Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 20 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanta OUG 51/2010, un normativ fără „lipici" la primari

ro

13 Dec, 2010 12:00 1173 Marime text

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 51 din 16 iunie 2010 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum şi alte măsuri financiare n-a avut „atracţia" scontată în rândul „destinatarilor", în speţă reprezentanţii administraţiilor publice locale.

În timp ce unii primari şi-au drămuit bugetul cu chibzuinţă, alţii se gândesc la ordonanţă ca la o alternativă, iar ceilalţi nici nu vor să audă de ea.

Pentru a reduce volumul mare al plăţilor restante înregistrate de primării faţă de agenţii economici care prestează servicii şi lucrări de interes public local, precum şi debitele acestora din urmă faţă de bugetul de stat, cel al asigurărilor sociale şi cel al fondurilor speciale, Executivul a emis în luna iunie a acestui an Ordonanţa de Urgenţă nr. 51. Normativul cu pricina nu a avut trecere în rândul edililor-şefi din teritoriu, deşi, prin facilităţile acordate - „cu dobânda de 6,25%, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, perioadă de graţie de un an", suma pusă la dispoziţie de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) fiind de 1,5 miliarde de lei -, permitea autorităţilor locale să solicite împrumuturi pentru a-şi achita datoriile faţă de mediul privat. Potrivit unui răspuns oficial al MFP dat jurnaliştilor de la HotNews, la nivelul întregii ţări, doar 29 de consilii locale, din totalul celor 3.000 existente în total, s-au încumetat să ia credit în baza OUG 51.

De la noi, nimeni

Contactat telefonic, directorul adjunct al Direcţiei de Finanţe Publice Constanţa, Emil Mihăilescu, a confirmat că, până în prezent, nu s-a înregistrat nicio cerere din partea autorităţilor publice locale privind contactarea unui credit în baza normativului respectiv, deşi acesta a fost mediatizat corespunzător. „Nu este vorba de necunoaştere, primarii nu au bani să achite creditele respective. Probabil, în marea lor majoritate, s-au gândit că nici nu-şi rezolvă total datoriile şi se mai aleg şi cu debite pe cinci ani. Ei nu au siguranţa că vor rezolva problema", ne-a declarat Mihăilescu. El a adăugat că, deşi procedura este foarte uşoară şi strictă pentru primării, sumele solicitate putând fi primite foarte rapid, ordonanţa „n-a fost o măsură foarte atractivă pentru administraţiile publice locale".

Tusac ar putea sparge gheaţa

În timp ce primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan, poate răsufla uşurat deoarece intră în noul an fără datorii, alţi edili caută soluţii. Spre exemplu, şeful administraţiei publice locale din Mangalia, Mihai Claudiu Tusac, trebuie să vadă cum va rezolva problema datoriilor. „Intrăm cu datorii în noul an. Am discutat cu directorul economic. E posibil să apelăm la OUG 51, dar trebuie să studiem situaţia. S-ar putea să încercăm şi varianta asta", ne-a declarat primarul Mihai Claudiu Tusac.

Fără împrumuturi

Aceasta pare a fi deviza primarului oraşului Ovidiu, Dumitru Bocai. La final de an şi în plină criză economică, Bocai nu este adeptul împrumuturilor şi mai ales al celor bancare. „Nu este bine când merg treburile să faci împrumuturi, dar când nu se mişcă aşa cum trebuie. Împrumuturile se fac pentru a produce ceva, nu pentru a acoperi datorii. Nu este o soluţie. Datoriile trebuie acoperite din economii, nu din credite", ne-a declarat şeful administraţiei publice locale din Ovidiu, Dumitru Bocai.
Precizări

Reamintim că OUG 51/2010 dă posibilitatea unităţilor administrativ-teritoriale să solicite Ministerului Finanţelor Publice credite din veniturile obţinute din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, cu o dobândă de 6,25%, cu termen de rambursare de cel mult cinci ani, având o perioadă de graţie de un an şi în limita sumei de 1.500.000 mii lei, pentru achitarea obligaţiilor de plată restante înregistrate de acestea la data de 31 decembrie 2009 faţă de operatorii economici furnizori de bunuri, servicii şi lucrări, inclusiv faţă de operatorii economici care prestează serviciul public de producere, transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat, neachitate la data solicitării împrumutului.

www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii