Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adevarul de Seara Camatarii din Piata Chiliei au fost arestati preventiv pentru 29 de zile

ro

14 Aug, 2010 14:39 2254 Marime text
Mascaţii au descins astăzi, la primele ore ale dimineţii, în casele mai multor suspecţi de lipsire de libertate, ameninţări şi şantaj, din Constanţa. Mandatele de percheziţie au fost emise ieri de judecători în şedinţă secretă.

Azi-dimineaţă, procurorii constănţeni au emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru cămătarii reţinuţi ieri pentru audiseri. Este vorba despre Samet Tair, Ali Tair, Ion Lucian Dragomir, Nagie Dragomir, Amet Ismail, Arun Ismail, Geilan Iusein, Iusein Ibraim, Nedret Derviş, Erdinci Ibraim, Benghiuzel Tair, Demiş Iasar, Niat Iusein, Asan Memet, Bairam Memet, Niat Albai Memet, Erdinci Iuseim şi Ali Iaşar, toţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj în formă continuată. Pentru Demiş Iaşar, Nedret Derviş Şi Erdinci Iuseim a fost formulată propunere de arestare în lipsă, întrucât aceştia se sustrag urmăririi penale.

Cine este Ion Șerban?

Ca și fostul campion la lupte Ion Draica, Ion Şerban (fost președinte al Federației Române de Box, naș de cununie al lui Francisc Vaștag) a cunoscut extazul și agonia afacerilor scăpate de sub control. Piatra de moară care i-a tras la fund a fost luarea unor împrumuturi de la cămătari.

Ca şef de serviciu în Miliţie, numele lui Ion Șerban era temut mai ales printre navigatori, cărora le confisca tot aurul adus din voiaj. După 1989, Şerban a pus bazele lanțului de firme: Freedom Star Holding, care a lansat pe piaţă televizoarele color cu acelaşi nume, dar şi Freedom Star Electronics SA şi Baby Beef Tortomanu.

Cu cele trei firme, Şerban a reuşit să văduvească statul român de multe milioane de dolari. Pe lista debitorilor preluaţi de la Bancorex la 12 ianuarie 2009 cu obligaţii de plată către AVAS, Freedom Star Holding SRL figura cu un debit de 9, 4 milioane de dolari, Freedom Star Electronics SA - 4,2 milioane de dolari, iar Baby Beef SA Tortomanu - 7,5 milioane de dolari.

Acum, pentru primele două firme instanţa a pronunţat falimentul, statul nemaiavând de unde să-şi recupereze banii.

Sediul Poliţiei Judeţene Constanţa sub asediu turcilor din Piaţa Chiliei!

Rudele romilor reținuți de mascați ieri dimineață s-au adunat în fața Inspectoratului de Poliție a județului Constanța și cer eliberarea lor pe motiv că ar fi nevinovați. Acestea au păstrat aceeași notă recalcitrantă la adresa polițiștilor și jurnaliștilor.

Surse din interiorul Poliţiei spun că cei care au fost ridicaţi de mascaţi sunt locotenenţii lui Sedan, fiul lui Săceanu, un cunoscut interlop din Constanţa.

„Această acţiune vizează depistarea mai multor persoane, suspecte de comiterea de infracţiuni de şantaj, tâlhărie, loviri sau alte violenţe precum şi ameninţare. Prejudiciul reclamat până în prezent în urma comiterii acestor infracţiuni este de aproximativ 1.500.000 de euro", se arată într-un comunicat dat publicităţii în urmă cu câteva minute.

La cele 14 percheziţii efectuate în această dimineaţă au participat poliţişti de investigaţii criminale, luptători DIAS, precum şi jandarmi, întreaga acţiune fiind coordonată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

Până în prezent, în baza mandatelor de aducere emise de Parchet, au fost conduse la sediul Poliţiei pentru cercetări 15 persoane. Acestea sunt suspectate că au împrumutat unei părţi vătămate o sumă importantă de bani, iar ulterior, prin şantaj, violenţe şi ameninţări, au solicitat returnarea împrumutului precum şi o dobândă excesivă.

Constanţa: Săltat din aşternuturi de mascaţi !

Medierea conflictului

La vederea mascaţilor şi a jurnaliştilor, romii din Piaţa Chiliei au început să se revolte. La faţa locului a sosit şi Asan Turgai, din partea unei organizaţii care îi reprezintă pe turcii musulmani.

„Nu ştiu exact care este motivul pentru care sunt aceste percheziţii, dar bănuiesc. Cred că este mâna lui Ion Şerban, fost şef în Miliţie, care a luat banii de la mulţi oameni de pe aici, i-a pus să facă împrumut la bănci, nu a mai avut de unde să le dea banii, iar acum băncile vin să le ia casele. Când s-au dus peste el să îi ceară banii, i-a reclamat la Poliţie", a declarat Turgai, în încercarea de a-i potoli pe romii care începuseră să arunce în Poliţie şi jurnalişti cu pietre.

Unul dintre suspecţii de cămătărie a fost reţinut de mascaţi în urmă cu câteva minute. El a fost săltat din locuinţa sa de pe strada Chiliei, colţ cu Ion Raţiu.

Familiile suspecților de cămătărie îl acuză pe omul de afaceri Ion Șerban, fost polițist, că este cauza descinderilor de astăzi. Ei se plâng că acesta a făcut împrumuturi la bănci, pe care le-a girat cu casele romilor, dar nu a mai putut restitui creditele. Amenințați de bănci cu pierderea caselor, romii au făcut presiuni asupra omului de afaceri pentru returnarea banilor. „El ne-a trimis Poliția pe cap acuma", țipă cei călcați de Poliție.

Persoanele sunt acuzate de cămătărie şi tâlhărie, potrivit purtătorului de cuvânt IPJ Constanţa, Radu Croitoru. Acestea acţionau în mai multe localităţi din judeţul Constanţa.

Poliţiştii efectuează percheziţii la casele suspecţilor de pe străzile Ion Adam, Aviatorilor şi Chiliei.

www.adevarul.ro/locale/constanta

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • geansu 20 Aug, 2010 14:08 sa nu le dati drumul