Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:28 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectul va soluţiona conflictul dintre medici şi CJC Palaz „Este inadmisibil să se ia măsuri care să afecteze actul medical“

ro

18 Sep, 2010 00:00 2349 Marime text
4_medici.jpgO delegaţie formată din patru medici constănţeni s-a întâlnit ieri cu prefectul Constanţei, Claudiu Palaz, căruia i-au expus nemulţumirile faţă de actul managerial al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dar şi faţă de deciziile luate de către Consiliul de Administraţie al unităţii spitaliceşti. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a promis sprijinul său pentru rezolvarea situaţiei, astfel încât actul medical să nu aibă de suferit.

Delegaţia a fost formată din prof. univ. dr. Petru Bordei - decanul Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii Ovidius, prodecanii prof. univ. dr. Ion Bordeianu şi prof. univ. dr. Nicolae Ceamitru şi prof. univ. dr. Gheorghe Ionel Comşa, fostul şef al Clinicii ORL din SCJU. Medicii şi-au exprimat nemulţumirea faţă de modul în care Consiliul de Administraţie (CA) al SCJU a făcut noile numiri pentru funcţiile de şefi de secţie, dar şi vizavi de faptul că Facultăţii de Medicină i s-a luat dreptul de folosinţă asupra unor săli din incinta unităţii spitaliceşti, unde se ţineau ore de curs. Ei s-au declarat umiliţi de ultimele decizii ale echipei de conducere a SCJU. Cei patru membri ai biroului profesoral al Facultăţii de Medicină au afirmat că numirea noilor şefi de secţii s-a efectuat fără consultarea lor şi a altor cadre medicale. De asemenea, au reclamat faptul că medicii sunt în minoritate în CA, având un singur reprezentant, faţă de Consiliul Judeţean Constanţa, care are trei reprezentanţi.

„Cei care au luat deciziile sunt nespecializaţi“

Reamintim că CJC are doi reprezentanţi în CA-urile spitalelor din judeţul Constanţa al căror management a fost preluat de instituţia judeţeană. Ei sunt Carmen Vasile şi Boris Parpală - fostul director al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Acestora li se adaugă şi Laurenţiu Marin, fostul director al Direcţiei Apelor Dobrogea Litoral, care este reprezentantul preşedintelui CJC, Nicuşor Constantinescu, în CA al SCJU şi ale celorlalte trei unităţi spitaliceşti preluate de CJC (Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanţa, Spitalul de Ftiziologie Agigea, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud). „Problema este că cei care au luat deciziile sunt nespecializaţi, nici în medicină, nici în conducerea unei unităţi medicale. Unul dintre ei este, parcă, preşedintele Comisiei de Agricultură“, a afirmat prof. univ. dr. Ionel Comşa. Medicii sunt reprezentaţi în CA al SCJU de către decanul Facultăţii de Medicină Constanţa, prof. univ. dr. Petru Bordei, celălalt membru al CA fiind directorul Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Constantin Dina.

„Ajutaţi-ne să nu distrugă managerul acest spital!“

La întâlnirea cu prefectul Claudiu Palaz a participat şi Violeta Caraivan, preşedintele Sanitas Constanţa. „La Spitalul Judeţean se iau hotărâri unilaterale. Nu există un dialog social real. Ne-am trezit, în prima şedinţă a Consiliului de Administraţie, cu decizii de concediere a personalului medical. Toţi angajaţii sunt daţi peste cap, mai ales că spitalul avea un deficit de 40 de medici, o sută de asistente şi 150 de cadre auxiliare. Vă rugăm să ne ajutaţi să nu distrugă acest spital domnul manager“, a declarat Violeta Caraivan la întrunirea cu prefectul Claudiu Palaz.

Prefectul ar putea ataca dispoziţia CJC privind numirile

Ca răspuns la cele semnalate de cei patru delegaţi, prefectul Claudiu Palaz a promis sprijinul său pentru rezolvarea situaţiei. „Vom analiza toate aspectele semnalate, precum şi Dispoziţia nr. 806 a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa privind numirea şefilor secţiilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, şi, dacă situaţia o va impune, o vom ataca în contencios-administrativ. De asemenea, voi convoca săptămâna viitoare toţi factorii implicaţi în acest conflict, pentru un dialog profesionist, care să conducă la soluţii pertinente şi legale. Este inadmisibil să se ia măsuri care să afecteze actul medical şi activitatea universitară de specialitate, care în cei 20 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Medicină a ajuns la standarde remarcabile, fiind o facultate de referinţă a Universităţii Ovidius Constanţa şi a învăţământului medical românesc“, a declarat prefectul Claudiu Palaz la finalul întrevederii cu medicii.

Căpăţână: „I-am consultat, dar au spus că sunt în concediu“


Contactat telefonic în legătură cu acuzaţiile ce se aduc echipei de conducere a instituţiei spitaliceşti, directorul SCJU, Dan Căpăţână, a infirmat spusele celor patru delegaţi, declarând că au fost consultaţi în legătură cu numirile şefilor de secţii, dar că au trimis o hârtie prin care ar fi transmis că sunt în concediu, că vor reveni în septembrie şi atunci vor discuta. Şeful SCJU a adăugat că medicii au revenit apoi cu o nouă adresă prin care au trimis şi propunerile. Directorul Spitalului Judeţean a adăugat însă că deciziile trebuiau luate rapid şi că nu se putea aştepta întoarcerea din concediu a cadrelor medicale consultate, pe motiv că trebuiau plătite salariile angajaţilor şi trebuiau cumpărate medicamente pentru bolnavii din spital. În ceea ce priveşte spaţiile de la SCJU despre care reprezentanţii Facultăţii de Medicină spun că le-au fost retrase de către noua echipă de conducere, Dan Căpăţână a precizat: „Au terminat campusul nou, în care au suficiente săli noi şi moderne. Aceste spaţii la care se referă dumnealor nu sunt amfiteatre. Sunt nişte spaţii unde înainte funcţionau birouri, care au fost mutate în Policlinică. Ei bine, noi vrem să amenajăm, în spaţiile din Policlinică ocupate de birouri, noi cabinete medicale, iar birourile să le mutăm înapoi. Nu văd care este problema. Eu cred că era mai comod pentru unul şi altul să vină din spital să predea în acele săli, însă pentru noi nu este importantă comoditatea“, a subliniat Dan Căpăţână, managerul SCJU.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Unu 18 Sep, 2010 08:48 Dupa cum am mai spus naravul este acelasi. Minte si dezinformeaza opinia publica in stilul lui caracteristic. Sa nu avem nicio indoiala, nu are pic de rusine. Dan Capatana reprezinta cel mai mare pericol pentru sanatatea populatiei din Constanta. Repet, trebuie adus in fata justitiei. Are pentru ce plati.
  • Afara Capatana din spital 18 Sep, 2010 08:07 Capatana sa lase spitalul si sa nu mai asculte de Nicusor Constantinescu care posibil ca habar nu are ce e aia sanatate. Felicitari prefectului ca se implica in rezolvarea problemelor din sanatate.
  • PREFECTUL CEL MAI TARE 17 Sep, 2010 23:45 Nicusor Constantinescu a facut ce a vrut in judetul asta. Cultura aproape ca e la pamant, acum vrea si sanatatea? Jos labele de pe spital Nicusor Constantinescu. Vine el 2012 iesim cu totii la vot NUMAI SA SCAPAM DE ACEST NICUSOR CONSTANTINESCU.