Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Sa dea Domnul sa nu avem jaf ca-n Brasov!" (galerie foto)

ro

03 Feb, 2009 02:43 3605 Marime text

case_de_schimb_valutar_04.jpgMai toate casele de schimb valutar din centrul Constanţei sunt dotate doar cu o cameră de luat vederi

Atacul armat din centrul Braşovului a pus pe jar operatorii de schimb valutar din Constanţa. Ar fi trebuit să-i pună şi pe patronii de exchange office-uri, atât timp cât majoritatea dintre ei nu le asigură angajaţilor nici minimul de siguranţă.

Incidentul de săptămâna trecută s-a soldat cu moartea a două persoane, una dintre ele angajată al casei de schimb Candy, iar cealaltă, un simplu trecător decorat post-mortem. Cel de-al treilea bărbat, care a fost cât pe ce să-şi piardă viaţa în timpul jafului armat, a fost împuşcat în zona ochiului stâng. Medicii spun că se află în afara oricărui pericol şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Modul în care ucigaşul a acţionat i-a îngrozit pe operatorii de schimb valutar. Trebuie menţionat faptul că Ion Ciprian, de 34 de ani, a fost împuşcat în cap, iar Gheorghe Lala, curajosul braşovean de 50 de ani, care a încercat să oprească jaful cu mâinile goale, în inimă. Afirmaţiile mai multor angajaţi de schimb valutar care lucrează la exchange-uri de pe bulevardul Tomis nu fac decât să întărească faptul că, şi în plin centrul Constanţei, la orice oră, un incident tras la indigo s-ar putea repeta. Cei mai mulţi patroni de case de schimb valutar nu au luat măsuri minime de siguranţă. Din păcate, majoritatea operatorilor nici măcar nu conştientizează riscul la care se supun muncind în astfel de condiţii. „Nu avem camere de luat vederi. Nu ştiu ce s-a discutat şi ce măsuri se vor lua după incidentul de la Braşov. Dintotdeauna ne-a fost frică, pentru că ne asumăm un risc, dar acum, vă daţi seama...", a declarat o tânără angajată. „După ce s-a întâmplat în Braşov, eu am cerut geamuri anti-glonţ. Avem contract cu o firmă de securitate, dar, totuşi, ţi-e frică. Ţi-e frică şi când ieşi pe stradă, nu numai când stai aici. Poţi să fii tu înarmat, dar dacă te ia prin surprindere... Nu plec niciodată singură de aici, vine tot timpul cineva din familie să mă ia. Mi-a fost redus şi programul, să nu plec seara târziu. Să dea Domnul să nu avem jaf ca-n Braşov!", spune un alt operator de schimb valutar. De 17 ani lucrează în domeniu şi i s-a întâmplat, pe vremea când era protejată doar de nişte gratii, să îi fie dat cu spray-ul paralizant în faţă. Povesteşte că avea şi ea unul, dar nu a avut timp să reacţioneze. La fel cum s-a întâmplat şi cu cei doi angajaţi ai exchage office-ului din Braşov, care, deşi erau înarmaţi, au fost seceraţi de gloanţe. „Mi-a dat cu spray, dar i-am prins mâna, i-am dat cu scrumiera peste ea, am ieşit şi am fugit după el. Bineînţeles că suntem disperaţi. Nu numai noi, ci şi clienţii", continuă femeia. Cu siguranţă, dacă ar fi dat nas în nas cu suspectul Gorbunov, nu ar mai fi avut timp.

case_de_schimb_valutar_01.jpgProtecţie de termopan

„Mie nu îmi este frică. Lucrez de un an şi jumătate în domeniu, dar îi mulţumesc lui Dumnezeu că nu mi s-a întâmplat nimic", spune o tânără de la o casă de schimb valutar. Este protejată doar de un geam termopan şi de o cameră de luat vederi. Din şase exchange office-uri de pe bulevardul Tomis, doar unul singur era dotat „ca la carte". Motiv pentru care angajata de la Corsa Exchange lucrează de şase ani în domeniu, dar nu şi-a făcut niciodată probleme pentru siguranţa ei. Şi asta pentru că societatea pentru care lucrează a dotat exchange-ul cu geam anti-glonţ, camere de supraveghere care sunt monitorizate în permanenţă de o persoană special angajată pentru aşa ceva, plus un „sertar" cum au băncile, pentru ca angajatul să evite orice contact cu clientul. „Nu are cum să intre nimeni. Nu-mi fac griji pentru mine, dar mă intrigă lipsa conştiinţei procurorilor care au eliberat un astfel de individ", a concluzionat aceasta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii