Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:36 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect MDRAP - prefectul și subprefectul nu mai sunt înalți funcționari publici

ro

10 Mar, 2017 00:00 1296 Marime text
Un proiect al Ministerului Dezvoltării care modifică Legea privind Statutul funcționarilor publici elimină prefecții și subprefecții din categoria înalților funcționari publici și exclude principiul transparenței dintre cele care stau la baza exercitării funcției publice.
 
Proiectul privind „Legea Statutului funcționarilor publici și evidența personalului bugetar din administrația publică“ a fost pus în dezbatere publică, iar astăzi expiră termenul de zece zile calendaristice în care puteau fi transmise propuneri.
 
În legea în vigoare, categoria înalților funcționari publici cuprinde persoanele care sunt numite într-una dintre următoarele funcții publice: secretar general al Guvernului și secretar general adjunct al Guvernului; secretar general din ministere și alte organe de specialitate ale administrației publice centrale; prefect; secretar general adjunct din ministere și alte organe de specialitate ale administrației publice centrale; subprefect sau inspector guvernamental.
 
În forma modificată, aceste categorii sunt: secretar general și secretar general adjunct din cadrul autorităților și instituțiilor publice ale administrației publice centrale, autorităților administrative autonome și structurilor de specialitate ale Parlamentului; secretar general al instituției prefectului, nemaifiind incluse și posturile de prefect, subprefect și inspector guvernamental.
 
Funcțiile publice de prefect, subprefect și inspector guvernamental se desființează la 60 de zile de la data intrării în vigoare a noii legi, ocupanților acestor posturi aplicându-li-se următoarele măsuri: mobilitate într-o funcție publică din categoria înalților funcționari publici; transfer într-o funcție publică din categoria funcțiilor publice de conducere sau execuție; mutare definitivă într-o funcție publică din categoria funcțiilor publice de conducere sau execuție; eliberarea din funcția publică.
 
La data eliberării din funcția publică, înalții funcționari publici care au ocupat funcțiile publice de prefect, subprefect și inspector guvernamental intră în corpul de rezervă gestionat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici. Noua lege mai prevede că funcția publică specifică de secretar al județului se echivalează cu funcția publică generală de director general.
 
O altă noutate a proiectului este prevederea conform căreia „numirea în funcții publice se face de către conducătorul autorității sau instituției publice sau, după caz, de persoana care are competența legală de numire în condițiile unor acte normative specifice, prin act administrativ emis în termenele și în condițiile legii, pe baza rezultatelor concursului“.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii