Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:00 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Pregătiri de criză pentru prima zi de şcoală

ro

08 Sep, 2010 12:41 939 Marime text
Bugetele familiilor pentru dotarea copiilor pentru şcoală sunt drastic reduse din cauza veniturilor mici ale părinţilor

 

Copiii numără zilele pe degete. AMR-ul până la prima zi de şcoală îi face nerăbdători pe cei mici, iar părinţilor le dă fiori. Pregătirile nu sunt încă gata, mai sunt multe cumpărături de făcut, parcă nu se mai termină. Garderobă nouă, uniformă, pantofi, adidaşi, caiete, penar, manuale, ghiozdan şi, neapărat, telefon. Toate sunt indispensabile pentru prima zi de şcoală sau revenirea la şcoală, după vacanţa cea mare.

Luna septembrie este o lună foarte grea pentru părinţi. Bugetele familiilor au mult de suferit din cauza pregătirii copiilor pentru şcoală. Însă, spre deosebire de anul trecut, sumele puse la bătaie sunt mult mai mici. Cumpărăturile nu se mai fac, ca în anii trecuţi, în mall sau în marile centre comerciale. Depozitele en-gros sau magazinele cu discount-uri sunt luate cu asalt pentru preţurile mult mai mici decât în maga-zinele din centru. Se renunţă la ghiozdanul nou, „că este încă bun cel de anul trecut", se iau mai puţine caiete, stiloul nu mai este din cele scumpe, iar hainele nu mai sunt de firmă. Cu lefurile tăiate sau disponibilizaţi, constănţenii caută oferte, reduceri, astfel încât să-şi poată trimite copiii la şcoală.

Cumpărături en-gros şi la reduceri

În depozitele en-gros de la marginea oraşului, se găsesc caiete la aproape jumătate de preţ faţă de cele din librării sau chiar din supermarket-uri. Caietele de matematică nu costă mai mult de 70 de bani bucata, iar penarele gata echipate sunt între 7 şi 12 lei. Şi ghiozdanele sunt mult mai ieftine, până în 25 de lei, chiar dacă, uneori, calitatea este îndoielnică. Toate sunt însă în trend, inscripţionate cu personajele şi artiştii preferaţi ai generaţiei 2010: Hannah Montana, Ben Ten, Jonas Brothers, Justin Beiber, High-School Musical.

Dacă pretenţiile sunt mai mari, dar şi bugetele permit, cumpărăturile se pot face în cel mai mare mall din oraş. Un rucsac modern, dar nu de firmă, costă aici de la 65 până la 95 de lei, în timp ce unul de firmă ajunge şi la 200 de lei. În plus, magazinele, şi ele de firmă, sunt ticsite cu produse de îmbrăcăminte şi încălţăminte de sezon, potrivite pentru a fi purtate la şcoală. Treningurile, obligatorii pentru orele de sport, au preţuri de la 100 la 200 de lei, adidaşii îi pot costa pe părinţi şi 200 de lei. Cu tricourile scapă mai ieftin, multe fiind incluse la reduce-rile de vară, cu preţuri de 15-30 de lei.

Uniforme de la 30 la 120 de lei

Pentru uniforme, părinţii trebuie să alerge ceva mai mult, ele fiind disponibile mai ales în magazinele pentru copii sau în supermarket-uri. Preţurile sunt şi ele după posibilităţi. Adică o uniformă mai ieftină, dar din materiale mai slabe calitativ poate costa 30-40 de lei, în timp ce una cusută din materiale mai bune ajunge şi la 100-120 de lei. O căma-şă albă, atât pentru fete, cât şi pentru băieţi, trebuie neapărat inclusă pe lista de cumpărături. Chiar dacă nu face parte din uniformă, sunt numeroase ocazii în care este necesară. Ea ne mai scoate din buzunar între 30 şi 70 de lei.

Pantofiorii, pentru domnişorici, uf, ce grea alegere, sunt şi ei destul de scumpi. Cei din piele ecologică costă 30, 40, chiar 50 de lei, în timp ce cei din piele naturală depăşesc la preţ 100 de lei. La băieţi este mai simplu, nici modelele nu sunt aşa de variate. Se poate opta, fie pentru tenişi, de maximum 79 de lei, fie pentru clasicul pantof cu şiret de 50-100 de lei, în funcţie de material.

„Mici" contribuţii financiare la şcoală

Toate aceste cheltuieli sunt suportate de părinţi, mulţi dintre ei cu salariile diminuate cu un sfert sau chiar disponibilizaţi. „Este greu, din păcate, facem eforturi mari ca să luăm tot ce le trebuie. Avem doi copii, unul la grădiniţă, iar altul trece în clasa a III-a. Le trebuie de toate. Anul acesta am ales să luăm rechizite mai ieftine şi mai puţine la început. O să mai luăm pe parcurs. Pentru haine şi încălţăminte am căutat mai multe la reduceri, oferte sau în magazinele cu discount", ne-a declarat Ioana Pârvu, în timp ce punea în coş câte trei caiete de matematică şi dictando.

Iar cheltuielile părinţilor nu se termină odată cu pregătirea necesarului pentru ghiozdanul micuţului. Primele săptămâni de şcoală înseamnă şi primele şedinţe cu părinţii, adică „mici" contribuţii financiare la fondul clasei şi fondul şcolii. Nu adunăm totalul, lista cheltuielilor rămâne deschisă, pentru că sigur se vor găsi directori sau profesori care să se plângă de lipsurile din unitatea de învăţământ, întinzând o mână către părinţi. Aceiaşi părinţi şomeri sau cu lefurile tăiate.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii