Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prime de Paste numai pentru angajatii CJC

ro

18 Apr, 2009 01:49 2111 Marime text

DECUPAJ_bancnote_bani.jpgAngajaţii CJC nu dau doi bani pe criză, însă cei ai Primăriei şi Prefecturii o simt din plin

Buget de austeritate pentru angajaţii Primăriei şi Prefecturii Constanţa. Salariaţii celor două instituţii nu au primit, de această dată, primă de Paşte. Lucrurile stau altfel la Consiliul Judeţean Constanţa.
Spre deosebire de anii trecuţi, personalul din cadrul Primăriei Constanţa nu va mai lua, anul acesta, niciun stimulent financiar cu ocazia sărbătorilor pascale. De Crăciun, angajaţii administraţiei locale au luat prime de câte patru milioane de lei fiecare, iar anul trecut, de Paşte, tichete-cadou de aceeaşi valoare.
Liviu Tramudana, şeful Serviciului Relaţii Internaţionale şi, totodată, responsabil în relaţia cu mass-media, ne-a declarat că, anul acesta, în Primăria Constanţa nu se vor mai acorda prime din cauza faptului că nu sunt bani şi, ca atare, se încearcă reducerea cheltuielilor pe toate palierele, inclusiv în ce priveşte remunerarea angajaţilor.     
Nici angajaţii Prefecturii Constanţa nu vor fi recompensaţi în plus faţă de salariul lunar. Motivul: şi Prefectura face economie.

consiliul_judetean.jpgMiştocăreală ieftină pe destui bani publici

Criza nu se simte, însă, în rândul angajaţilor Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), care iau prime conform contractului colectiv de muncă, după cum ne-au precizat reprezentanţi ai instituţiei.
Pentru a afla câţi bani ia personalul din aparatul de specialitate al CJC, l-am contactat telefonic pe purtătorul de cuvânt al instituţiei, Cristian Moldovanu, care, în stilu-i caracteristic, ne-a „lămurit" pe loc. Indiferent faţă de faptul că ar putea face un deserviciu imaginii instituţiei pe care o reprezintă prin atitudinea sa şi, implicit, preşedintelui Nicuşor Constantinescu, acest purtător de vorbe fără rost ne-a luat la mişto, declarând, cu un dispreţ suveran, că nu a apucat să se uite pe card, să vadă dacă a luat sau nu primă. De parcă ne-ar fi interesat câţi gologani or să-i zornăie lui, personal, prin buzunare, după ce-şi va încasa salariul „de pe card". Trecând peste atitudinea miştocară, ce pune într-o lumină proastă instituţia pe care, şontâc-şontâc, o reprezintă, l-am întrebat din nou pe Cristian Moldovanu dacă poate să se intereseze să ne spună ce prime au luat colegii săi. Pentru că nu este vorba despre o instituţie privată, ci despre una publică, în care angajaţii sunt retribuiţi din bani publici, la care cu toţii contribuim. Miştocăreala şmecheraşului cocoţat pe funcţia de purtător de vorbe a continuat, după ce l-am sunat în repetate rânduri, iar el ne-a răspuns cu diverse scuze inventate pe moment: ba că n-a avut timp să se intereseze, ba că s-a luat cu altele şi a uitat. Nu este prima dată când comportamentul lui Moldovanu lasă de dorit în raport cu funcţia pe care o deţine. Ba, mai mult, glumele ieftine, pe care le practică pe bani publici, sunt, de fiecare dată, o palmă dată transparenţei, care ar trebui să fie o caracteristică a fiecărei instituţii publice.

Răsfăţaţii crizei

Aşadar, cum spuneam mai devreme, angajaţii CJC sunt premiaţi conform condiţiilor prevăzute în contractul colectiv de muncă. În acest document, aprobat prin HCJC nr. 281/17.12.2007, modificat prin HCJC nr.43/2008, se stipulează, la art. 40, alin. (3), că: „Personalul angajat din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa beneficiază, de sărbătorile de Paşti şi Crăciun, de o sumă de bani cu titlul de alocaţie de sărbători, în cuantum de un salariu de bază mediu pe unitate aferent lunii anterioare celei în care se acordă". Prin urmare, angajaţii mai iau un salariu de bază în plus faţă de retribuţia lunară. Tot contractul colectiv de muncă prevede la art. 28 că, în măsura posibilităţilor, angajatorul şi sindicatul vor aloca fondurile necesare organizării „Pomului de Crăciun", „8 Martie", „1 Decembrie", „Mielului de Paşte" şi a zilei de „1 Iunie". Aşadar, este posibil ca personalul CJC să mai beneficieze în plus şi de banii de miel. Prin urmare, prima de Paşte ar putea fi de câteva milioane bune, de lei vechi. În concluzie, angajaţii CJC sunt nişte răsfăţaţi ai crizei.

{mos_ri:prime de pasti}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • diana 20 Apr, 2009 15:44 nu cred in suma fabuloasa de 2.000 de ron.. poate cei aflati in functii de conducere, nu toti si in plus au mai luat si altii prime nu numai CJC, voi de la ziar nu?
  • doringo 18 Apr, 2009 06:43 au luat 2.000 ron de persoana