Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:09 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Partidul-stat trage tare pentru localele din vara

ro

27 Mar, 2004 00:00 707 Marime text

Ziua alegerilor este aproape

Social-democratii nu se incumeta sa-si anunte candidatul pentru Primaria municipiului Constanta * Directorii constanteni ai institutiilor deconcentrate raspund prezent la toate chermezele social-democratilor * Contribuabilii platesc cu varf si-ndesat lansarile la rampa ale celor care se viseaza primari pentru inca patru ani

Criza de credibilitate care se contureaza de mai bine de sase luni la cel mai inalt nivel in PSD s-a extrapolat si in filialele judetene ale partidului. Criza de credibilitate a generat, la randul sau, un blanc agresiv in ceea ce priveste desemnarea candidatilor partidului pentru primariile marilor orase. Asa cum Nastase nu se incumeta sa-si anunte participarea la prezidentiale, si probabil nici n-o va face prea curand, nici liderul local al trandafirilor cu spini de catifea nu se grabeste sa vorbeasca incisiv despre alegeri, cu toate ca totul in jurul sau emana iz electoral. Gropile suturate din municipiu ii poarta numele, copacii zugraviti idem, nu a ramas un centimetru de colb pe bulevardele litorale care sa nu-l recunoasca de stapan. Probabil, neinitiatii considera ca neanuntarea candidaturilor ascunde o tactica electorala bine ticluita, insa lucrurile nu stau chiar asa. Sondajele lui Dancu i-au facut pe curajosii de altadata sa-si revizuiasca atitudinea si sa devina mai circumspecti. Cand mai mult de jumatate dintre constanteni au realizat ca puiul si oul vopsit se acorda tot din taxele si impozitele platite la zi, cand soferii injura de mama focului pe bulevarde, cand parcarile din intersectii sunt turnate la norma in prag de campanie, cui ii mai arde sa se aleaga? PSD inca nu are candidat pentru Primaria Constanta.

PSD Constanta pregateste surprize electorale

S-a spus prin intermediul diverselor voci ca se va merge pe mana lui Mazare, dar nu s-a anuntat oficial pentru ca, spun unii, este foarte posibil sa se mai afle cineva in cartile lui Nastase. In schimb, pentru a salva aparentele faptului ca, oricat s-ar stradui, judetul Constanta nu va fi nici din vara lui 2004 rosu, PSD local trece cu indiferenta peste litera legii si a pornit inca din luna februarie caravanele si chiolhanurile care insotesc lansarile candidatilor la primarii. Candidati care, pe jumatate, provin din racolari odioase, josnice, din cadrul altor formatiuni. Si nici macar prin toata aceasta mascarada PSD nu reuseste sa-si rezolve problemele. Adevarate teatre de lupta sunt desfasurate in fiecare week-end in teritoriu. Cei din linia intai a conducerii partidului sunt plimbati precum sfintele moaste pe ulitele pline de colb ale comunelor dobrogene. Ei sunt urmati indeaproape de cei din linia a doua, care urmaresc cu sufletul la gura ca vorbitorii respecta punctul si virgula din textul electoral scris la apelul de seara. Cand gluma se ingroasa si privitorii nu dau semne ca ar fi catusi de putin interesati de ce li se mai pregateste, mesajele electorale se transforma in plocoane electorale. Asa cum semnala de altfel, zilele trecute, un partid de opozitie, marfurile provenite din confiscari s-au transformat in mana cereasca pentru diriguitorii campaniei electorale a PSD. Alaturi de marfurile de alimentatie donate cu arcanul de agentii economici, pantoful-adidas contrafacut a devenit moneda de schimb pentru voturile pe care cetatenii urmeaza sa le dea pe 6 iunie. Partidul de guvernamant a inceput la Constanta, si probabil in toata tara, campania electorala si totul este facut cu vederea ca si cum maine ar fi 6 iunie. Prefectul, garantul respectarii legii in teritoriu, este precum cainele surd la vanatoare in problema de fata. Poate-l vor atinge sentimente mai bune cand zilele astea se va trezi cu prefectura goala si demisii in bloc pe masa din partea celor care vor sa se aleaga pe 6 iunie. O nota aparte in peisajul alb-albastru cu majorete ii dau la aceste lansari directorii directiilor deconcentrate. Ei par sa fi intrat, vorba unui politician autohton, in concediu de studii politice. Cu catel cu purcel si, mai ales, cu masinile de serviciu care papa benzina sau motorina tot din bani publici, participa in par la aceste lansari. Gusatii stau in prezidii si-si aplauda frenetic gurii politici. In acest timp, in institutiile pe care cu onoare le conduc este haos. Intre lansarile de candidati pentru partid si sedintele interminabile de la prefectura, directorii n-au timp nici sa-mbuce un codru de paine. Dar cand este ordin, cu placere. Maine poate fi 6 iunie, mobilizarea-i generala.

Cuvantul de onoare - un subiect tabu pentru politicienii PSD

Cu toate ca nimeni nu a declarat oficial ca a inceput campania electorala, in aceste zile ne confruntam cu situatii diverse, in care puterea cuvantului dat are castig de cauza in orice dialog politician-ziarist, de la puerilul "pe cuvantul meu" si pana la maturul si autoritarul "aveti cuvantul meu de onoare". Despre valoarea cuvantului dat de acesti politicieni ar fi multe de spus. Si cata bataie de cap ar putea sa-ti dea nerespectarea lui. De la banala intarziere "cu cateva minute" si pana la obraznicia scuzelor savante, care iti fura zile, bani si nervi, nu este decat un pas. Adica, daca te-a crezut omul pe cuvant prima data, poti intinde coarda si mai mult a doua oara. Nu-i asa, domnilor politicieni? Daca electoratul "a pus botul" in anul 2000, ar putea sa o faca foarte bine si acum. Bine ar fi daca un juriu suprem ar rostui si ar da drumul in lume numai celor care ar trece proba unui pat al lui Procust, taind limba oratorilor ce-ar face promisiuni desarte. Asa, cate putin, pentru fiecare vorba mincinoasa si sforaitoare. Ca au de suferit cei inselati de cuvantul unuia sau altuia, sa zicem ca mai treaca-mearga. Dar, cand lantul "cuvantului dat" continua si implica zeci, sute si uneori mii de oameni, atunci chiar ar fi nevoie de ghilotina limbii vinovate. Cu o astfel de ghilotina de la anul 1989 incoace, multi ar fi ramas peltici sau muti. Ce-a fost pana acum, am vazut. Ce ne vom face, vedem chiar de pe acum ca nici n-a inceput oficial campania electorala si promisiunile curg. Este dureros faptul ca de la primar pana la director PSD promite in stanga si-n dreapta ca "daca ma votati pe mine si partidul meu pe data de 6 iunie, va fi mai bine".

Campanie pentru locale pe banii constantenilor

Asa ca o privire de ansamblu si de bun-simt asupra a ceea ce se petrece in ultima perioada cu prefectul si directorii institutiilor deconcentrate constantene demonstreaza ca partidul de guvernamant a intrat tare in campanie, si asta pe banii contribuabilului. Nu cu surprindere vedem, la fiecare sfarsit de saptamana, ca "permanentii" directori ai Directiei Judetene de Munca si Solidaritate Sociala sau Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala si uneori inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca sunt prezenti mot-cocot la toate lansarile candidaturilor la scaunele de primar reprezentand partidul de guvernamant. Acestia, fiind teoretic in timpul serviciului, bat drumurile judetului cu masina institutiei si bineinteles cu benzina pe care o deconteaza din fondurile care ii sunt puse la dispozitie de ministerele de resort. Si cand te gandesti ca pana la Ziua Europei si declansarea oficiala a campaniei electorale pentru 6 iunie mai este drum lung, ne intrebam atunci cum se vor putea descurca "ai nostri ca brazii" cu atatea cheltuieli, avand in vedere faptul ca fiecare dintre directorii deconcentratelor au in responsabilitate cate o zona rurala din judet pe care trebuie sa o batatoreasca astfel incat sa aiba castig de cauza la nivelul celor 66 de comune constantene.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii