Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:52 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Sindicalistii Cartel Alfa ies, luni, in strada

ro

16 Sep, 2010 14:08 1120 Marime text
Aceleasi revendicari, miscari separate

Pe 20 septembrie, pe platoul din fata Prefecturii, de la se va organiza un miting de protest, la care vor participa 1.000 de oameni

Saptamana viitoare va aduce, in teritoriu, ample miscari sindicale, urmand ca zeci de mii de oameni din toata tara sa protesteze fata de masurile de austeritate impuse de Guvern, dar si fata de lipsa de masuri reale care sa combat criza economica. Primii care au stabilit, inca de luni, sa declanseze miscari sindicale sunt cei de la CNSLR Fratia, pentru care data de 22 septembrie va insemna un mars de protest si un miting in Bucuresti. Marti a fost randul celor din Sindicatul National al Functionarilor Publici sa decida calendarul protestelor, iar in cazul lor s-a hotarat ca din data de 27 septembrie sa se declanseze greva generala pe timp nelimitat, ceea ce echivaleaza cu blocarea mai multor institutii publice: inspectorate de munca, ale protectiei consumatorilor, vami, ministere.

Ieri, liderii unei alte confederatii sindicale s-au intalnit, la Bucuresti, pentru a stabili in ce fel vor protesta. Cartel Alfa va declansa, pentru inceput, protestele in teritoriu, urmand ca dupa cateva zile sa fie organizate miscari in Bucuresti. Luni, pe 20 septembrie, in toate judetele unde confederatia are reprezentare se vor desfasura mitinguri de protest in fata prefecturilor, iar intre 22 si 27 septembrie sindicalistii se vor muta in Piata Victoriei, in Capitala. Desi initial se stabilise ca toate confederatiile sa organizeze miscari comune, ulterior, liderii Cartel Alfa au decis sa mearga singuri la proteste. Vicepresedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca luni, intre orele 10,00 si 18,00, vor fi organizate actiuni sindicale in toate judetele tarii, manifestarile avand o durata minima de doua ore, iar intre 22 si 27 septembrie in acelasi interval orar vor iesi zilnic aproximativ 4.000 de oameni in Piata Victoriei.

Potrivit lui Ion Caraignat, liderul Cartel Alfa Constanta, ieri dupa-amiaza, reprezentantii tuturor sindicatelor afiliate s-au intalnit pentru a stabili detaliile protestului din 20 septembrie. „S-a stabilit ca protestul sa se desfasoare luni, 20 septembrie, intre orele 14,00 si 16,00, pe platoul din fata Prefecturii. Vor fi prezenti aproximativ 1.000 de sindicalisti din toate ramurile de activitate reprezentate in confederatie", ne-a declarat Caraignat. Dupa protestul de luni, saptamana viitoare, din 22 septembrie, si filial constanteana a confederatiei va deplasa, in toate zilele protestelor, oameni la Bucuresti.

Pe 22 septembrie, la mitingul din Bucuresti vor participa sindicatele din sanatate afiliate la Cartel Alfa, pe 23 cele din educatie, pe 24 federatiile din sectorul economic, politie si penitenciare, iar pe 27 federatiile din administratie si chimie.

Liviu Apostoiu a mai spusca au avut loc doua intalniri intre cele patru mari confederatii sindicale, Cartel Alfa, BNS, CNSRL Fratia si Meridian, in urma carora s-a concretizat un program de actiuni care urma sa fie dezbatut in consiliile nationale ale fiecarei confederatii.

Ulterior, CNSRL Fratia si BNS s-au retras de la actiunile stabilite in comun, iar Meridian nu a trimis inca un punct de vedere. „Este regretabil ca pentru prima data confederatiile sindicale nu mai reusesc sa se inteleaga. Este regretabil modul in care anumiti colegi raspund la altfel de comenzi decat cele ale membrilor lor, pentru ca pierderile suferite de toti salariatii vor fi greu de recuperate", a declarat vicepresedintele Ioan Homos, citat de Mediafax.

Dupa mitingurile de protest din Capitala, liderii Cartel Alfa au stabilit declansarea, pe 27 septembrie, a grevei generale pe timp nelimitat.

Indiferent de confederatia din care fac parte, sindicalistii au aceleasi doleante: stoparea disponibilizarilor, stabilirea de programe concrete de investitii finantate corespunzator pentru pastrarea si crearea a noi locuri de munca, alte solicitari sunt legate de nemodificarea legii pensiilor in sensul sa nu creasca varsta de pensionare, sa nu se schimbe modul de calcul al pensiei, sa nu fie eliminate categoriile speciale si deosebite. De asemenea, Cartel Alfa cere sa nu fie modificat Codul muncii, respectiv sa nu fie desfiintate contractele colective de ramura, cele la nivel national, sa nu fie desfiintata protectia sociala a salariatilor la concediile colective, sa nu fie desfiintat contractul individual de munca pe durata nedeterminata pentru a fi transformati salariatii in zilieri. Sindicalistii mai cer un salariu minim garantat in plata de 750 de lei, pastrarea coeficientilor de ierarhizare din legea salarizarii unice, grila de ierarhizare sa ramana 1/12, nu 1/15, modificarea legii inspectiei muncii, renuntarea la toate masurile de austeritate impuse de guvern, salariul de baza 1 sa fie salariul minim garantat in plata pe economie.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii