Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:57 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Dus la instanţă cu propunere de arestare - „Prinţul litoralului", Beinur Nuredin, acuzat că instituia taxe de protecţie din 1999

ro

14 Oct, 2010 11:44 892 Marime text
Cel mai controversat şi influent om de afaceri din sudul litoralului, Beinur Nuredin, finul lui Nicu Gheară, a fost reţinut în noaptea de marţi spre miercuri, pe bază de ordonanţă pentru 24 de ore şi urmează să fie dus la instanţa de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Alături de „prinţul litoralului" au mai ajuns la „răcoare", alte şase persoane care vor fi şi ele prezentate magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.

Astfel, Nuredin Beinur este cercetat pentru şantaj, instigare la şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice şi complicitate la evaziune fiscală, în timp ce fratele său, Erchin Nuredin, este acuzat de şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, evaziune fiscală şi delapidare.

11 ani de linişte şi protecţie cu taxă

Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit că, începând cu anul 1999, fraţii Beinur şi Erchin Nuredin, împreună cu alte persoane din anturajul lor, percepeau taxe de protecţie de la diverşi oameni de afaceri în schimbul promisiunii că-şi vor putea derula în linişte afacerile pe litoral. Afacerea a mers ca pe roate, timp de 11 ani, şi, deşi existau informaţii că afacerile clanului Nuredin nu ar fi tocmai legale, nimeni din Poliţia Judeţului Constanţa nu a mişcat nici măcar un deget. În opinia procurorilor, aşa s-a ajuns ca taxele de protecţie să se ridice la câteva mii de euro anual. Mai mult, anchetatorii au descoperit că, în ipoteza în care părţile vătămate depuneau plângeri penale la poliţie, fraţii Nuredin, cu sprijinul comisarului şef Cristinel Niţoi, adjunct al şefului Poliţiei Neptun, reuşeau să stopeze cercetările în cauzele respective şi să muşamalizeze aflarea adevărului, prin obţinerea unor soluţii de netrimitere în judecată.

Astfel, susţin anchetatorii, poliţistul acorda sprijin membrilor clanului Nuredin, direct sau indirect, contri-buind prin acţiunile lui la exercitarea de presiuni asupra părţilor vătămate.

De asemenea, pentru a-şi pune în aplicare planurile, membrii clanului recurgeau de cele mai multe ori la ameninţări cu moartea la adresa persoanelor vătămate şi a membrilor familiilor acestora, atât în mod direct, cât şi prin mesaje telefonice, precum şi la distrugeri de bunuri cu scopul de a-i intimida.

Procurorii spun că una dintre părţile vătămate, respectiv, Marian Mocea, le-a cesionat fraţilor Nuredin, cu titlu gratuit, folosinţa unui teren pe care erau amplasate unităţi comerciale al căror acţionar majoritar era Mocea, cesiune ce reprezenta, de fapt, taxă de protecţie, apreciată la valoarea de 15.000 de euro pe an.

„În momentul în care partea vătămată a încercat să-şi câştige drepturile în instanţă sau prin intermediul organelor de poliţie, inculpaţii, personal sau prin locotenenţii lor, au recurs la măsuri extreme constând în intrări în forţă pe terenul părţii vătămate, urmate de lucrări şicanatorii de excavare sau de distrugere a plaselor de protecţie şi demolare a schelelor folosite la renovarea unor imobile", susţin procurorii în actele premergătoare începerii urmăririi penale.

Cei care nu mai vroiau să cotizeze taxa de protecţie, ameninţaţi cu moartea

În altă ordine de idei, cercetările făcute au mai relevat şi faptul că printre activităţile infracţionale ale membrilor clanului Nuredin se numără şi acţiuni de recuperare a unor datorii existente între persoane fizice. Astfel, anchetatorii au reuşit să probeze după ce le-au interceptat telefoanele, că, locotenenţii fraţilor Nuredin recurgeau la metode de constrângere psihică a părţilor vătămate. Mai exact, acestea erau ameninţate cu moartea, cu sechestrarea, molestarea sexuală sau incendierea unor bunuri.

Mai mult, oamenii legii susţin că Beinur Nuredin, în calitate de acţionar majoritar al unei societăţi comerciale, în urma unui control de natură economică, i-a determinat pe Mariana Delu, director general al so-cietăţii comerciale, care este cercetată în calitate de învinuit, şi pe fratele său Erchin Nuredin, administrator al aceleiaşi societăţi comerciale, să altereze, distrugă şi să sustragă acte contabile. În opinia procurorilor, toată această operaţiune a avut drept scop prezentarea unei situaţii contabile neconforme realităţii, interesul fiind de a ascunde prejudiciul adus bugetului de stat, ca urmare a neachitării obligaţiilor fiscale prin omisiunea evidenţierii în actele contabile a veniturilor realizate anterior de societatea comercială respectivă.

Reţinerea celor şapte persoane a avut loc după ce procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul PÎCCJ, cu sprijinul tehnic al SRI şi împreună cu lucrători din cadrul IGPR au făcut, marţi, 19 percheziţii în Constanţa, Mangalia, Ilfov, Bucureşti şi Sibiu, cu privire la membrii clanului Nuredin. La finalul percheziţiilor, 13 persoane au fost duse la audieri, la sediul Parchetului General, însă numai şapte au ajuns în beciul Poliţiei.

Poliţist de le Neptun reţinut

Totodată, au fost reţinuţi alţi cinci membri ai clanului Nuredin, printre care şi comisarul şef Cristinel Niţoi, adjunctul şefului Poliţiei Neptun, acesta fiind acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi favorizarea infractorului. De asemenea, vor fi duşi în faţa magistraţilor Nelu Mihai Balaban, pentru şantaj, complicitate la şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Mannix Pădure, pentru complicitate la şantaj, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, Constantin Ovidiu Pop, pentru şantaj, precum şi Valentin Popa, pentru mărturie mincinoasă, favorizarea infractorului, instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în declaraţii.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii