Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Mihu îi solicită şefului ANPC să prezinte o strategie de control al calităţii produselor alimentare comercializate în şcoli şi licee

ro

18 Sep, 2019 00:00 1508 Marime text

Senatorul PSD de Constanţa Ştefan Mihu i-a adresat o întrebare lui Horia Miron Constantinescu, preşedintele ANPC. Mihu solicită o strategie a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru o bună monitorizare şi control al calităţii produselor alimentare ambalate care se comercializează în instituţii de învăţământ.

„Odată cu deschiderea oficială a cursurilor noului an şcolar, milioane de copii şi adolescenţi şi-au reluat activitatea în instituţiile de învăţământ preuniversitar. Totodată, şi-au reluat activitatea şi mii de unităţi de alimentaţie publică ce deservesc grădiniţe, şcoli primare, gimnaziale sau liceale care vând copiilor şi adolescenţilor alimente gata ambalate.

Problema este că, din păcate, multe dintre aceste unităţi de alimentaţie comercializează, fără a fi supuse totdeauna unor controale riguroase, produse de o calitate îndoielnică, conţinând, printre alte ingrediente controversate, o adevărată colecţie de E-uri, alături de zahăr sau produse din zahăr, toate în procente alarmante, pentru a nu aminti de constituenţi alimentari cu termen de valabilitate expirat.

Aceste „bunătăţi” discutabile au un impact deloc favorabil pentru sănătate, putând afecta direct dezvoltarea fizică, psihică şi emoţională a copiilor şi tinerilor. De altfel, studii pertinente întreprinse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii indică, fără dubii, consecinţele grave incontestabile ale unei asemenea alimentaţii controversate asupra omului contemporan, fie el adult, fie copil, deci cu atât mai mult asupra tinerei generaţii. În acest sens, OMS a documentat riguros repercusiunile îngrijorătoare pentru sănătatea umană ale unei alimentaţii bogate în carbohidraţi si saturate cu E-uri, legate de scăderea dramatică a imunităţii si apariţia unor boli coronariene, boli ale circulaţiei sangvine, tiroidei, rinichilor, mergând până la instalarea prematură a unor forme de tumori şi alte maladii incurabile.

Datele statistice sunt cu atât mai alarmante pentru ţara noastră, cu cât circa 25% dintre copiii noştri suferă de obezitate sau supraponderabilitate, iar incidenţa acestor dezechilibre şi disfuncţionalităţi a crescut dramatic. Fireşte, peste tot în lume, fenomenul obezităţii şi al supraponderabilităţii se manifestă tot mai îngrijorător, dar acesta nu este şi nu poate fi, în niciun fel, un motiv de pasivitate şi/sau de indiferenţă din partea autorităţilor noastre de resort!

Iată de ce consider că se impun măsuri sporite de monitorizare şi control al calităţii produselor alimentare gata ambalate destinate consumului copiilor şi adolescenţilor, fără a exclude, dacă este cazul, eventuale iniţiative pe plan legislativ adresate Guvernului vizând ameliorarea cadrului legislativ şi creşterea exigenţelor faţă de agenţii economici care activează pe acest palier!”, susţine Mihu în interpelarea adresată şefului ANPC.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii