Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:55 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Consiliul Judeţean şi primăriile - în grevă administrativă

ro

16 Oct, 2010 16:17 657 Marime text
Administraţia locală nu poate funcţiona la parametrii normali

Liga Aleşilor Locali ai PSD, întrunită, vineri, la Bucureşti, a strâns în jur de 600 de primari şi viceprimari social-democraţi. Unul dintre cele mau importante puncte aflate în dezbatere în cadrul Ligii a vizat administraţia publică locală. Concret, îmbunătăţirea Legii 215/2001 şi adaptarea acesteia la realităţile economiei şi societăţii româneşti, acest lucru reprezentând un obiectiv strategic al PSD. Potrivit declaraţiilor vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Cristinel Dragomir, în condiţiile actuale, ale reducerilor impuse de Guvernul Boc, administraţia locală nu poate funcţiona în parametrii ceruţi de Uniunea Europeană. „Pe lângă diminuarea cu 25% a salariilor din administraţia locală, Guvernul a decis şi tăierea sporurilor, fapt ce a dus ca, în prezent, funcţionarii publici să aibă salarii foarte mici. Noi am înţeles că administraţia locală trebuie să fie liantul între cetăţeni şi administraţia centrală, că trebuie să sprijinim cetăţenii în rezolvarea problemelor pe care le au. În condiţiile de faţă, administraţia locală nu poate funcţiona la parametrii normali. Salariile sunt foarte mici, iar Guvernul vine şi blochează activitatea primăriilor şi a Consiliilor Judeţene prin îngrădirea unor drepturi, prin centralizarea fondurilor şi chiar prin obligarea primăriilor să îşi reducă fondul de cheltuieli cu 20%. PSD încearcă să ofere o alternativă prin câteva propuneri concrete, care să reglementeze, odată pentru totdeauna, activitatea autorităţilor locale", a declarat Cristinel Dragomir.

Guvernul Boc ştie mai bine de câţi oameni are nevoie o primărie?

Legislaţia românească în domeniul administraţiei locale are nevoie, în opinia primarului Mangaliei, Claudiu Tusac, de modificări, dar nu unele care să blocheze şi mai mult activitatea, ci modificări care să pună în ordine tot ceea ce înseamnă funcţionarea administraţiei locale. „Legea 215/2001 este un act normativ de la care se poate pleca într-o nouă eră a administraţiei locale. Spre exemplu, prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu numit politic şi, conform actualei legislaţii, poate bloca foarte uşor activitatea unei autorităţi locale care nu răspunde la comenzile sale politice. Trebuie să eliminăm din legislaţia românească toate aceste probleme şi doar atunci vom putea vorbi de o administraţie locală ce poate să se dezvolte", a explicat Claudiu Tusac. La rândul său, primarul oraşului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, a precizat că orice altă alternativă la actuala guvernare este cu siguranţă mai bună decât ceea ce are România. „Problema personalului de la nivelul Primăriei Eforie este cea mai arzătoare în prezent. Noi avem nevoie de personal pentru a putea răspunde nevoilor locuitorilor, însă Guvernul Boc a decis că ştie mult mai bine de câţi oameni are nevoie o primărie pentru a funcţiona eficient", a declarat primarul Brăiloiu.

Slugile portocalii desfiinţează comune şi oraşe

Preşedintele CJ Constanţa, social-democratul Nicuşor Constantinescu, a solicitat vineri, în cadrul Ligii aleşilor locali ai PSD, ca toţi primarii şi preşedinţii de Consilii Jjudeţene să intre în grevă administrativă începând de săptămâna viitoare. Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a declarat că administraţia locală a fost violată de actuala putere. Nicuşor Constantinescu a luat cuvântul la finalul şedinţei Ligii aleşilor locali, după ce o serie de primari şi-au exprimat nemulţumirea faţă de lipsa de susţinere de la centru şi a lipsei de fonduri alocate de la Guvern. „Ne tot plângem aici, de trei ore ne tot plângem unii altora şi ştim cu toţii, ştiţi care e adevărul, faptul că s-a violat administraţia locală, că acest Guvern fărădelege, acest Guvern portocaliu încalcă Constituţia României, încalcă autonomia locală a României, încalcă democraţia României în Parlamentul României. Treziţi-vă, aici nu e vorba de o luptă politică. Acest Guvern portocaliu vrea să ne desfiinţeze. Au o lege prin care vor să desfiinţeze comunele mai mici de 5.000 de locuitori, oraşele mai mici de 10.000 de locuitori şi municipiile mai mici de 50.000 de locuitori. Vor să dea prefecţilor, slugilor lor, sarcina de a desfiinţa primăriile şi în special pe cele ale PSD", a susţinut Constantinescu. Preşedintele CJ Constanţa a invocat faptul că primăriile au rămas fără fonduri pentru a-şi putea plăti salariaţii. „Haideţi să ne trezim şi să mergem concret. Facem grevă administrativă, 16 judeţe, preşedinţi de CJ ai PSD şi 1.300 de primari PSD. Facem, începând de luni, grevă administrativă, nu rezolvăm decât chestiunile de strictă urgenţă, facem grevă până se lămureşte situaţia şi pleacă acest Guvern portocaliu de unde a venit, adică la dracu'!", a mai afirmat Nicuşor Constantinescu. El a solicitat preşedintelui de şedinţă a Ligii, Constantin Nicolescu, să supună la vot intrarea în grevă a aleşilor PSD şi a precizat că, în cazul CJ Constanţa, de luni, acesta va intra în grevă împreună cu primarii social-democraţi din judeţ. „Eu asta am să fac. De luni sunt în grevă împreună cu primarii din Constanţa care sunt prezenţi aici. Vom rezolva la nivel local doar problemele strict necesare pentru locuitorii comunităţilor", a concluzionat Nicuşor Constantinescu. La rândul său, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a acuzat actualul Guvern că a dus ţara aproape de haos. „Ne antrenăm să atacăm Puterea pentru că vrea să omoare ţara", a afirmat Dragnea.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii