Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:29 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Liderul de opinie Ciurucuri scumpe şi evazioniste la "Confintex"" - Târgul jecmănitorilor

ro

06 Dec, 2010 11:49 1012 Marime text

Târgul organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa a fost un târg slab pentru producători şi comercianţi şi unul neatractiv, scump şi evazionist pentru vizitatori. Cei mai mulţi oameni au plecat de la „Confintex" aşa cum au venit, fără niciun suvenir sau cu câteva perechi de şosete, un fes şi mănuşi pe care au cheltuit maximum 20 de lei şi pentru care nu au primit bonul fiscal. Cu permisiunea organizatorilor, talciocul a fost raiul evaziunii fiscale pentru comercianţi. La standuri, casele de marcat lipseau cu desăvârşire sau, dacă existau, cel mai sigur se aflau prăfuite sub tejghele.

"Multe turcisme"

Oamenii au ajuns la târg şi ieri, în ultima zi, unii din curiozitate, alţii în speranţa că producătorii şi comercianţii vor mai lăsa din preţ. Dacă curiozităţile unora au fost într-un fel sau altul satisfăcute, aşteptările altora nu au fost îndeplinite. Preţurile, deşi evazioniste, cu tot cu eludarea taxelor la stat, au fost mari. Ca atare, din mulţimea de oameni, puţini erau cei care se opreau să intre în standuri, să probeze marfa, ca, într-un final, să cumpere ceva. Cei mai mulţi cercetau cu privirea oferta fiecărui stand şi probau în trecere, cu mâna, materialul unei haine sau bluze. „Multe turcisme", a fost consideraţia ironică a unei doamne vizavi de originea celor mai multe produse prezente la târg. „Ce găsim aici găsim şi-n magazinele din Constanţa, şi la acelaşi preţ, poate chiar mai ieftin", credea şi Bogdan B., un constănţean în vârstă de 30 de ani. Între o haină de iarnă din bumbac, produsă în Turcia, în valoare de 280-330 lei, şi una în cuantum de 500 lei, dar românească şi din piele, tânărul a mărturisit că teoretic ar alege-o pe cea românească, deşi şi aceasta i se pare scumpă. În final, Bogdan a plecat de la târg cu un fes „Made in China", la 15 lei, pentru care nu a primit de la comerciant niciun bon fiscal. La fel au păţit şi câteva domnişoare, care, pentru cei 50 de lei cheltuiţi pe dresuri şi mănuşi, nu au primit bonul.

Jale la capitolul super-oferte

La etajul unu, o firmă din Suceava prezenta, ca super-ofertă, o reducere de preţ de... 30 de lei. Mai precis, o pereche de ghete costa 120 lei de la 150 lei. Alăturat, alt tip de gheată era şi el la super-ofertă, fiind vândut cu 100 lei. În cazul acestui produs, reducerea nu mai era trecută, ci doar preţul şi menţiunea „super-ofertă". Care era super-ofertă nimeni nu ştia?! Oricum, neinteresant... Constănţenii care se opreau la stand cumpărau de la comerciant mănuşi la 5 lei, desigur, fără a primi bon fiscal, sau şosete la acelaşi preţ, ignorând... super-ofertele la preţuri piperate, deşi nefiscalizate. La un alt stand, de această dată aflat la parter, era atenţionată, printr-un afiş, lichidarea de stoc la cămăşi bărbăteşti cu mânecă. Preţul era 30 lei/cămaşă. Sus, la etaj, fără menţiunea că ar fi ofertă, se aflau în vânzare blugi la... 35 lei perechea. „Fac lichidare de stoc la ce nu s-a vândut, la produse care nu le-ar cumpăra nimeni. Aşa este de obicei în comerţ la ofertă, primeşti numai ciurucuri", a mărturisit dezgustat un constănţean vizavi de produsele-ofertă.

Pielăria românească - fără căutare

Între producători, părerile au fost împărţite: cei de la pielărie au susţinut că târgul a mers slab din cauza crizei şi concurenţei turcismelor, cei cu produsele din stofă (compleuri, costume) au precizat că a mers bine. „Vin de mulţi ani la târg în Constanţa, am stabilite contacte. Am avut ceva clienţi, am vândut marfă angro unor comercianţi locali", a declarat un producător din Târgu Mureş, ce afişa la stand costume bărbăteşti ce variau ca preţ între 180 şi 280 lei. În schimb, un producător de pielărie din Piteşti s-a plâns că a mers slab, de vină, potrivit lui, fiind şi concurenţa produselor de acelaşi gen sau imitaţie distribuite de ceva ani din Turcia pe piaţa românească.

http://lideruldeopinie.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii