 9.00 dimineaţa, este 11.00 şi încă nu am intrat", a povestit intrigat un pensionar. La apariţia neaşteptată a unui reprezentant al Centrului Militar Zonal, bărbatul i-a reproşat acestuia că intră 20 de oameni în clădire şi abia iese, după lungi aşteptări, o persoană, forţându-l verbal să ia o măsură pentru a se evita incomodul stat la coadă. Desigur, el a vorbit, el a auzit. Culmea ironiei este că mulţi dintre pensionari nici nu ştiau de ce au fost chemaţi. „Mi-au telefonat duminică să vin astăzi, la ora 10.00, să ridic o adeverinţă. Este ora 11.00, nu am primit nimic", a precizat un alt pensionar, uimit de coada formată. La rugămintea vârstnicului de a fi lămurit, reprezentantul Centrului Militar a grăit următoarele: „Staţi pentru a ridica o adeverinţă cu salariile şi sporurile câştigate în anii de muncă. Dacă vreţi adeverinţa o depuneţi la Casa de Pensii Militare pentru recalculare, dacă nu vreţi, nu o depuneţi", i-a explicat calm reprezentantul CMZ.

"Ne-au chemat să ne mai ia nişte bani"

Consternarea putea fi citită pe feţele tuturor celor ce reuşeau să iasă din clădire cu adeverinţa la purtător. La analiza documentului, pensionarii în cauză au constatat că le lipsesc luni şi chiar ani din vechime. Oamenii au criticat dur cele întâmplate, acuzând că asistă, de fapt, la o altă formă prin care Guvernul caută să ia bani de la oameni. „Ne-au chemat să ne mai ia nişte bani, nu să ne dea. Adică, au făcut o listă cu toate salariile de când s-a ieşit la pensie, din '80, '85, '90, şi acum au luat toate statele la verificat şi la unii au găsit lipsă un an, o lună, două, trei chiar şi cu anii. Cum de nu găsesc perioadele respective?", s-a întrebat revoltat un pensionar. „Unde sunt dosarele de la arhivă, că eu am semnat statele?! Îmi lipseşte un an jumătate din vechime. O să revin să mi se verifice din nou perioadele respective, însă nu ştiu dacă voi mai primi ceva, este o situaţie neclară", a declarat descumpănit Mihai Canciuc, un pensionar în vârstă de 82 de ani.

Îngropaţi în adeverinţe...

Interesant este cum se vrea a fi găsite perioadele lipsă din vechime. CMZ a înmânat pensionarilor militari nemulţumiţi de conţinutul foilor primite o adeverinţă, în care li s-a solicitat să treacă unităţile militare unde au muncit în perioadele fără acoperire, pentru a fi din nou căutate. „Sunt mulţi care au lucrat la mai multe unităţi, nu le-au găsit unităţile, vine omul, iar mai face altă cerere, din nou îşi rupe hainele pe aici. Dacă nu le-au găsit prima dată, ei zic că le găsesc a doua oară, dacă nu le găsesc a doua oară, le găsesc a treia oară şi până la urmă nu le mai găsesc deloc ca să ne mai ia nişte bani", a comentat ironic un constănţean. Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Constanţa, col. (r) Remus Macovei, a precizat că, în cazul celor cărora nu li se va găsi vechimea, le va fi calculată pensia, raportat la salariul minim pe economie din acea vreme, şi nu în conformitate cu veniturile salariale ale militarilor din acea perioadă. Urmarea? „În loc să primească pensia întreagă, după recalculare, se vor trezi cu ea redusă la jumătate", a precizat col. (r) Macovei.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • PANI HACITIN 14 Mar, 2011 21:00 Daca militarii sunt privilegiati,tu de ce nu mergi la armata? Nu te opreste nimeni! Fa-o repede si peste 30 de ani vei primi si tu o pensie nesimtita! Activitatile sunt facultative! N-ai treaba cu instructia, cu poligoanele, cu aplicatiile, cu tragerile pe timp de noapte, uneori la -15grade sau pe ploi mocanesti de toamna! Ai dreptul la vacante, de cate 6 luni, in Afganistan, Irak, Somalia, Bosnia, Albania-'ALL INCLUSIVE", totul moaca, ba chiar esti si platit!. Pentru distractie, adrenalina,divertisment, in unele din aceste pachete de vacanta intra cate un glonte sau o schija, o mina antipersonal, o incarcatura exploziva artizanala...un sicriu de plumb, avansare in grad, onoruri militare, sobor de preoti ! Daca tu, din diverse motive, nu mai poti intra in sistemul militar, fa-i chiar cu forta un bine copilului tau(el e minor si nu-si da seama ce bine vrei sa-i faci) si trimite-l, la 14 ani, la un liceu militar, iti sugerez Cimpulung Moldovenesc! Patru ani tu nu vei avea nicio grija .....STUPIDITATEA SI INVIDIA NE FAC VIATA AMARA .....AMARA......In rest numai de bine ...
  • loby 21 Dec, 2010 16:57 pentru dyn tu chiar crezi ca ne intereseaza facultatile tele, si pe cine ai pazit tu?, daca erai bun ramineai in continuare, dar ai plecat dupa bani, cum e posibil un mr. de 40 de ani sa i-a 1 miliard lei din salarii compensatorii, si sa aiba pensie de 30 000 000 lei, iar un subofiter cu gradul de adjutant principal la virsta de 50 de ani, sa ia 15 000 000, asta crezi tu ca este corect.
  • vasile 20 Dec, 2010 21:33 Uite care e treaba ti-am recunoscut calitatile de mare ofiter, drept recompensa te angajez eu pe postul de VACAR al satului, merge cu competentele tale de ofiter de PM, dar sa nu violezi cumva vacile ca ma supar pe tine.mai mult de atat nici nu meriti, si apropo vreau sa faci serviciul imbracat ofiter sa se bucure si vacile mai BOULE! Eu am ramas om vad ca tu esti un bou care plange dupa banii statului, daca ai fost prost de aia te-a scuipat calculatorul fraiere, si nu din cei ca tine a bagat armata in NATO, ai inteles sau vrei sa-ti fac o schema? Ce zici ofiterule te bagi VACAR, sigur te prinde, cu porthartul pe sold ce zici?
  • dyn 17 Dec, 2010 00:07 VASILE ..mare fraier esti .. se pare ca esti vreo carpa aruncata si putrezita ... niciodata sa nu ai convingerea de te compara cu un ofiter .. nu ne este rusine sa facem sectoare ..ba chiar am facut si noi.. dar ce sa stie un prost ca tine ce viata este intr-o scoala militara ... dar retine ...in decursul anilor NOI AM FACUT DIN MESERIA NOASTRA ARTA ... DACA AM IESIT LA 35 ANI LA PENSIE AM FACUT-O SI PENTRU TINE SI FRAIERII ASTIA CARE SPUN NUMAI PROSTII LA ADRESA ARMATEI .. AM FACUT-O CA SA NE INTEGRAM IN NATO .. CONFORM DIRECTIVEI ... AM FACUT-O LA ORDIN ... IAR ORDONANTA E UN FLEAC CARE NI SA ARUNCAT ... TU CE MESERIE AI? EU AM FOST OFITER POLITIE MILITARA CUNOSC 2 LIMBI STRAINE AM FACUT SI O FACULTATE (MILITARA) CE JOB CREZI CA POT GASI MAI AMARATULE? NIMENI NU ARE ARMATA PARTICULARA . PE CAND TU ..CAND STATEAI CU MINA LA FOFOLOANCA ..EU STATEAM SA TE PAZESC PE TINE CRETINULE PENSIILE NOASTRE SUNT INFIME DAR NI LE VOM CASTIGA IN INSTANTA TE ASIGUR SI NI LE VOM MARI CA ASA MI SE PARE CORECT ESTI DIN CONTINGENTUL IN CARE TE-AI DUS BOU IN ARMATA SI TE-AI INTORS VACA?
  • vasile 15 Dec, 2010 18:53 A venit si randul vostru sa platiti ceea ce ati facut cu militarii in termen sau subordonatii vostrii, pai dumnezeu nu bate cu bata, sau va credeti niste ingerasi, ati uitat cine ati fost? la munca cu voi nu la intins mana, pai nu e posibil sa esi la pensie la 35 de ani sa iei si ordonanta si sa te uiti in ochii contribuabililor. Voi ati luat pensiile babane iar cei din activitate au salariile micsorate cu 25%, vi se pare normal nu? La maturat de strazi cu voi, sa faceti si voi sectoare in interesul celor care va tinut in spinare. E clar? EXECUTAREA mama voastra de puturosi!!!!!