Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jurnal de Constanţa Administraţia locală, sufocată de cererile pentru creşe

ro

28 Mar, 2011 12:14 1315 Marime text

Executivul şi-a propus, pentru 2011, să construiască 200 de creşe la nivel naţional şi să dezvolte infrastructura în mediul rural, potrivit ministrului Elena Udrea. La Constanţa este înghesuială mare în creşe, iar dacă Guvernul s-ar ţine de cuvânt, problemele părinţilor, dar şi ale autorităţii locale ar fi mult mai puţine.

„Vom construi, în 2011, 200 de creşe la nivel naţional, dar vom finanţa şi proiectele referitoare la infrastructura în mediul rural", a precizat Elena Udrea, care a adăugat că atragerea fondurilor europene trebuie să fie, în continuare, prioritatea autorităţilor. „Prima preocupare a noastră rămâne, şi în 2011, cheltuirea fondurilor europene. Avem, anul acesta, o posibilitate mai extinsă de a finanţa şi din fonduri bugetare investiţiile pe care le avem în derulare, dar în continuare ne bazăm pe bani europeni pentru a finanţa proiecte de investiţii în toate domeniile din cadrul Programului Operaţional Regional", a susţinut ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

La Constanţa este o adevărată provocare să prinzi un loc într-o creşă pentru prichindelul tău, mai ales că lista de aşteptare este destul de lungă. Pentru a fi siguri că-şi sporesc şansele, părinţii depun cereri şi cu un an înainte. „Acum avem aproximativ o sută de copii care sunt crescuţi doar de mame. Este normal ca cererea să fie foarte mare în condiţiile în care costurile legate de creşă sunt mici, iar copiii beneficiază de cele mai bune condiţii în orele pe care le petrec la noi. Cazurile acestea au prioritate, dar nu ştiu ce facem anul viitor, în condiţiile în care încă de pe acum există 200 de cereri", susţine Cezara Dima, şeful Serviciului Administrare Creşe din Primăria Constanţa.

 

Buzunarul părinţilor e cusut

Administraţia publică locală speră că problema spaţiilor va fi rezolvată prin desfiinţarea unor grădiniţe cu program redus, dar, după ce s-a analizat situaţia, s-a ajuns la concluzia că asta nu ar ajuta la nimic. Creşele au nevoie de mai multe spaţii în care copiii să poată mânca, să doarmă şi să-şi petreacă într-un mod plăcut cele opt - nouă ore pe care le petrec acolo. „Alocaţia pe care o plătesc părinţii este de şase lei pe zi. Este o sumă derizorie pentru care copiii sunt îngrijiţi şi hrăniţi de trei ori pe zi. Părinţilor le convine să plătească 150 de lei pe lună şi să aibă siguranţa că celor mici nu le lipseşte nimic", a mai spus Cezara Dima. Dar, ca în orice domeniu, şi în ceea ce priveşte creşele există probleme. Şeful Serviciului Administrare Creşe spune că, deşi ştiu că este neapărat necesar, părinţii nu aduc schimburi pentru copii. „Îmi pare rău că unii dintre părinţi nu se implică în activităţile pe care le avem. Vin dimineaţa, ne pun copiii în braţe şi îi iau seara curaţi şi mâncaţi. Pentru cei mai mărişori le-am cerut să ne aducă coli de scris. Fiecare dintre copilaşi are o mapă, un portofoliu, în care se află toată activitatea lui. Am primit coli tipărite pe o parte. Nimeni nu ia colile acasă... Sunt pentru copii şi atât! Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar şi părinţii trebuie să înţeleagă că este necesar să se ocupe de copii, nu să lase totul pe seama creşei", a mai spus Cezara Dima.

http://www.jurnaldeconstantaonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii