Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:14 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care limitează opțiunile ONG-urilor de contestare a actelor de urbanism

ro

30 Nov, 2022 00:00 1494 Marime text
USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea care limitează opțiunile ONG-urilor de contestare a actelor de urbanism
 
tag: politic, usr, forta dreptei, ccr, legea 317/2022
  • Reprezentanții celor două formațiuni susțin că legea restrânge, în mod profund neconstituțional, accesul la justiție, prin reducerea radicală - de la 5 ani la 1 an - a termenului în care organizațiile civice pot ataca în instanță hotărârile prin care sunt aprobate documentațiile construcțiilor
  • Totodată, actul normativ scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenție
 

 
USR și Forța Dreptei au atacat la CCR inițiativa legislativă  care favorizează mafia imobiliară prin limitarea drastică a capacității ONG-urilor de a se adresa justiției atunci când au suspiciuni că anumite construcții ar fi ridicate cu încălcarea prevederilor legale.
 
Reprezentanții celor două formațiuni susțin că legea restrânge, în mod profund neconstituțional, accesul la justiție, prin reducerea radicală - de la 5 ani la 1 an - a termenului în care organizațiile civice pot ataca în instanță hotărârile prin care sunt aprobate documentațiile construcțiilor.

Totodată, actul normativ scurtează termenul în care pot fi introduse cererile de anulare, de suspendare sau de intervenție.

Prin reducerea acestor termene doar pentru o categorie de persoane juridice, legea instituie un tratament defavorabil pentru reprezentanții societății civile, contrar art. 16 din Constituție privind egalitatea în drepturi, consideră USR și Forța Dreptei.

În sesizarea depusă la CCR sunt invocate și alte argumente, precum lipsa fundamentării temeinice și încălcarea unor convenții internaționale în materia drepturilor omului, la care România este parte.

Este vorba despre legea 317/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, pentru modificarea şi completarea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului şi pentru modificarea şi completarea Legii contenciosului administrativ nr.554/2004.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

USR a depus proiecte de modificare a Codurilor penale pentru a preîntâmpina închiderea altor dosare penale
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii