Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:17 24 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu Trimitere în judecată Dragoş Băsescu! Presupusele negocieri, în chiloţi, la un centru SPA (document)

ro

28 Oct, 2015 00:00 2128 Marime text


ZIUA de Constanţa prezintă rechizitoriul prin intermediul căruia procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, a lui Dragoş Băsescu, fiul lui Mircea Băsescu, fratele lui Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, suspectat de trafic de influenţă. În cauză a mai fost deferit Justiţiei Ciprian Nistor, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate în altă cauză, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă.
 
Conform rechizitoriului, la data de 20 aprilie, administratorul unei firme a formulat un denunţ în care a arătat, în esenţă, că, în data de 10 martie 2014, a fost reţinut de către DIICOT într-un dosar penal având ca obiect infracţiuni de constituire de grup infracţional şi spălare de bani. Ulterior, propunerea de arestare preventivă formulată de DIICOT a fost respinsă de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
„Denunţătorul a mai arătat că, în aceeaşi zi, respectiv 12 martie 2014, a fost contactat telefonic de către (…), cu care s-a şi întâlnit, ocazie cu care acesta i-a spus denunţătorului că inculpatul Dragoş Băsescu doreşte să îl întâlnească pentru a-i propune un mod de rezolvare a problemelor sale de la DIICOT“, potrivit rechizitoriului. 
 
„În acest sens, (…) l-a recomandat drept persoană de legătură pe inculpatul Ciprian Nistor şi i-a comunicat denunţătorului (…). Astfel, la data de 13.03.2014, numitul (…) a stabilit, prin intermediul lui Ciprian Nistor, o întâlnire cu Dragoş Băsescu, la Clubul „(…)“, în jurul orei 17.00, denunţătorul deplasându-se la această locaţie ca urmare a indicaţiilor primite de la inculpatul Ciprian Nistor. Ajungând aici, Ciprian Nistor i-a cerut să plătească un abonament de intrare în zona piscinei, după care cei doi s-au întâlnit la vestiar şi cu Dragoş Băsescu, care i-a dat denunţătorului un slip de baie“, se mai arată în documentele oficiale.
 
„În continuare, toţi trei s-au deplasat în zona de SPA şi au intrat împreună într-o saună, ocazie cu care Dragoş Băsescu a scos dintr-o folie o listă cu nume de firme şi de persoane pe care numitul (…) le-a recunoscut ca figurând şi ele în dosarul penal în care el fusese reţinut de DIICOT. Denunţătorul a arătat că această listă i-a fost prezentată de către Dragoş Băsescu pentru a-l convinge că are acces la dosar şi că are posibilitatea de a influenţa evoluţia acestuia. Tot cu acea ocazie, Dragoş Băsescu a pronunţat numele procurorului de caz. Discuţia a continuat pe fondul pretinderii de către Dragoş Băsescu a sumei de 500.000 de euro pentru o soluţie de nearestare în contestaţia formulată de către DIICOT şi încă 500.000 de euro pentru o soluţie favorabilă în dosarul respectiv şi pentru ridicarea sechestrului aplicat asupra bunurilor denunţătorului. Deoarece numitul (…) le-a spus celor doi că nu are posibilitatea să achite o sumă atât de mare şi că nici nu doreşte să se facă vreo intervenţie de acest gen, Dragoş Băsescu i-a propus o soluţie, respectiv încheierea unui contract fictiv de consultanţă prin care urma să achite suma pretinsă de 1.000.000 de euro printr-o eşalonare în funcţie de evoluţia din dosar, pe o perioadă de până la doi ani. Contractul trebuia să fie încheiat cu o societate de consultanţă internaţională, pentru a nu trezi suspiciuni“, potrivit rechizitoriului.
 
Procurorii DNA arată că „denunţătorul a susţinut că a refuzat şi această variantă, lăsând totuşi subiectul deschis pentru posibilităţi ulterioare, având în vedere relaţiile personale ale lui Dragoş Băsescu“.
 
„La 22.04.2015, în jurul orei 18.30, (…) şi (…) s-au întâlnit la sediul firmei denunţătorului, prilej cu care au fost aduse în discuţie şi confirmate în mod complet de către (…) toate aspectele infracţionale descrise de denunţător, (…) afirmând că, dacă ar fi cunoscut cuantumul final al sumei cerute, ar fi vorbit personal cu Dragoş Băsescu pentru a diminua valoarea acesteia, astfel încât să poată fi plătită de denunţător: (…) În consecinţă, Dragoş Băsescu, cu toate că se arăta «surprins» de anumite afirmaţii pe care le-ar fi făcut cu ocazia întâlnirii de la SPA, ia spus lui (…) că îi recomandă lui (…) să păstreze înregistrarea şi şi-a
manifestat speranţa ca acesta să n-o fi remis deja unor organe de anchetă. (…) Prezentarea de către cei doi inculpaţi martorului denunţător a unei liste cu firme şi persoane fizice cercetate în cauza respectivă a fost de natură a-i întări lui (…) convingerea că aceştia aveau într-adevăr influenţa pretinsă asupra unor organe judiciare care erau implicate, într-o formă sau alta, în instrumentarea dosarului. Mai mult, prezenţa inculpatului Dragoş Băsescu şi numele sonor al acestuia au constituit, din păcate, elemente sugestive în context, martorul denunţător având în vedere şi unele teorii vehiculate de o parte a mass-media“, au conchis procurorii DNA.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsura preventivă dispusă în cauză.

Ti-a placut articolul?

Comentarii