Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:38 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul ALDE Ion Popa, despre preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene

ro

04 Jan, 2019 00:00 1788 Marime text
Începând cu 1 ianuarie, ţara noastră a preluat preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, pe care o va deţine până pe 30 iunie 2019. Teoretic, România îşi începe acum cel mai important rol la nivel european din 2007 încoace, deoarece Consiliul Uniunii Europene reprezintă guvernele statelor membre ale UE, iar miniştrii români vor conduce discuţiile şi negocierile pentru adoptarea legislaţiei comunitare, vor coordona politicile europene, se vor ocupa de problemele de securitate şi de cele economice. Practic, rămâne de văzut cum ne vom descurca.
 
„Inaugurarea preşedinţiei române va fi marcată, la 10 ianuarie, şi de un concert la Ateneul Român, iar primul eveniment al preşedinţiei române este vizita preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, şi a Colegiului Comisarilor, în perioada 10-11 ianuarie, la Bucureşti, iar în 30 ianuarie va avea loc reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre.
 
Iată că, pentru o jumătate de an, România se va afla în centrul procesului decizional european, având un rol important în facilitarea procesului de reflecţie asupra modului de dezvoltare şi consolidare a proiectului european, a procesului de negociere pentru dezvoltarea acquis-ului comunitar şi, implicit, pentru ranforsarea cooperării statelor membre ale Uniunii”, susţine preşedintele interimar al ALDE Constanţa, senatorul Ion Popa.
 
În acest context, reprezentantul Partidului Alianţa Liberalilor si Democraţilor Constanţa consideră că „exercitarea preşedinţiei Consiliului UE reprezintă pentru România o oportunitate de a-şi reafirma angajamentul european şi de a contribui în mod direct la evoluţia Uniunii. Vizibilitatea pe plan extern poate fi folosită într-o manieră eficientă pentru o promovare economică, comercială sau investiţională, turistică şi culturală. Eforturile care se desfăşoară la nivel naţional în vederea exercitării unei preşedinţii a Consiliului European produc efecte pe termen lung prin contactele la cel mai înalt nivel pe care le oferă leadershipul politic naţional, prin consolidarea pe termen lung a administraţiei publice şi prin vizibilitatea pe care o oferă ţării”.
 
Preşedintele Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Constanţa, senatorul Ion Popa, mai spune că „România trebuie să demonstreze o puternică viziune politică cu privire la modul de consolidare a Uniunii Europene şi, implicit, cu privire la maniera de avansare a proiectului european. Este necesar să aibă şi o solidă capacitate administrativă, capabilă să integreze volumul foarte mare de informaţii şi poziţii. Toate acestea vor contribui la definirea României în calitate de stat membru al Uniunii, capabil să fie un actor activ în identificarea soluţiilor politice şi tehnice de care construcţia europeană are nevoie, în special în această perioadă caracterizată de multiple provocări”.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii