Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:11 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Perspectiva ratingului României rămâne negativă  Deputatul PSD, George Vișan, despre ministrul finanțelor “Fractură de logică glazurată cu ipocrizie fără scrupule”

ro

12 Jun, 2020 00:00 2276 Marime text
  • Standard and Poor's a decis să mențină ratigul de țară al României la BBB-
  • Ratingul BBB- este cel mai scăzut din categoria recomandată pentru investiții
  • Deputatul PSD de Constanța, George Vișan îl taxează pe ministrul de Finanțe, Florin Câțu, care a afirmat că „anunțul Standard & Poor's reconfirmă măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 și asigurarea unor finanțe publice sustenabile


România a scăpat de retrogradarea ratingului de țară de către agenția Standard and Poor's care a decis să-l mențină la BBB-.
Aceasta înseamnă că perspectivele asupra economiei României nu sunt chiar atât de pesimiste.

Ratingul BBB- este cel mai scăzut din categoria recomandată pentru investiții. O retrogradare ar fi plasat România în categoria „junk”, nerecomandată investitorilor.
Perspectiva ratingului României rămâne negativă deoarece agenţia vede riscuri la adresa balanţei de plăţi externe şi a echilibrului bugetar în următoarele 18 luni, dacă factorii de decizie politică nu pot stabiliza şi consolida orientarea bugetară după această recesiune indusă de pandemie.

S&P ar putea revizui în scădere ratingul României dacă dezechilibrele fiscale şi externe rămân ridicate mai mult decât anticipează în prezent agenţia, iar absenţa consolidării fiscale are ca rezultat un nivel mai ridicat al datoriei publice şi externe.

Deputatul PSD de Constanța, George Vișan îl taxează pe ministrul de Finanțe, Florin Câțu, care a afirmat că „anunțul Standard & Poor's reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 și asigurarea unor finanțe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Așa cum am subliniat și în trecut, agenția consideră că situația gravă a finanțelor publice a fost cauzată de creșterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitatea politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani”.

Vișan susține că ministrul dă dovadă de “fractură de logică, glazurată cu ipocrizie fără scrupule. Cifrele sunt seci. Nivelul de trai al românilor este în cădere liberă așa cum este și economia. Încep să dea rezultate fantasticele măsuri economico-sociale luate de guvernul liberal. În realitate ori lipsesc cu desăvârșire, ori au un efect insignifiant, fiind pretexte pentru a spune că au făcut ceva. Guvernul nu a luat nici o măsură concretă pentru sprijinirea reală a mediului de afaceri. Descpre măsurile sociale nu putem discută atâta timp cât liberalii le consideră pomeni. Da, alocațiile copiilor și pensiile asta înseamnă pentru ei. Cum explică fantasticul ministru de finanțe liberal ce a ignorat din cuprinsul comunicatului Standard&Poors? 35,2% din PIB în anul 2019 era datoria publică. În 2020 ajunge la 46% din PIB. Au scăzut dramatic investititiile străine directe. Mai contează că Banca Mondială atenționează că intrăm în cea mai gravă criză economică din ultimii 150 de ani. Nu mai contează! Pentru că liberalii guvernează cu rezultate fantastice”.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii