Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuget Liber Boala care ne ucide mamele

ro

24 Feb, 2011 12:04 956 Marime text

Tot mai multe femei din judeţul Constanţa sunt răpuse de cancerul de col uterin // Săptămânal, medicii constănţeni descoperă trei, patru cazuri noi, cele mai multe în fază terminală

Constănţencele nu conştientizează importanţa prezentării, periodice, la ginecolog. Drept urmare, în multe cazuri, ele află că sunt bolnave atunci când sunt deja într-o situaţie critică sau când este prea târziu.

Dr. Victorian Păştilă, medic-şef Clinica de Obstetrică - Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, a declarat pentru „Cuget Liber" că se constată o creştere alarmantă a numărului de cancere de col uterin în judeţul nostru. „Depistăm în fiecare săptămână trei - patru cancere de col uterin. Unele, la femeile mai tinere, sunt într-o fază tratabilă. Dar femeile de vârsta a treia vin cu cancere inoperabile, care s-au dezvoltat de mulţi ani, dar nu au fost depistate", a afirmat specialistul.

Boala nu ţine cont de statutul social, a mai arătat medicul. „Sunt şi femei din mediul rural, din localităţi îndepărtate, care nu au putut să se prezinte la medic din cauza distanţei şi posibilităţilor. Sunt însă şi femei din rândul celor cu şcoală, a intelectualelor, sunt doctoriţe şi soţii de doctori. Când le întrebăm de ce nu merg la consultaţii, spun că nu au avut timp, că au lucrat sau că nu credeau că sunt bolnave", ne-a mai spus dr. Victorian Păştilă.

„Înainte de 1989, femeile erau consultate la întreprindere. Îmi aduc aminte când mergeam la Midia şi veneau câte 15 - 20 de femei pe care le consultam. Unele erau mai reticente, dar veneau. Cel puţin era un program pentru prevenirea afecţiunilor ginecologice. Acum, lipsa unui screening se observă", a adăugat specialistul. De altfel, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au tot susţinut pe tot parcursul lui 2010 că vor demara un program de screening pentru cancerul de col uterin, care, însă, nu e funcţional nici la ora actuală.

În plus, nici vaccinarea împotriva HPV nu a avut rezultatele scontate, dr. Păştilă fiind de părere că „nu s-a făcut o educaţie sanitară corespunzătoare".

Cancerul de col uterin este, în ţara noastră, una dintre principalele cauze ale mortalităţii în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 14 şi 50 de ani. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2008 în ţara noastră au fost depistate 3.400 de cazuri noi de cancer cervical. În acelaşi an au fost înregistrate peste 2.000 de decese cauzate de afecţiunea respectivă.

www.cugetliber.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii