Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:12 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

VIDEO PSD Constanța, în conferință de presă, despre cele mai recente probleme

ro

02 Jul, 2021 10:47 3888 Marime text

Organizația Județeană PSD Constanța organizează vineri, 2 iulie, o conferință de presă, la sediul PSD din bulevardul Alexandru Lăpușneanu.

La eveniment este prezent Felix Stroe alături de Daniel Georgescu, primarul comunei Limanu si Ștefania Cealera, primarul comunei Oltina.

Felix Stroe: „Alături de mine sunt domnul secretar executiv, Lucian Lungoci și domnul primar Dan Georgescu. De asemenea, sunt și primarul Ștefania Cealera și trezorierul Luminița Vlădescu"

Subiectul principal al discuției este PNRR (n.r. Planul Național de Reziliență și Reconstrucție).

Felix Stroe a prezentat cifrele proiectului: „O suma consistentă care ar fi condus la rezolvarea unor probleme critice din județ. Vorbim de drumuri, canalizări, grădinițe. Dacă ne uitam în lista celor 169 de obiective, vom observa ca sunt vitale. Decizia Guvernului de a opri PNDL 
(n.r. Programul Național de Dezvoltare Locală) este o lovitură grea pentru localitățile care în urma alocării cotelor defalcate, din cele 270 miliarde de lei vechi, 240 miliarde au fost date către adminustratii PNL, iar celelalte 30 către restul", a spus Stroe.

„Evident că aceste comunități vor resimți mai puțin șocul blocării PNDL. Acest ajutor ar trebui mai echilibrat. Ar fi foarte bine daca ar fi repartizat asa. Aceste comunitati PNL vor resimți mai puțin șocul PNDL", a adăugat liderul social democrat.

„Solicităm guvernărilor să procedeze de îndată la reluarea PNDL așa cum au promis în campaniile din 2020 cât și în acest an. Să treacă de îndată la reluarea finanțării. Sunt sute de obiective care rămân blocate", a adăugat Stroe.

A luat cuvântul Dan Georgescu, primarul din Limanu: „Eu sunt printre norocoșii care și-au încheiat proiectele din PNDL. Le-am recepționat de anul trecut. Pe o guvernare sănătoasă ne-am văzut alocările la timp. Nu știu cum se vor descurca colegii mei."

„Există un blocaj la nivel național. Nu doar pe PNDL. Știu că e și pe CNI. Un șantier blocat luna aceasta nu știu cum se vor debloca peste o lună sau un an. Sunt alte prețuri. Se contrazic foarte mult. Pe de-o parte domnul prim-ministru spune că suntem chiar și pe primul loc la dezvoltare economică, iar apoi sunt blocaje", a spus Georgescu.

„Unul dintre cele trei proiecte ale UAT Năvodari este asfaltare în zona Mamaia Sat. Acum e sistat. Ce face acum primaria?", a spus răspicat Stroe care adaugă că oamenii se vor chinui prin noroaie.

Ștefania Cealera, primar Oltina: „Eu am șantiere blocate. Nu pot să măresc prețurile cerute de către constructori că nu e legal. Eu am câștigat mandatul acesta cu promisiuni pe care nu văd cum aș putea să mă țin de ele. Aveam asfaltare pe două drumuri plus în comună. PNDL daca nu mai există nu știu ce o să fac. Trebuie să ternin și celelalte proiecte. Merg foarte greu decontările".

„Domnul deputat Lucian Lungoci ocupa poziția numărul 2 în PSD Constanta", a spus Stroe prezentând următorul interlocutor.

Lungoci a făcut o recapitulare a fondurilor PNDL din ultimii ani.

El a mai spus despre modificarea OUG prin care un UAT care are nevoie de bani pentru cofinanțare și nu se poate împrumuta, să poată accesa bani din bugetul statului.

„Ceri de la statul roman 10% să accesezi fonduri europene de 90%", a spus Lungoci.

El a mai declarat că doar senatorii AUR și PSD au votat pentru. Proiectul ajunge în Camera Deputaților cu propunere de respingere.

În martie 2021 a fost votat în Camera Deputaților un proiect de lege pentru instituirea unor măsuri PNDL etapa 1. Se prelungea cu 2 ani termenul la PNDL 1 (avea termen decembrie 2020).

„Sunt proiecte începute, studii de fezabilitate dinainte de 2019. De la 2019 încoace salariile au crescut, cât și materialrle. Cei care lucrează nu pot susține valorile de atunci. Este votată legea dar nu se aplică", a spus Lungoci.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii