Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:39 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pensionarii din agricultura romaneasca vor primi pensii suplimentare de la Uniunea Europeana

ro

18 Sep, 2004 00:00 668 Marime text

Un pic mai bine pentru ei, dar dupa aderare

Romania va primi, in 2006, sase miliarde de euro pentru ducerea la indeplinire a conditiilor privind "intrarea" in Europa, si alte 11 miliarde in perioada 2007-2009 * Printre beneficiarii banilor europeni vor fi pensionarii din agricultura romaneasca, ce vor primi o pensie suplimentara din partea Uniunii, dar si tinerii care se vor implica in agricultura ecologica, sector de activitate ce va beneficia de atentia forului continental * Atributii suplimentare pentru OPC sa elaboreze propuneri privind organizarea colectarii deseurilor si verificarea respectarii regulilor comerciale prin piete

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, preconizata pentru anul 2007, a fost unul dintre subiectele abordate la intalnirea saptamanala a membrilor Executivului cu conducerile judetelor. Insusi ministrul de Externe, Mircea Geoana, a fost cel care a explicat in ce consta politica de proaderare a Romaniei la marea familie europeana. Ministrul a declarat ca pana la sfarsitul anului vor fi incheiate toate capitolele ce trebuie indeplinite de tara noastra, dar a mai explicat si in ce anume consta sprijinul european pentru atingerea nivelului impus de aderarea la Uniune. Astfel, in 2006, Romania va primi sase miliarde de euro pentru ducerea la indeplinire a conditiilor privind "intrarea" in Europa. "Cum ne asternem, asa vom dormi! Europa este generoasa, dar nu ne baga bani in buzunar", a declarat Mircea Geoana. Dupa aderare, Romania ar urma sa primeasca 11 miliarde de euro ce vor fi directionati, printre altele, spre dezvoltarea rurala si dezvoltarea infrastructurii. Ministrul de Externe a afirmat ca printre beneficiarii banilor europeni vor fi pensionarii din agricultura romaneasca, ce vor primi o pensie suplimentara din partea Uniunii, dar si tinerii care se vor implica in agricultura ecologica, sector de activitate ce va beneficia de atentia forului continental. Alte sume importante se vor indrepta spre dezvoltarea infrastructurii, dar numai in baza unor proiecte a caror eligibilitate va atrage finantarea externa. Ministrul de Externe a mai facut precizari cu privire la acordarea subventiilor pentru agentii economici din Romania, dar numai dupa incheierea capitolului intitulat, semnificativ de altfel, "Concurenta". Geoana a accentuat ca, dupa acest moment, sprijinul acordat firmelor private se va derula cu respectarea altor conditii prin care va fi stimulata activitatea firmelor "productive". In actiunea de acordare a subventiilor vor fi implicate consiliile locale, ce vor notifica Consiliul Concurentei si prefecturile care trebuie sa supravegheze modul in care se cheltuiesc banii.

Masuri electorale cu haina... europeana

Tot in perspectiva aderarii, Romania trebuie sa isi rezolve problemele de mediu. In acest sens, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului a primit, din partea conducerii Prefecturii, misiunea de a verifica modul in care legislatia romaneasca in domeniul colectarii deseurilor, aliniata celei europene, se respecta in judetul Constanta. Conducerea institutiei are sarcina de a avansa propuneri cu privire la organizarea colectarii deseurilor pe raza judetului Constanta in vederea... reciclarii. Interesul pentru viata cetateanului, manifestat de actuala guvernare, a generat masuri de supraveghere a modului in care se desfasoara activitatea din pietele agroalimentare. Factorii ce au atributii in domeniu - Oficiul pentru Protectia Consumatorului si Inspectia Muncii - au datoria sa transmita zilnic, tot la Prefectura, rapoarte cu privire la respectarea regulilor de comert. Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca intermediarii si falsii producatori agricoli au facut din pietele Constantei cele mai scumpe piete din tara. Ne punem, insa, mari semne de intrebare cu privire la eficienta masurilor de supraveghere, in conditiile in care, se stie, este greu de controlat modul in care sunt aprovizionate pietele orasului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii