Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La referendum, multi chemati, putini veniti

ro

20 Oct, 2003 00:00 1211 Marime text

Propaganda PSD nu i-a scos pe alegatori din casa

Una dintre principalele caracteristici ale acestui scrutin a fost absenteismul * La inchiderea editiei noastre, doar 34% din cei sase sute de mii de electori inscrisi pe liste mersesera la urne pentru a-si exprima dreptul constitutional * Cele doua zile au fost marcate de o serie de scandaluri, bazate pe disfunctionalitati ale Biroului Judetean Electoral * Presedintii sectiilor de votare s-au plans de frigul din locatii, iar la unele dintre acestea s-a adus mancare alterata * Una din sectiile de votare a fost deschisa doua ore mai tarziu, din cauza decesului unui membru al familiei presedintelui, iar la Gara, urna pentru calatori a fost adusa o jumatate de ora mai tarziu * Cativa marinari de pe o nava romaneasca au cerut mai multe lamuriri in legatura cu niste prevederi ale noii Constitutii

Timp de doua zile, in acordurile muzicii de la Prefectura, peste sase sute de mii de electori ai judetului au fost asteptati la urne, pentru a participa la referendumul de revizuire a Constitutiei. Sambata, votarea a inceput la ora 8.00 si s-a incheiat la ora 22.00. Numai ca, in acest interval de timp, au fost o serie de disfunctionalitati, si asta chiar de la primele ore ale evenimentului. O situatie inedita a aparut in Basarabi si Pantelimon, unde doi dintre membrii sectiilor de votare s-au retras scuzandu-se ca sunt adventisti si nu au voie sa munceasca sambata. In schimb, tot la Basarabi, la ora 7.40, primul localnic, Mihai Croitoru, s-a grabit sa ajunga chiar inaintea membrilor comisiei de votare, pentru a se exprima in favoarea revizuirii Constitutiei din anul 1991. Asa cum poate era de asteptat, dupa o prima aproximare a voturilor, a aparut si prima eroare de calcul. Sambata, la ora 16.30, dupa ce presedintele Biroului Electoral Judetean de Circumscriptie nr. 14, judecatorul Ciprian Coada, a precizat ca prezenta la vot este de 9,35%, dupa aproximativ 15 minute a facut o corectura de doua procente in minus. Cu unele mici exceptii, situatiile care s-au creat au fost, in general, solutionate. Sectia de votare 276 de la Cernavoda a fost inchisa sambata dimineata timp de o ora si jumatate deoarece presedintele sectiei, Nicolae Marinescu, a avut un deces in familie si a fost inlocuit, acelasi lucru intamplandu-se si la sectia de votare 47 din incinta Scolii nr. 17. La sectia de votare nr. 195 din incinta Garii Constanta, in prima zi de vot nu erau urne, iar a doua zi a fost necesara dublarea listelor suplimentare. Sectia de votare 26, din Scoala Sportiva nr. 2, la primele ore ale diminetii nu era pazita, cei desemnati sa asigure paza fiind politistii de frontiera, insa la interventia presedintelui Biroului Electoral Judetean, Ciprian Coada, situatia a fost reglementata. La sectia 66, de la Scoala nr. 40, procesul de votare a fost intarziat deoarece sambata, la ora 9.30, era prezent doar un membru al comisiei de votare, restul venind de-abia pe la ora 9.45. La ora 10.00, la sectia din incinta Spitalului Port se epuizasera deja buletinele de vot, fiind preluate buletine suplimentare de la cea mai apropiata sectie, pe baza unui proces-verbal. Aproape opt sute de marinari romani, imbarcati pe 34 de nave aflate in voiajuri internationale, si-au exprimat votul la bordul navelor. Alte aproximativ patru sute de persoane care lucreaza pe platformele maritime au votat prin suport electronic. Cei 84 de petrolisti de pe platformele marine "Fortuna" si "Orizont", din Arabia Saudita, precum si cei 50 de petrolisti de pe platforma "Atlas", aflata in Grecia, au votat tot electronic, prin intermediul Radio Coasta Cumpana.

Furtuna afecteaza votarea

Din cauza furtunii de vineri seara, de pe mare, si a valurilor inalte de pana la opt metri, nava "Perseu" apartinand SC Petromar, care trebuia sa transporte buletinele si urnele de vot catre platformele marine din Marea Neagra, si-a amanat plecarea, astfel incat petrolistii au votat prin telex, email sau radiograma. Marinarii de pe nava "Histria Prestige", aflata intr-un port din Norvegia, si cei 50 de petrolisti de pe platforma "Atlas", aflata in Grecia, au transmis, sambata, la Radio Coasta din Cumpana, un telex in care solicitau informatii privind articolul 127 referitor la dreptul minoritatilor de a folosi limba materna in justitie.Sambata dimineata, au votat si petrolistii de pe platforma "Saturn" aflata in reparatii capitale in Portul Constanta, precum si marinarii de pe nava "Bustenari" ancorata in portul Agigea. Pana la sfarsitul primei zile de vot, si marinarii de pe remorcherele "Petromar", "Licorn" si "Perseu" isi exprimasera optiunea in privinta revizuirii Constitutiei. Membrii comisiilor de votare s-au declarat nemultumiti de cuantumul scazut al indemnizatiei de hrana pentru zilele de referendum. De asemenea, cei mai multi dintre acestia s-au plans de frigul din sectiile de votare si in special cei care aveau amenajate sectiile de votare in scoli.Mai multi membri ai unor sectii de votare din Constanta s-au plans ca ouale primite in pachete erau alterate. Membrii sectiilor de votare de la Liceul Economic "Carol", de la Scoala Sportiva nr. 1 si de la Scoala Generala nr. 5 s-au plans ca pachetele cu mancare au ajuns cu intarziere. Mai mult, ei au sustinut ca, in cele opt pachete de la Liceul "Carol", ouale fierte erau stricate. Presedintele sectiei de votare de la Scoala Sportiva a anuntat ca a depus o reclamatie in acest sens la Oficiul Judetean de Protectia Consumatorului. Biroul Electoral Central a analizat o cerere de recuzare a presedintelui Biroului Electoral Judetean Constanta, acuzat, sambata, de reprezentantii PRM ca ar fi incercat sa influenteze rezultatul referendumului pentru revizuirea Constitutiei. Presedintele BEJ, Ciprian Coada, a fost acuzat ca a pledat in unele ziare locale pentru votul in favoarea revizuirii, precum si de faptul ca a discutat in cadrul BEJ o solicitare a subprefectului Nicolae Butoi de mobilizare la vot a comerciantilor din piete. Vineri, Coada a acordat un interviu unei televiziuni locale, alaturi de un reprezentant al partidului de guvernamant, pledand pentru votul in favoarea revizuirii Constitutiei. Surse din BEC au confirmat primirea cererii de recuzare si au afirmat ca sesizarea va fi analizata. La sfarsitul primei zile de vot, cu un procentaj de 12,28%, reprezentantii Biroului Electoral Judetean de Circumscriptie nr. 14 erau multumiti de prezenta la urne a constantenilor.

Dupa slujba de la biserica, direct la vot

Pe timpul noptii de sambata spre duminica, sectiile de votare de la nivelul judetului Constanta au fost sigilate si predate fortelor de ordine, care au asigurat paza acestor obiective si s-a interzis accesul oricarei persoane in interior. Duminica dimineata, la ora 7.00, cele 512 sectii de votare din judetul Constanta au fost predate presedintilor si membrilor acestora, care s-au asigurat ca urnele erau sigilate si ca numarul buletinelor de vot lasate peste noapte era neschimbat. La ora 12.30, prezenta la vot in judetul Constanta era de 22,25%, multi dintre cei care au participat la scrutin venind de la biserica direct la urne. Cei mai multi dintre cei prezenti in incinta Biroului Electoral Judetean de Circumscriptie nr. 14 asteptau cu interes decizia Biroului Electoral Central in ceea ce priveste rezultatul cererii de recuzare a judecatorului Coada de catre membrii PRM. Conform legii, presedintele BEJ nr. 14 a fost sanctionat prin atentionare. Tocmai cand parca toate se linistisera, a aparut un nou scandal. PRM a inaintat un protest catre Patriarhia Romana in care il acuza pe Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintia Sa Teodosie, ca se implica in activitatea politica si ca i-a indemnat pe preoti sa mearga din casa in casa pentru a-i trimite pe enoriasi sa mearga la vot, actiunea arhiepiscopului fiind un gest politic pe care biserica nu trebuia sa-l faca. La inchiderea editiei noastre, constantenii venisera la urne pentru a vota revizuirea Constitutiei in proportie de 34%.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii