Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:11 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD dezbină liberalii la Hârșova? Viceprimarul Ionel Dia la un pas de a-și pierde funcția (galerie foto+document)

ro

21 Jul, 2016 00:00 3965 Marime text
 

O „epistolă” a viceprimarului orașului Hârșova, Ionel Dia, avea să facă ieri înconjurul redacțiilor. Intitulată sugestiv „Planul mârșav pus la cale de primarul ALDE, Viorel Ionescu, pentru preluarea PNL-ului la Hârșova”, epistola ce se dorea a fi, în fapt, un comunicat de presă, expunea o serie de acuze la adresa edilului șef al orașului și a președintelui organizației județene PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir. Rezumând cele scrise în comunicat, viceprimarul orașului Hârșova, Ionel Dia, susține că „Gheorghe Dragomir a vândut organizația PNL Hârşova domnului Viorel Ionescu, primar ALDE în funcţie la Hârşova, urmând să primească la schimb susținerea la alegerile parlamentare din toamnă. În mod abuziv a fost dizolvat vechiul birou politic local, fără să se precizeze motivele şi fără să se înştiințeze membrii din acest birou, validându-se un birou politic interimar, compus din membri ALDE”, reclamă cel care, până de curând, a coordonat activitatea filialei PNL Hârșova.

„Orice membru PNL care face aranjamente cu PSD este în afara partidului”

De cealaltă parte, lideri ai PNL Constanța susțin că Ionel Dia a preferat apropierea de PSD deși deciziile conducerii centrale interziceau această apropiere și colaborare. „Dragul de PSD” manifestat de Dia ar fi avut o motivație clară, în opinia deputatului Lupu - obținerea funcției de viceprimar al orașului Hârșova.  
De aproximativ trei săptămâni, președinte interimar al filialei PNL Hârșova a fost numit deputatul Mihai Lupu. Referitor la cele scrise de Dia, Lupu a subliniat că nu are nici ce să acuze și nici ce să scuze.
 
„Eu spun atât. Un membru PNL se află în interiorul lui atât timp cât respectă Statutul, Regulamentul PNL și hotărârile partidului. În caz contrar, se află în afara partidului. În ceea ce-l privește pe domnul Dia, știa că există o hotărâre a Biroului Permanent Național prin care PNL poate face alianțe și majorități cu orice partid, mai puțin cu PSD. Domnul Dia a ales și a făcut majoritate și alianță cu PSD-ul. Cred că este momentul ca PNL Constanța să arate foarte clar că are o altă cale proprie, a electoratului de dreapta, iar astăzi suntem în opoziție față de PSD. Ca atare, orice membru al nostru care face aranjamente cu PSD este în afara partidului”, a declarat președintele interimar al PNL Hârșova, deputatul Mihai Lupu.
 
De asemenea, acesta a menționat că, luni după-amiază, membrii Biroului Permanent Local al PNL Hârșova s-au întrunit și au hotărât, prin vot secret, excluderea lui Ionel Dia din partid. Astfel, decizia liberalilor hârșoveni va fi înaintată Biroului Permanent Județean PNL Constanța spre validare sau invalidare. 
„Noi doar cu Dia avem probleme. Nu a zis nimeni nimic despre ceilalți consilieri PNL din CL Hârșova. Nu există așa ceva. Nu vrea nimeni să-i excludă din partid. Domnul Dia are un aranjament cu PSD-ul și n-are decât să spună ce vrea, dar să nu amestece toată organizația. Nu exclude nimeni consilierii PNL din  partid. Noi nu ne doream ca Dia să fie exclus. A fost candidatul nostru și l-am susținut în demersurile lui, dar dacă a ales să fie într-o alianță cu PSD… I s-a dat termen de două săptămâni să reflecteze. Orice ar spune, noi avem alte elemente, că de fapt interesul lui este înainte de cel al organizației. Putea să fie viceprimar și cu majoritatea ALDE, dacă vroia, așa cum am făcut și la Ghindărești. Personal, i-am atras atenția să nu facă greșeala aceasta, dar dumnealui a ales să facă majoritate cu PSD pentru a ajunge el în funcție”, a concluzionat deputatul PNL Mihai Lupu.

„Aranjamentul său cu PSD este mai vechi, este de mult vândut PSD-ului”

Președintele organizației județene PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir, a intuit ce reclamă viceprimarul din Hârșova și a subliniat că acesta își continuă colaborarea cu PSD. „Dia insistă, în continuare, pe colaborarea lui cu PSD și, probabil, nu-i convin măsurile pe care noi le-am luat vizavi de cei care vor să colaboreze cu PSD”, a afirmat liderul PNL Constanța. Referitor la posibila excludere din PNL a lui Ionel Dia și a consilierilor actuali liberali de la Hârșova, Dragomir a precizat că „există o decizie clară a PNL- se va retrage sprijinul politic tuturor celor care colaborează cu PSD”.
 
„Am avut suficientă răbdare și încă mai avem, până ce se va întruni Biroul Permanent Județean al PNL Constanța, când se va lua această măsură definitiv (n.r. referire la excluderea lui Dia din partid). Nu am intenționat să dăm pe nimeni afară, dar se știe povestea spusă încă din campania electorală că PSD și PNL colaborează. Chiar nu o facem, iar acum vom lua și măsuri. Suspiciunea de a se colabora cu PSD a existat de ceva vreme. I-am cerut să își dea demisia din funcția de viceprimar, deoarece a obținut-o cu susținerea PSD. I-am spus să nu accepte colaborarea cu PSD”, a subliniat președintele organizației județene PNL Constanța.
 
Cât privește „sacrificarea propriilor membri și vânzarea PNL pentru interese strict personale” către ALDE, deputatul Gheorghe Dragomir s-a arătat amuzat de vorbele lui Dia. „Hai să fim serioși. Că avem o colaborare bună cu ALDE este altceva, dar asta nu înseamnă că vindem ceva. Nu vindem și nu vindem, în niciun caz, PSD-ului. Colaborăm și cu alte partide, dar nu cu PSD. Și nu în felul în care a făcut-o Dia. Aceste informații le aveam că el a colaborat de mult, iar aranjamentul său cu PSD este mai vechi și este de mult vândut PSD-ului. Aveam semnale, dar nu am crezut că este chiar așa… Decizia finală se va lua într-o ședință a Biroului Permanent Județean. Oricum, nu este o prioritate acum, și nu mai conduce filiala locală, doar mai deține funcția de viceprimar al orașului Hârșova”, a concluzionat președintele PNL Constanța, deputatul Gheorghe Dragomir.   
 
Contactat telefonic, primarul orașului Hârșova, Viorel Ionescu, ne-a declarat următoarele: „Este o problemă internă a PNL. Domnul Dia încearcă să denatureze problemele. Sunt afirmațiile unei persoane frustrate, care nu a înţeles când am spus că eu nu mai fac echipă decât cu cineva din ALDE sau nu m-a crezut. De atunci şi până acum, este un viceprimar fără atribuții. Poziţia de vice nu o negociez.  Oricât de greu mi-a fost sau îmi va fi, voi merge singur. Nu fac echipă cu Dia, care are un trecut mai delicat.  Am discutat şi cu domnul Felix Stroe şi i-am spus că nu dau funcţia de viceprimar. Atunci, cred, din ambiție personală, PSD l-a susținut pe domnul Dia. Referitor la Dia, cred că este o persoana frustrată, el nefiind preşedinte ales al PNL Hârşova, ci numit, iar la alegeri a luat mai puţin decât partidul. În al doilea rând, îl rog pe domnul Felix Stroe să îi sancţioneze pe cei din PSD Hârşova, din CL Hârşova, pentru că a fraternizat cu PNL, deşi în baza alianței PSD-ALDE trebuiau să voteze ca viceprimar omul meu din ALDE, mai ales că PSD nu a avut nicio propunere pentru acea funcţie. Aştept măsuri din partea domnului Stroe şi a preşedintelui PMP Claudiu Palaz, pentru că, la Hârşova, nu s-a respectat protocolul PSD - PMP - ALDE“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii