Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:13 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie În ţara Ciclopului, cutia milei are girofar - Poliţie dotată din... cerşeală

ro

08 Feb, 2011 12:09 828 Marime text
Primăria Constanţa a comandat, la iniţiativa lui Radu Mazăre, edilul oraşului, un sondaj de opinie ce a avut ca temă stabilirea zonelor în care se vor aloca banii din bugetul local. În condiţiile în care vistieria oraşului nu are suficiente resurse, primarul a vrut să afle care sunt priorităţile, chiar de la constănţeni. „Priorităţile pentru activitatea primăriei sunt: pe locul întâi, Poliţia Locală, pe locul doi se situează continuarea programului de asfaltare a străzilor şi trotuarelor, pe locul trei: pachetele pentru vârstnici şi persoanele cu probleme, la egalitate cu locuinţele ieftine pentru tineri. Pe locul cinci, la o distanţă mare de locul patru, se află dezvoltarea Zonei Peninsulare şi, la mare distanţă de locul cinci, se află, în ordine, îngrijirea spaţiilor verzi, strângerea câinilor vagabonzi, menţinerea cluburilor pentru pensionari şi sprijinirea sportului. Aşa apreciază constănţenii că ar trebui clădit bugetul primăriei pe 2011", a spus Radu Mazăre.

Buget "strâns" şi "chinuit"

Conform sondajului, 74% dintre constănţeni îşi doresc ca Poliţia să fie prezentă, prin patrule, în cartier, iar poliţistul să poată fi contactat telefonic. În ceea ce priveşte întrebarea legată de diminuarea salariilor angajaţilor primăriei, constănţenii au apreciat că nu este un lucru bun. Aceeaşi părere o au şi despre scăderea salariilor în învăţământ sau în sănătate. „Ca urmare, când vom face şedinţa de Consiliu Local, bugetul va fi structurat pe priorităţile pe care le vor constănţenii, chinuit şi strâns, pentru că avem un buget mic", a precizat Radu Mazăre. La aprobarea bugetului pe acest an prioritare vor fi înfiinţarea Poliţiei Locale, cu 300 de poliţişti, va continua programul de asfaltare, peroanele în vârstă, cu pensii mici şi cele cu dizabilităţi vor primi pachete cu alimente de opt ori pe an şi se va finaliza cartierul de locuinţe din Baba Novac, cu toate dotările necesare. Cum restul cheltuielilor vor fi de întreţinere, nu se mai poate pune problema unor investiţii majore.

Ţara lui Papură Vodă

Pentru a clarifica problema dotărilor, conducerea administraţiei locale s-a adresat Ministerului Administraţiei şi Internelor. Răspunsul primit a fost foarte clar: nu se cheltuieşte nici măcar un leu pentru dotările viitoarei structuri de ordine publică. „Rog firmele constănţene, societăţile care au putere şi doresc să ne ajute în înfiinţarea şi dotarea Poliţiei Locale să ne contacteze la primărie, pe mine personal, şi, în măsura în care pot, să vină în sprijinul constănţenilor donându-ne, punându-ne la dispoziţie una, două, trei maşini, cât pot, pentru a asigura dotarea Poliţiei. Înseamnă ca, prin contract, să ne cedeze folosinţa maşinii, cu tot cu combustibil, pentru o perioadă pe care ei consideră că o pot suporta. Vor primi, în schimb, laude şi felicitări şi vom scrie pe maşini că au fost oferite de respectiva societate. Ne interesează «Dacii Logan» albe. Este ţara lui Papură Vodă. Prin lege trebuie să înfiinţăm această Poliţie şi tot prin lege ni se spune că nu avem voie să o dotăm", a declarat Radu Mazăre. Poliţia Comunitară dispune, la această oră, de zece maşini. Pentru buna desfăşurare a activităţii Poliţiei Locale mai sunt necesare 20 de autoturisme, pe care primarul le aşteaptă să vină de la agenţii economici din Constanţa. Până în septembrie, viitorii poliţişti locali vor fi instruiţi, timp de trei luni, în centrele stabilite de minister.

"Cum zice Boc"...

Conducerea administraţiei locale se aşteaptă şi la eventuale surprize din partea Guvernului Boc, care să împiedice punerea în aplicare a obiectivelor pe care şi le-a propus. Primarul nu exclude posibilitatea ca de la bugetul central să nu mai vină cele 370 de miliarde de lei (vechi), adică aproximativ nouă milioane de euro, reprezentând subvenţiile pentru căldură. CET Palas exercită presiuni asupra administraţiei locale pentru ca RADET, regia pe care o are în subordine, să vireze, în avans, sumele necesare pentru procurarea combustibilului necesar producerii energiei termice. „Vom derula activităţile şi bugetul dacă nu intervine ceva în ceea ce priveşte subvenţia. Dacă o să intrăm într-un blocaj, va trebui să luăm bani din bugetul local, pentru că eu mă aştept, chiar şi mâine, la aşa ceva, adică să spună cei de la CET că nu mai dau căldură. Ce va urma? O şedinţă extraordinară pentru buget, tăierea masivă, de fapt, decapitarea bugetului, pentru a plăti ce nu a vrut să plătească Boc în Constanţa (datoriile pe care Guvernul le are la municipalitate pentru subvenţia la căldură - n.r.) Atunci nu vom mai vorbi despre Poliţie, despre asfaltare sau despre pachete. Situaţia asta nu există în oraşele portocalii, pentru că acolo Boc s-a achitat de datorii şi a dat şi în plus", a susţinut primarul Constanţei. Deocamdată, însă, bugetul rămâne aşa cum a fost întocmit, adică în funcţie de priorităţile stabilite de locuitorii municipiului.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii